Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Парламентська більшість водночас і є, і її нема

Понеділок, 30 вересня 2002, 17:17
Фактично створена у Верховній Раді більшість ще не пройшла процедуру реєстрації, повідомив спікер парламенту Володимир Литвин.

Голова Верховної Ради розповів, що "на сьогодні існує близько 230 депутатських заяв про створення більшості", однак "необхідні документи" не передані до секретаріату ВРУ, що необхідно для "легалізації більшості".

У понеділок на прес-конференції Литвин висловив сподівання, що більшість, створена "дев'яткою", "знайде підтримку й серед інших фракцій". Так, вважає він, об'єднання з "Нашою Україною" дозволило б створити коаліцію, яка б стабілізувала політичну ситуацію і зробила прогнозованими політичні процеси.

Виголошення минулої п'ятниці заяви про формування більшості депутатом Пєхотою Литвин вважає "реакцією на блокування роботи парламенту". "Є спроби перенести у Верховну Раду мітингову стихію, але Верховна Рада має бути острівцем стабільності, тим більше зараз іде бюджетний процес".

Литвин розповів, що в суботу та понеділок зустрічався з лідерами "Нашої України". "Правильно сказав Геннадій Удовенко: "Ми не повинні закривати один перед одним двері", - зазначив Литвин.

Також, за словами спікера, хоч представники "Нашої України" кажуть, що прем'єром має бути їх людина, водночас вони готові й до інших варіантів, зважаючи на те, "які будуть компенсатори". На його думку, при формуванні коаліції потрібно "розширити базу відповідальності" і включити до посад, які можуть обійняти представники більшості, також губернаторські крісла.

Водночас Литвину не сподобалася ідея перерозподілу посад в комітетах, яка останнім часом активно заявляється членами "дев'ятки". "Це право опозиції – бути почутою".

Спікер назвав "тупиковим шляхом" залишити опозиції роль "спостерігачів у сесійній залі". На думку голови парламенту, законодавчо повинно бути вирішено, які комітети мають належати опозиції.

Коментуючи свій невступ до більшості, Литвин сказав, що "активно намагається співпрацювати з усіма та шукати, що об'єднує, а не роз'єднує". "Голова Верховної Ради повинен бути головою Верховної Ради". В той же час він сказав, що свою прихильність до більшості він висловлює в голосуваннях.

***

Також голова парламенту Володимир Литвин вважає, що в Україні існують "яскраво виражені елементи політичної кризи". "Це настрої в суспільстві, незбалансованість інститутів влади", - зазначив спікер на прес-конференції в понеділок.

Він розповів, що мітинги опозиції "можуть означати, що криза існує", водночас "спад мітингових настроїв не обов'язково свідчать", що суспільна напруга іде на спад.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування