ЗА БЮДЖЕТНИЙ КОМІТЕТ БОРЮТЬСЯ П`ЯТЬ ФРАКЦІЙ БІЛЬШОСТІ

Четвер, 10 жовтня 2002, 13:42
Парламентські фракції і групи, учасники більшості, висловили свої пропозиції стосовно розподілу парламентських комітетів, повідомив постійний представник президента в Верховній Раді України, член фракції "Народовладдя" Олександр Задорожній в інтерв'ю журналістам у четвер.

Найбільший попит спостерігається на бюджетний комітет, на який претендує 5 фракцій і груп з дев'ятьох, що вступили у більшість.

Зокрема, фракція партій Промисловців і підприємців і "Трудова Україна" висловила бажання отримати комітети з питань бюджету (посада голови комітету оцінюється у 3 бали), з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (1,4 бали), з питань державного будівництва і місцевого самоврядування (1,2 бали), з питань соціальної політики і праці (1 бал).

Фракція "Регіони України" хотіла б отримати комітети з питань бюджету (3 бали), з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (1,4 бали), з питань правової політики (1,4 бали) і спеціальної контрольної комісії з питань приватизації (1,2 бали).

Фракція СДПУ(О) запропонувала віддати їй комітети з питань промислової політики і підприємництва (1,2 бали), комітет з питань регламенту, депутатської етики й організації роботи Верховної Ради України (1,4 бали) і комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (1,4 бали).

Група "Демократичні ініціативи" висловила бажання отримати комітет з питань бюджету (3 бали), з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (1,4 бали).

Група "Європейський вибір" претендує на комітет з питань бюджету (3 бали), комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (1,4 бали).

Група "Народовладдя" хотіла б отримати комітети з питань бюджету (3 бали), з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією (1,4 бали), комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій (1,4 бали).

Фракція Народно-демократичної партії претендує на комітети з питань екологічної політики, природовикористання і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи (1,2 бали); з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму (1 бал).

Фракція "Аграрників України" висловила бажання отримати комітети з питань аграрної політики і земельних стосунків (1,4 бали); з питань екологічної політики, природокористування і ліквідацій наслідків Чорнобильської катастрофи (1,2 бали).

Група "Народний вибір" претендує на 3 комітети: з питань економічної політики, управління народним господарством, власності й інвестицій (1,4 бали); у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів (1 бал) і спеціальної контрольної комісії з питань приватизації (1,2 бали).

Зі слів Задорожнього, згідно з алгоритмом розподілу посад у комітетах між фракціями-учасницями більшості, у перелік посад, які враховуються при розподілі, включаються посади першого заступника і заступника голови Верховної Ради України, голів комітетів та їх перших заступників, а також членів Нацбанку України, членів спостережних рад "Ексимбанку" й "Ощадбанку", членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Разом з тим, для фракцій, що входять у парламентську меншість, резервуються 3 комітети Верховної Ради: з питань свободи слова й інформації; з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин; з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Згідно з алгоритмом, постійнодіюча парламентська більшість на момент визначення алгоритму нараховує 230 народних депутатів, які написали відповідні заяви. Крім того, позафракційні депутати, які ввійшли у більшість, можуть об'єднати свої квоти для претендування на керівні посади у комітетах парламенту.

Посада першого заступника голови Верховної Ради оцінюється в 4 бали, заступника голови Верховної Ради - 3 бали, посади голів комітетів групи "А" - 3 бали, "Б" - 1,4, "В" - 1,2, "Г" - 1, посади перших заступників комітетів оцінюються у половину вартості голови.

Посада глави спеціальної контрольної комісії з приватизації - 1 бал, і в 0,5 балів оцінюються посади члена ради Нацбанку, члена Спостережної ради "Ексимбанку" й "Ощадбанку", і члена Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Згідно з алгоритмом, фракція партій ППУ і "Трудова Україна" (42 народних) з урахуванням використаної частини має квоту 7,77 балів, фракції "Регіони України" - 2,83, СДПУ(О) - 5,23, депутатські групи "Демократичні ініціативи" - 5,13, "Європейський вибір" - 4,43, "Народовладдя" - 2,845, фракції НДП - 0,645, "Аграрії України" - 3,26, групи "Народний вибір" - 3,99, позафракційні - 2,02.

Згідно з класифікацією комітетів, до групи "А" входить комітет з питань бюджету.

До групи "Б" - комітет з питань будівництва, транспорту і зв'язку; з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією; з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій; з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики і ядерної безпеки; з питань правової політики; з питань фінансів і банківської діяльності; з питань аграрної політики і земельних відносин; з питань регламенту, депутатської етики і організації роботи Верховної Ради; з питань національної безпеки і оборони; по закордонних справах.

До групи "В" віднесені комітети з питань держбудівництва і місцевого самоврядування; з питань екологічної політики; природовикористання і ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи; з питань європейської інтеграції; з питань промислової політики і підприємництва, а також спеціальна контрольна комісія Верховної Ради України з питань приватизації.

До групи "Г" віднесені комітети з питань культури і духовності; з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму; з питань науки й освіти; з питань охорони здоров'я, материнства і дитинства; з питань соціальної політики і праці; у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.

***

Тим часом прем'єр Анатолій Кінах заявив, що поки не надходили офіційні пропозиції від парламентської більшості щодо персональних кандидатур для роботи в майбутньому коаліційному уряді. Зараз "триває переговорний процес", сказав він.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування