"Пріоритетним має стати розслідування фінансових зв'язків Кучми"

П'ятниця, 11 жовтня 2002, 11:23
Для адміністрації США з огляду на справу "Кольчуг" "пріоритетним має стати розслідування всіх фінансових зв'язків між українським лідером і його спільниками та продажами до країн-ізгоїв, включно з Іраком". Про це у Вашингтоні заявив впливовий сенатор Бен Найтгорс Кампбелл на слуханнях у Конгресі, що були присвячені питанням співпраці Сполучених Штатів із Організацією з питань безпеки й співпраці в Європі.

Сенатор Кампбелл є співголовою міжурядового Комітету США з питань безпеки й співпраці в Європі, відомого також як Гельсінська комісія, повідомляє Радіо Свобода.

Відкриваючи слухання, Сенатор Бен Найтгорс Кампбелл звернув увагу на три окремі справи, яким адміністрація Сполучених Штатів повинна присвятити окрему увагу: це проблеми в Грузії, Білорусі та України.

"Серйозність особисто схваленого президентом Кучмою продажу складних радарів Іракові вимагає рішучої й твердої відповіді з боку Сполучених Штатів. Косметичного підходу не вистачатиме; й ті, що пропонують стриману відповідь, є короткозорими. Ці питання є надто вагомими, щоб вести справи з ним (Кучмою) беззмінно. Пріоритетним має стати розслідування всіх фінансових зв'язків між українським лідером і його спільниками та продажами до країн-ізгоїв, включно з Іраком. Позбавлений довіри, пан Кучма гідний трактування парії, на якого він перетворився", – заявив сенатор Кампбелл.

У вашингтонських владних колах сьогодні, ймовірно, ніхто не сумнівається в автентичності таємного запису, на якому президент Кучма дає згоду на продаж радарних систем "Кольчуга" Іракові. Якщо "Кольчуги" передано іракському режимові Саддама Хусейна, то вони можуть стати додатковою загрозою для американських та британських пілотів, які згідно з мандатом Ради безпеки ООН патрулюють повітряний простір на півдні та півночі Іраку. Власне, співголова Гельсінської комісії Конгресмен Крістофер Сміт схарактеризував справу "Кольчуг" як "найбільш недружній акт, який можна було уявити".

Конгресмен Сміт звернувся до помічника державного секретаря США Елізабет Джоунс із проханням роз'яснити Комітетові з питань безпеки й співпраці в Європі, які заходи адміністрація США вживає у справі "Кольчуг". Елізабет Джоунс тиждень тому обговорила власне це питання в Києві з президентом Кучмою і з міністрами закордонних справ та оборони України. За її словами, йдеться про дві справи: по-перше, "про записи та їх автентичність, і по-друге, йдеться про потенційну загрозу в результаті дії радару "Кольчуга" для пілотів США та Великобританії".

"Хоча ми цілком переконані, що президент Кучма дав розпорядження чи схвалив продаж радарів "Кольчуга" до Іраку, на даний момент ми не знаємо, чи їх було туди доставлено. Щоб розглянути цю справу, спільна американсько-британська команда після координації роботи в Лондоні прибуде в неділю до України, щоб розпочати розслідування".

Джоунс зазначила, що вона передала президентові Кучмі список запитань, і українська влада пообіцяла співпрацювати вповні. "Хоча початкова відповідь є доброю, після прибуття команди треба буде побачити, однак, чи відповідь буде достатньою".

Помічник державного секретаря запевнила конгресменів, що адміністрація США бажає продовжити підтримувати Україну в таких питаннях, як економічні реформи, боротьба з корупцією та організованою злочинністю, та співпрацювати з громадськими організаціями.

За словами Джоунс, після отримання результатів розслідування у справі "Кольчуг" буде завершено перегляд політики США стосовно України й визначено, на які програми в Україні буде скерована американська урядова допомога, частину якої на даний момент затримано.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...