Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма пропустив удар

Вівторок, 15 жовтня 2002, 18:31
Опозиція знову перехопила ініціативу у війні з Кучмою. Доволі сірий суботній мітинг-трибунал переріс у значно серйозніші наслідки. За три дні, у вівторок, було проголошено, що проти Кучми порушено справжню кримінальну справу.

Особливість ситуації в тому, що, за словами опозиціонерів, це рішення неможливо відмінити. Кримінальну справу можна закрити, що, найпевніше, і буде зроблено. Але, по-перше, тепер у антикучмістів є чудовий козир і гарний інформаційний привід; по-друге, Кучма ніяк не виведе фурункул зі своєї біографії та не змусить ігнорувати цей факт міжнародну спільноту; по-третє, сам "гарант" розлючений і, можливо, розгублений. Оскільки ситуація потроху виходить із-під контролю.

Cудді (які для нього все життя були "подонками") – це окрема гілка влади, і напряму на них не натиснеш. А той, хто виноситиме постанову про закриття справи, має пам'ятати – у майбутньому може так статися, що доведеться відповідати за цей вчинок перед законом. Тобто загалом Кучмі-то слід було трошки злякатися.

Справу проти Кучми відкрив Юрій Василенко – відомий у столиці суддя судової палати у кримінальних справах Київського апеляційного суду. Людина, яку одні називають незаангажованим, інші – критично налаштованим щодо влади, яка має до нього аналогічні почуття. Однак попри все не можна не відзначати й сміливість його вчинку.

На виборах 2002 Василенко балотувався в одному з київських округів, де посів четверте місце (переміг там Задорожній). Суддя –
безпартійний, але, згідно з інформацією ЦВК, його висувала Соціалістична партія України.

Василенко очолював громадські слухання по справі "Фельдман проти Генеральної прокуратури", тобто головував на імпровізованому суді присяжних. Після чого у нього стався черговий конфлікт з Піскуном – нинішнім генпрокурором, якому, можливо, і доведеться закривати справу проти Кучми.

Василенку оголошували догану. "Коли розглядалася справа про дисциплінарну відповідальність, мені закидали, що я займаюся політичною діяльністю", - розповів сам суддя у вівторок журналістам. Йому 61 рік, і суддєю він обраний до 2004.

Протягом своєї кар'єри він порушував кримінальні справи проти заступника генпрокурора та слідчих цього відомства. За словами Василенка, йому доводилося чути погрози на свою адресу з боку Потебенька. Водночас, він був старшим прокурором Генпрокуратури у 1992-93 роках – коли це відомство очолював член партії "Собор", нинішній опозиціонер Віктор Шишкін.

Нарешті, за Василенком числиться і такий "злочин", як перебування у шлюбі з відомою адвокаткою Тетяною Монтян, яка виступає захисником членів УНА-УНСО у справі заворушень 9 березня 2001 року.

Загалом же ярлики щодо опозиційності чи провладності судді – річ відносна. Досить згадати історію Замковенка, який після рішення про звільнення Тимошенко миттєво перейшов із однієї категорії до іншої.

Однак всі ці пристрасті не мають жодного значення для факту, який отримала Україна у вівторок – ПРОТИ ЇЇ ПРЕЗИДЕНТА КУЧМИ ПОРУШЕНО КРИМІНАЛЬНУ СПРАВУ.

Як розповів сам Юрій Василенко на прес-конференції в Києві, після суботнього трибуналу до нього із заявою про порушення справи проти Кучми звернулися 5 народних депутатів – Мороз, Турчинов, Тимошенко, Омельченко, Вінський. "Такі заяви судді повинні розглянути в триденний термін. Матеріалів справи було небагато – на 29 сторінках. Тому за добу я це розглянув і виніс рішення".

За словами Василенка, в такій ситуації він не міг вчинити інакше: "Немає ніяких інших умов, щоб не порушити кримінальну справу". "Президент не може так довго підозрюватися у скоєнні злочинів. Найкращим варіантом було порушити справу, щоб в ході досудового слідства встановити, винуватий він чи ні", - сказав Василенко.

Суддя також зазначив, що "не знайшов особливих вимог для порушення кримінальної справи проти президента". "Згідно із законодавством, особливий порядок застосовується тільки до суддів та адвокатів". В Конституції з цього приводу сказано тільки: "для проведення розслідування Верховна Рада України створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включаються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі". Однак стосується це "усунення президента України з поста в порядку імпічменту". У постанові ж Василенка про імпічмент жодного слова не сказано.

Справа проти Кучми порушена за 12 статтями Кримінального кодексу, там згадується і операція під час прем'єрства Кучма ("привласнення 12 мільйонів німецьких марок" у 1993), і отримання хабара від Лазаренка (перерахунок компанії "Омега" 3,7 мільйонів доларів) і вбивство Георгія Гонгадзе, і замах на Олександра Єльяшкевича, і "Кольчуга", і прослуховування політиків та журналістів.

Постанову про порушення кримінальної справи Василенко направив до Генпрокуратури – для "організації досудового слідства". Чи займатиметься відомство Піскуна цим, суддя не знає. Водночас, навіть якщо справа буде закрита, її можна оскаржувати у судах різних рівнів. Про що, крім Василенка, також заявила у вівторок Юлія Тимошенко. Історія має бути довгограючою.

Окрім чисто кримінальних злочинів, Василенко "з метою припинення злочину" зобов'язав Кучму, який порушив терміни накладання вето, в 5-денний термін підписати закони України "Про Кабінет Міністрів України" та "Про тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради України". Саме ці органи, як відомо, займаються питанням імпічменту.

Виходячи із прес-конференції, Юрій Василенко попередив, що поки йому ніхто не погрожував, зброї вдома у нього немає, наркотики він не вживає, а також дуже шанує правила дорожнього руху. "І перед КамАЗами на червоне світло не переходжу", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування