БІЛЬШІСТЬ ГОТОВА ФОРМУВАТИ КОАЛІЦІЙНИЙ УРЯД У ПРИСУТНОСТІ КУЧМИ

П'ятниця, 11 жовтня 2002, 12:08
У понеділок на зборах народних депутатів, що ввійшли до більшості, планується розглянути питання про формування коаліційного уряду, повідомив у п'ятницю у Києві лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш.

Гавриш також повідомив, що на цих зборах розглядатиметься питання про форму організації роботи більшості з урядом. Народний депутат також додав, що депутати хочуть запросити на це засідання президента Кучму і голову Верховної Ради Володимира Литвина.

Гавриш висловив думку про те, що парламентська більшість буде неефективною без формування коаліційного уряду.

Відповідаючи на питання журналістів про перерозподіл комітетів і, зокрема, питання про бюджетний комітет, Гавриш підкреслив, що це є особливим питанням, оскільки вже почався бюджетний процес і його не можна переривати. Саме тому фракції, що входять до парламентської більшості, зважено підходять до цього питання.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що формування коаліційного уряду є "головним призначенням більшості" у Верховній Раді.

Він також нагадав, що президент задекларував свою позицію з цього питання, нагадавши, що ініціатива президента зводилася до формування парламентської більшості і надання їй можливості формувати Кабінет Міністрів.

У той же час Литвин відзначив, що в цьому питанні не повинно бути спекуляцій з будь-якої сторони. Уряд має бути "професійним і компетентним", заявив він.

Коментуючи зустріч у четвер з лідерами усіх фракцій і груп,
Литвин підкреслив, що "більшість демонструє свою силу, а меншість непоступливість".

"Ніхто не хоче відступати від своїх позицій", - відзначив спікер, підкресливши необхідність говорити про те, що "нас цікавить не процес заради процесу, а те, як забезпечити стабільну й ефективну роботу парламенту".

Інструментами для цього є, з одного боку, парламентська більшість, з іншого, - меншість, тобто опозиція, що "повинні співіснувати цивілізовано", вважає Литвин.

На його думку, відбувається процес збільшення більшості у Верховній Раді. Він підкреслив, що як з боку 9-ти фракцій, так і з боку фракції "Наша Україна" на зустрічі у четвер було продемонстровано, що переговорний процес не завершений і необхідно продовжувати діалог.

Говорячи про намір парламентської більшості перерозподілити комітети Верховної Ради, Литвин підкреслив, що "якщо брати чисту арифметику", і те, що більшість бере на себе відповідальність за діяльність парламенту, то "там усе дуже добре".

З іншого боку, за його словами, необхідно думати про те, як забезпечити спокій у парламенті і його стабільній роботі. І перерозподіл комітетів може загострити ситуацію у Верховній Раді, підкреслив спікер, додавши, що в цьому питанні потрібні поступки з обох сторін.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування