З'явився перший посередник, готовий помирити владу й опозицію

Понеділок, 30 вересня 2002, 19:06
Провідник Української Греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар запропонував посередництво церкви у діалозі між владою та опозицією в Україні.

У спеціальному зверненні до засобів масової інформації кардинал Гузар каже, що діалог є найкращим способом розв'язання непорозумінь.

У зверненні лідера УГКЦ також мовиться, що насильницькі методи політичної боротьби лише поглиблюють причини проблем.

Кардинал Гузар наголосив, що вдався до такого кроку через те, що церкву звинувачують у дистанціюванні від політичного життя суспільcтва.

Коментуючи для Бі-Бі-Сі заяву кардинала, віце-ректор Української Богословської Академії Мирослав Маринович сказав, що заява викликана стурбованістю церкви за становище в Україні і вплив цього становища на репутацію держави за кордоном.

Пан Маринович зазначив, що заява не є втручанням церкви в політику, а спробою створити атмосферу для суспільного діалогу в Україні. "Тепер слово за представниками влади та опозиції," -- зауважив він.

Мирослав Маринович порівняв ініціативу кардинала Гузара з посередництвом Римо-католицької церкви в Польщі у 80-их роках, коли ухвалювалися доленосні для тієї держави рішення.

Відповідаючи на запитання, чи не свідчить така заява про активізацію суспільної ролі УГКЦ, віце-ректор Української Богословської Академії нагадав про давні традиції висловлювань церкви на болючі суспільні теми. Пан Маринович зауважив, що в довоєнні часи поспільство дослухалося до голосу Митрополита Андрія Шептицького.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування