Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СКАРГА НА СПРАВУ ПРОТИ КУЧМИ МАНДРУЄ ПО СУДАХ

Середа, 16 жовтня 2002, 13:52
Генеральна прокуратура України називає постанову судді Апеляційного суду Києва Юрія Василенка про порушення кримінальної справи відносно президента України Леоніда Кучми незаконною і просить її відмінити.

"Постанова, винесена суддею Апеляційного суду Києва Василенком є незаконною і підлягає скасуванню у зв'язку з істотним порушенням норм Кримінально-процесуального законодавства України", - повідомила в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" у середу прес-секретар генерального прокурора Поліна Башкіна, цитуючи текст касаційної скарги Генпрокуратури.

Зокрема, у скарзі зазначається, що рішення про порушення кримінальної справи прийняте Василенком "не як суддею, а в приватному порядку", у матеріалах, надісланих ним до Генпрокуратури, відсутні дані їх реєстрації в Апеляційному суді Києва. За повідомленням виконуючого обов'язки голови Апеляційного суду Києва, судді Василенко розгляд таких матеріалів не доручався".

Іншою підставою для скасування цієї постанови є твердження Генпрокуратури про те, що суддя "не володіє повноваженнями порушувати кримінальні справи". "Відповідно до вимог ст. 129 Конституції України (про основні положення судочинства), ст. 16-1 Кримінально-процесуального Кодексу, суддя, суд у свій діяльність керується принципами законності, змагальності і диспозитивності, тобто функції звинувачення і рішення у справі не можуть бути покладені на одну і ту ж особу, на один і той же орган. Обвинувачення повинне бути відокремлене від суду, забезпечуючи тим самим незацікавленість суду у результатах справи.

У цьому випадку суддя Василенко, порушивши кримінальну справу, зазделегідь висловив свою думку про наявність у діях особи, відносно якої порушена кримінальна справа, складу злочину, тим самим нехтував вказаними вище принципами. У обставинах, викладених вище, суддя повинен був у відповідності з вимогам ст. 97 КПК направити повідомлення прокурору про необхідність провести перевірку й ухвалити рішення відповідно до вимог закону", - йдеться у касаційній скарзі.

У документі також указано, що у відповідності зі ст. 105 Конституції України, президент України володіє правом недоторканності на час виконання повноважень. "Порушення кримінальної справи відносно президента України у період виконання ним повноважень Конституцій України не передбачене", - підкреслюється у касаційній скарзі.

На основі викладеного, заступник генпрокурора Віктор Кудрявцев, за підписом якого і направлена до Верховного суду України касаційна скарга, просить постанову судді судової палати у кримінальних справах Апеляційного суду Києва від 15 жовтня 2002 року про порушення кримінальної справи відмінити.

Як повідомляло агентство, касаційна скарга Генпрокуратури на постанову судді вже надійшла до Верховного суду України. "Скарга вивчена у Верховному суді і направлена до апеляційного суду Києва за приналежністю для відповідного оформлення і передачі до касаційної інстанції - Верховного суду України", - сказала агентству керівник прес-служби ВР Ліана Шляпошникова.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:32
Росіяни запустили по Україні безпілотники і б’ють "швидкісними цілями"
00:16
Україна пройшла до фіналу "Євробачення"-2024
23:53
відео, доповненоУ Луганську пролунало кілька вибухів та спалахнула нафтобаза
23:38
Новини економіки 7 травня: Кабмін продовжив відстрочку від мобілізації, тариф на електрику може зрости
23:35
ЗМІ: Нейтральні держави Європи попросили НАТО про тіснішу співпрацю через агресію Росії
23:09
фотоВід російських обстрілів на Донеччині загорівся ліс: палало близько 300 гектарів
22:51
відеоЗеленський: Готуємо документи, які точно стануть новинами в найближчі тижні
22:44
В Естонії на 9 травня заборонили пов’язані з агресією РФ публічні зібрання і символіку
22:18
Близько половини із запущених РФ північнокорейських ракет вибухнули в повітрі – Костін
22:13
велоспортЯрослав Попович про перемогу його команди на 4 етапі Джиро: Всі відпрацювали на 100%
Усі новини...
Реклама: