Більшість створено? Коментарі політиків

П'ятниця, 27 вересня 2002, 15:08
"Цей факт зайвий раз доводить, що влада вперто не хоче йти на діалог, застосовувати демократичні механізми функціонування різних гілок влади", заявив журналістам політичний координатор блоку "Наша Україна" Роман Безсмертний, коментуючи повідомлення про створення парламентської більшості на базі "дев'ятки".

"Ну ось знову зігнали нагаями 226 чоловік. І що далі? Впадає в око, що "більшовиків" стільки ж, як і при призначенні парламентського керівництва," цитує Безсмертного прес-служба блоку.

На думку Безсмертного, "дієздатність такої більшості більш ніж сумнівна". "Якщо кількість учасників цієї "більшості" не зросте, принаймні, до 270-ти осіб, то абсолютно зрозуміло, що вона не зможе приймати закони. Тим більше, - зазначив народний депутат, - ми будемо жорстко контролювати дотримання норми Конституції (яка була свого часу розтлумачена Конституційним Судом) про особисте голосування. Ця норма, нагадую, передбачає "особисте голосування" і забороняє голосувати "за того хлопця".

На переконання парламентарія, "цей натовп зігнали не для конструктивної роботи, а для атаки на опозицію. Зараз творці проекту "парламентська більшість-2002" заходяться ініціювати всілякі внутрішньопарламентські перевороти для того, щоб відволікти опозицію від акцій протесту і розгляду Верховною Радою питання про ситуацію в країні."

Я не знаю, чи ті люди, яких туди зігнали, усвідомлюють той тягар відповідальності, що вони з переляку звалили собі на плечі?! Особливо, в світлі політичної кризи, яка зараз посилилась "іракгейтом", - наголосив координатор блоку.

 
 
Лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз вважає, що більшість, яка створюється за допомогою адмінресурсу, ніякої "перспективи на життя не має".

Він зазначив, що закриття головою ВР Володимиром Литвином засідання парламенту відразу після проголошення заяви про створення більшості, є свідченням того, що ця більшість не може працювати ефективно, оскільки в неї немає достатнього ресурсу для цього.

Мороз зазначив, що опозиція виступає за те, щоб Регламент ВР не порушувався. За його словами, члени опозиційних фракцій чітко слідкуватимуть за тим, яка кількість депутатів бере участь у голосуванні. "Якщо парламентом керуватиме координаційна рада більшості, яка керується установками адміністрації президента, то ми працювати не будемо", - заявив Мороз.

Лідер СПУ також зазначив, що не заперечує проти перерозподілу комітетів і комісій, але наголошує на тому, що це має бути зроблено відповідно до Регламенту ВР з мотивацією, чому звільнено того чи іншого керівника комітету, повідомляє UNIAN.

 
 
Лідер партії "Реформи і порядок" Віктор Пинзеник заявив, що "незважаючи на тиск і погрози, жоден член фракції "Наша Україна" не подав заяви в адміністративно створену більшість".

"Батогом і пряником можна створити разову віртуальну більшість, але її ефективність вже була наочно продемонстрована голосуваннями 26 вересня 2002 року, коли з десятків законопроектів було прийнято лише кілька. До того ж, вони приймалися картками "мертвих душ", що перебували на час голосування поза парламентом", цитує депутата прес-служба партії.

Він нагадав, що фракція "Наша Україна" "неодноразово наголошувала, що демократична парламентська більшість може бути сформована лише в стінах Верховної Ради - без адміністративного втручання ззовні, і на базі результатів виборчих перегонів. Сьогоднішнє проголошення більшості не розв'язує, а загострює політичні проблеми та протистояння, заганяючи їх у глухий кут. Справжні політичні процеси – попереду", переконаний Пинзеник.

 
 
На думку Михайла Погребинського, керівника Центра політичних досліджень і конфліктології, створення більшості "означає більш сильні позиції центристських фракцій у процесі формування яких завгодно коаліцій, домовленостей для змістовної роботи у парламенті".

У коментарі УП політолог висловив думку, що "226 замало для стійкої роботи парламенту, але позиції для переговорів, для забезпечення такої стійкості більш сильні". Погребинський вважає, що члени більшості "можуть відібрати комітети у всіх інших". "Це інструмент тиску", відзначив політолог.

Також Погребинський вважає, що більшість "досить серйозний аргумент", щоб змусити вступити у діалог, як правих, так і лівих партій.

На питання чи поповниться більшість фракцією Віктора Ющенка, Погребинський відповів, що "ще якийсь час буде триматися нинішня ситуація, в 226 - 228 голосів, а потім "можливо" Ющенко приєднається.

На думку Погребинського, такий крок Ющенка був би "природнім і зручним" для маневру лідера "Нашої України". Таким маневром для Ющенка може стати "створення на базі його мегафракції двох фракцій. Одна - більш рішуча і послідовна в опозиційній лінії. А інша - більш компромісна, і готова для більш активної співпраці". Вони могли б разом зберегти комітети для відповідних людей, і провести узгоджену політику", відзначив Погребинський.

Він вважає, що "радикальна частина" "зберегла б майданчик для маневру Ющенка, йому можна було б не ходити до Тимошенко, Симоненка, Мороза, і потім назад до Кучми, а ходити між своїми".

На думку Погребинського також поки "важко сказати" чи буде задоволений ситуацією, яка склалася, прем'єр-міністр Анатолій Кінах. "Там (у більшості - УП) немає явного лідера, який був би більш бажаним, ніж Кінах, зате є багато бажаючих змінити портфель депутата на портфель міністра", відзначив Погребинський.

Тим часом уряд на чолі з прем'єр-міністром України Анатолієм Кінахом вітає заяву про створення більшості у Верховній Раді.

"Уряд буде робити все, щоб поглиблювати співпрацю між Кабінетом міністрів і Верховною Радою, передусім, на основі солідарної відповідальності перед українським суспільством", - заявив прем'єр.

"Я сподіваюся, це дасть можливість поглибити також і політичні, конституційні реформи, особливо в напрямі законодавчого оформлення прав більшості, відповідальності більшості, прав і відповідальності опозиції", - відзначив він.

Кінах додав, що тільки на такій основі "можна бути впевненим у поглибленні демократичних цінностей у суспільстві і державі". Він зазначив, що у заяві про створення парламентської більшості чітко зафіксовано, що ця більшість відкрита для співпраці з усіма парламентськими фракціями і групами, а також народними депутатами.

"Це дає надію, що поступово на основі цілеспрямованої, конструктивної роботи в інтересах суспільства і держави ми будемо зміцнювати цю більшість, щоб перейти, зокрема, на розв'язання питань конституційного рівня", - підкреслив прем'єр.

На думку Кінаха, без конструктивної, професійної і відповідальної співпраці президента, Верховної Ради і Кабінету міністрів в Україні неможливо буде вирішити глибокі і системні проблеми - такі як пенсійна реформа, прийняття Податкового кодексу, створення сприятливих умов по залученню інвестицій.

Відповідаючи на питання журналістів, чи вважає він цю більшість стійкою, Кінах сказав: "Безумовно, нам треба робити все, щоб в парламенті існувала не ситуативна більшість, а більшість, яка об'єднана ідеологічно і високим рівнем політичної відповідальності за результати роботи парламенту загалом. І я думаю, що нам треба робити все, щоб кількість народних депутатів, які на основі більшості беруть участь в роботі парламенту, збільшилася".

Він додав, що це повинно досягатися "не на основі силового, адміністративного тиску на депутатів, це повинне бути рішенням кожного з депутатів, кожної фракції, які хочуть направляти свій інтелект, свій досвід, передусім, в інтересах суспільства і держави". Прем'єр додав, що питання більшості для України має принципове значення, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування