Ющенко, Пінчук, Тігіпко, Ахметов – формула стабільності "Нашої України"

Понеділок, 14 жовтня 2002, 12:08
Лідер парламентської фракції "Наша Україна" Віктор Ющенко сподівається, що навколо трьох політичних сил - "Нашої України", "Регіонів України" і "Трудової України" можуть об'єднатись інші політичні сили і створити у парламенті демократичну більшість.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістам у неділю після освячення Свято-Покровського Собору у Рівненській області.

"Саме такою я хотів би бачити конфігурацію демократичної парламентської більшості", - сказав Ющенко. Водночас він підкреслив, що не хотів би виключати з переговорного процесу жодну з парламентських фракцій. "Це необхідно для демократичної толерантності", - додав він.

Ющенко наголосив, що саме ці "демократичні сили ("Наша Україна", "Регіони України", "Трудова Україна") можуть запропонувати ідею демократичної коаліції - як відкритий документ, навколо якого гуртуватимуться інші, розширюючи коло учасників".

"Те, чого нині бракує Україні, може бути задекларовано цими трьома силами, які представляють Схід, Захід і Центр України. Це та формула, яка дозволяє уникнути надуманих проблем, що експлуатуються владою, однією з яких є протистояння Сходу і Заходу України", - вважає Ющенко.

За його словами, для "Нашої України", на відміну від влади, проблеми географічного поділу держави не існує.

Стосовно створеної у парламенті більшості Ющенко заявив, що "дев'ятка" - "неоднозначний процес, який не дихає щирістю". За його словами, "всі розуміють, як створюється ця більшість, навколо яких політичних сил".

Водночас лідер "Нашої України" переконаний, що "у коаліції дев'яти фракцій є багато думок і бажань щодо створення дійсно правдивої більшості". "Моє враження, що багато моїх колег з дев'ятки" хочуть формувати більшість на демократичних засадах. Однак на ці сили чиниться тиск, і вони знаходяться у стані складного самовизначення", - наголосив Ющенко.

Він вважає, що нинішня декларована більшість є "втраченим часом" для України. "Мене не хвилює, наскільки ефективною буде ця більшість, адже я переконаний, що вона такою не стане. Мене турбує питання, скільки Україні доведеться ще втратити часу для знаходження правдивої і чесної моделі", - сказав Ющенко.

***

Ситуація в процесі перерозподілу парламентських комітетів зайшла в глухий кут, вважає лідер депутатської групи "Демократичні ініціативи" Степан Гавриш.

В інтерв'ю журналістам у понеділок після закінчення засідання фракцій більшості, коментуючи переговорний процес по даному питанню, Гавриш підкреслив, що ситуація "нагадує ситуацію політичного клінчу".

На його думку, таке становище може протриматися близько тижня.

На сьогоднішній день основне питання полягає в тому, чи готовий президент України піти на формування коаліційного уряду, зазначив депутат.

Інтерфакс-УкраїнаUNIAN

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...