У Генпрокуратурі зацікавилися кримінальною справою проти Кучми

Вівторок, 15 жовтня 2002, 19:07
Міністр юстиції Олександр Лавринович вважає неправомірним рішення судді Київського апеляційного суду Юрія Василенка порушити кримінальну справу щодо президента України Леоніда Кучми.

"Сам факт порушення кримінальної справи є досить дискутивным і з правової точки зору не витримує критики у зв'язку з тим, що Конституцією передбачені дві категорії - народні депутати і президент, - які є недоторканними", - заявив він в інтерв'ю журналістам у вівторок.

Лавринович вважає, що це рішення повинне бути скасоване. За його словами, це є прерогативою Верховного суду. Для цього до Верховного суду має надійти відповідне звернення від прокуратури або самого судді.

При цьому міністр підкреслив, що на сьогоднішній день не урегульована процедура притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів і президента.

Лавринович також повідомив, що суддя Василенко 2 місяці назад направив заяву у Вищу раду юстиції з проханням про звільнення з посади, яку він обіймає. За його словами, Вища рада юстиції вже направила цю заяву на розгляд до Верховної Ради з рекомендацією задовольнити прохання Василенка.

Він також повідомив, що наводив довідки в Київському апеляційному суді з даного питання. За словами міністра, у суді повідомили, що з даного звернення два судді винесли два діаметрально протилежні рішення.

Василенко порушив кримінальну справу і направив його до Генпрокуратури для досудового розслідування. У той же час другий суддя, прізвище якого він не пам'ятає, виніс рішення про відмову в порушенні кримінальної справи.

"З самого початку видно, що в цьому питанні є проблеми - яким чином у тому самому суді можуть виноситися діаметрально протилежні рішення", - підкреслив міністр.

Водночас, постанова судді Київського апеляційного суду Юрія Василенка про порушення кримінальної справи стосовно президента України Леоніда Кучми в даний час знаходяться в Генеральній прокуратурі і перевіряються на законність.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили інформовані джерела в правоохоронних органах. "Матеріали знаходяться в Генпрокуратурі, і зараз там йде перевірка їхньої відповідності нормам закону", - сказав співрозмовник агентства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування