Україна тепер може готуватися і до FATF-гейту

П'ятниця, 11 жовтня 2002, 15:20
Міжнародна група по боротьбі з фінансовими зловживаннями FATF (Financial Action Task Force) ухвалила рішення залишити Україну в "чорному списку" країн, що не борються з "відмиванням" грошей, і виключити з нього Росію, повідомило сьогодні російське агентство Прайм-ТАСС.

За даними агентства, офіційно підсумки сесії FATF будуть оголошені на прес-конференції в Парижі.

На черговій сесії FATF серед інших питань розглядаються заходи, здійснені Україною для протидії "відмиванню" "брудних" грошей.

За даними Прайм-ТАСС, санкції проти України можуть бути посилені аж до заборони роботи для іноземних банків.

Як повідомлялося, з вересня минулого року Україна знаходиться в "чорному" списку FATF, куди входять ще 14 держав світу, які не борються з "відмиванням" "брудних" грошей.

Як заявив голова департаменту фінансового моніторингу при Міністерстві фінансів України Олексій Бережний в ефірі програми "Саме той" на УТ-1, негайне ухвалення закону про боротьбу з "відмиванням" "брудних" грошей в Україні дозволить уникнути санкцій.

За його словами, новий закон про боротьбу з відмиттям "брудних" грошей, проект якого підготовлений до другого читання в парламенті, переслідуватиме людей, що отримують прибутки злочинним шляхом, а не тих, що переховуються від сплати податків.

Наприкінці вересня міністр фінансів Ігор Юшко висловив жаль з приводу неприйняття Верховною Радою до початку сесії FATF закону "Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) коштів, отриманих злочинним шляхом". Він підкреслив, що тепер Україні доведеться готуватися до переговорів з FATF про незастосування санкцій до України. Юшко нагадав, що у разі негативного для України рішення, FATF може обмежити права громадян України на проведення будь-яких розрахунків за кордоном і заблокувати зарубіжні кореспондентські рахунки українських банків.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...