Хав`єр Солана просить не плутати Україну і Кучму. США надсилають до Києва інспектора

Субота, 28 вересня 2002, 20:20
Координатор Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та безпеки Хав'єр Солана заявляє, що ЄС "уважно вивчатиме" звинувачення України у продажу радарних систем Іракові. Про це він сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Це правда, що останніми тижнями було піднято кілька питань стосовно України, і ми маємо дуже уважно вивчити ці питання. Однак ми повинні чітко розрізняти між проблемою українського керівництва та Україною як такою. Україна є засадничою для стабільності Європи і ми не можемо закривати очі на це", - водночас сказав Солана.

Він заявив, що стосунки Євросоюзу з Україною залишають важливим стратегічним пріоритетом.

Кореспондент Бі-Бі-Сі у Брюсселі каже, що Європа обережніше ніж Сполучені Штати розглядає звинувачення президента Кучми у тому, що той дав згоду на продаж військових радарів Іракові.

Сполучені Штати призупинили виділення допомоги в розмірі 54 мільйонів доларів Україні, допоки не буде вивчено питання, чи справді Україна постачала зброю Іракові.

Проте Євросоюз наразі не має намірів призупиняти виділення 75-ти мільйонів доларів допомоги Україні, що має надійти до кінця цього року.

Речник комісара ЄС з питань зовнішніх зносин Гуннар Вейганд сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що "іракська тема" постане на переговорах ЄС з українськими представниками в жовтні та листопаді.

Тим часом Сполучені Штати заявили, що надсилають до Києва свого офіційного представника, щоб обговорити пропозиції України щодо проведення ретельного розслідування звинувачень у продажу українських систем раннього попередження "Кольчуга" до Іраку.

1-2 жовтня в Україні перебуватиме заступниця Держсекретаря з питань Європи та Євразії Елізабет Джоунз.

Водночас і посол Сполучених Штатів у Києві, і речник Держдепартаменту заявили, що не мають великих надій на те, що майбутнє розслідування зможе зняти з президента Кучми підозри в тому, що в липні 2000 року він дозволив продаж "Кольчуги" Іракові.

Речник Держдепартаменту Річард Баучер заявив, що уряд України в минулому не був щирим у цьому питанні з американською адміністрацією.

Перед тим, як прибути до Києва, Елізабет Джоунз відвідає Туреччину, де, як очікують, обговорить майбутні дії американців проти Іраку і можливість використання турецьких військових баз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування