Охорона Кучма забрала мандат у депутата Рудьковського

Субота, 28 вересня 2002, 22:24
Член фракції СПУ Микола Рудьковський стверджує, що у суботу в Чернігові охорона президента Кучми застосувала проти нього силу та "вкрала" посвідчення народного депутата України.

Як розповів Рудьковський у інтерв'ю "Українській правді", події розвивалися таким чином. Місцеві соціалісти завчасно повідомили місцеву владу про пікетування місця зборів за участю Леоніда Кучми, який в суботу відвідав область. Однак міліція не пропустила "кілька тисяч чернігівчан", після чого Рудьковський як народний депутат зміг "пройти через потрійний кордон". "Раптом до мене підбігли троє співробітників президентської охорони з радіопереговорними пристроями у вухах і запитали, хто я такий", розповідає Рудьковський. Він стверджує, що він показав охороні посвідчення, а вона "видерла документ, поранивши мені руку".

Рудьковський розповів, що після інциденту він звернувся до керівництва місцевої міліції, яке перебувало тут же, однак реакції на це не послідувало. "Заступник керівника УМВС з адміністративної роботи сказав мені: ці люди – не наші. Перший заступника начальника УМВС Куліда сказав, що нічим допомогти не може". За словами депутата, "зневажливо" поставився до його заяви ще й "генерал-лейтенант з Києва, який взагалі відмовився представлятися".

"Нічого не зробив для запобігання цих дій і керівник міліції Чернігова підполковник Сова. Зневага, з якою вони поставилися до моєї заяви, вказує, що ці дії були вчинені за вказівкою президента", - зазначив він. Рудьковський очолює Чернігівський обком СПУ і його знає в обличчя місцева міліція.

"Це злочин не рядових співробітників міліції, а керівництва силових структур області, яке ігнорувало мої заяви". За словам Рудьковського, він підготував звернення на генпрокурора Піскуна, главу СБУ Радченка та міністра внутрішніх справ Смирнова "про свідоме скоєння нападу з нанесенням тілесних ушкоджень, обмеження пересування народного депутату" з боку представників Управління державної охорони.

Також, за словами Рудьковського, під час інциденту у нього забрали підписи з вимогою відставки глави Чернігівської обладміністрації, зібрані на території області. Він також стверджує, що і після цього служба охорони продовжувала "обмежувати моє пересування".

Депутат, крім того, розповів, що міліція заблокувала і не випускала чернігівчан, які зібралися протестувати перед Леонідом Кучмою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування