В Америці готують "другий фронт" проти Кучми

П'ятниця, 11 жовтня 2002, 19:09
Останні події підтверджують: у Кучми з її величністю Фортуною почалися регулярні сварки. З якогось моменту біда до "гаранта" не приходить одна. Його "Бастилію" одночасно взято в облогу з різних боків. В середу пізно ввечері до Києва прийшла звістка про отримання політичного притулку Олександром Єльяшкевичем. Відтак у списку подальших перспектив Кучми з'являється нова: судовий позов на території США.

Перед від'їздом до Америки Єльяшкевич регулярно обіцяв влаштувати Кучмі "вирвані роки". На питання "коли?" відповідав стримано: "Всьому свій час". Потім він зник. І ось тепер – політичний притулок.

Наступним кроком екс-депутата буде ініціювання судового процесу в Америці. Це УП підтвердили і Олександр Мороз, який з ним спілкувався тижнів зо два тому, і Григорій Омельченко, що зараз перебуває в місті нинішнього перебування Єльяшкевича – у Нью-Йорку.

Єльяшкевич має намір засудити Кучму за організацію замаху проти нього. Без отримання політичного притулку екс-депутат не міг би звертатися до американського суду. І тепер така можливість є. Як повідомили УП обізнані люди, "статус отримувача політичного притулку чи біженця дає можливість бути правоздатним та дієздатним членом американського суспільства, окрім права вибирати та бути обраним президентом США".

Як повідомив Григорій Омельченко, зараз політемігрант Єльяшкевич разом з адвокатами готує матеріали для позову. "Вони вирішують, куди подавати – чи до суду якогось штату, чи до суду загальної юрисдикції".

Настрій у голови парламентської комісії зі справи Гонгадзе піднесений: "У своєму проханні про політичний притулок Олександр Єльяшкевич написав, що існує реальна загроза з боку Кучми та його прибічників. Розглянувши цю заяву, матеріали слідчої комісії Верховної Ради, Мін'юст сприйняв докази, що Єльяшкевичу реально щось загрожує. Тобто він визнав докази достовірними".

Найпевніше, докази, які сприйняв Мін'юст – це уривок із запису Мельниченка, на якій Кучма із Деркачем обговорюють, як доручити Суркісу "й+бнуть" Єльяшкевича. На думку Омельченка, надання притулку Єльяшкевичу є "безпрецедентним випадком", оскільки у мотивації колишнього депутата сказано, що загроза надходить від глави держави".

Ще один цікавий момент – це впевненість Єльяшкевича, що процес над Кучмою за його позовом таки розпочнеться. Кілька тижнів тому Мирослава Гонгадзе в інтерв'ю УП зазначила, чому вона поки не може подати на президента до суду. У Єльяшкевича перешкод дещо менше.

Наскільки відомо УП, перед Єльяшкевичем не стоїть проблема адвокатів. У нього також простіше із доказовою базою: ось плівка, ось побитий депутат, а ось живі свідки (застереження Деркачу: остерігайтеся КамАЗів). Щоправда, все ще є питання президентського імунітету Кучми. Також є проблема з пошуком його рахунків чи нерухомості в США.

Однак ці моменти з часом дуже просто вирішуються. Кучмин імунітет зникне через 2 роки. А рахунки чи нерухомість слід пошукати на плівках Мельниченка або розпитати людей, зараз дуже ображених на "гаранта". Крім того, не виключено, що Єльяшкевич має якусь "домашню заготовку".

І, нарешті, говорячи про підсумки політичного притулку Єльяшкевича, не слід забувати про дуже важливу річ. Рішення Мін'юсту США щодо колишнього українського депутата – черговий сигнал зовнішньому світу. З держави Кучми, рятуючись від смерті, тікають люди.

Читайте також:

Замах на Єльяшкевича: Кучма давав команду Деркачу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...