Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колишній розвідник займеться переговорами по "Кольчугам"

Середа, 16 жовтня 2002, 14:02
Днями Леонід Кучма підписав указ, яким призначив главою Комітету з політики військово-технічної співпраці та експортного контролю при президентові України генерал-лейтенанта Ігоря Смешка, повідомляє УНІАН.

За даними експерта Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентина Бадрака, поки що до кінця не відомо, чи буде він також і першим заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України, і, відповідно, чи займеться координацією роботи українських спецслужб, що безпосередньо передбачає ця посада.

Експерт переконаний, що саме Смешко "буде розплутувати скандальний клубок з обвинуваченнями у постачанні Україною станцій пасивної розвідки "Кольчуга" до Іраку.

На думку більшості українських військових експертів, призначення це досить симптоматиче. Смешка як колишнього начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України вважають менеджером західного типу стосовно питань управління спецслужбами.

Він був першим військовим аташе України у США (з 1994 по 1996), у колах американських політиків набув іміджу "людини, з якою можна мати справу". Смешко має тісні контакти в Пентагоні, він володіє кількома іноземними мовами і успішно захистив докторську дисертацію.

Саме він, за даними спеціалістів, "зумів переконати президента України в необхідності створення в країні розвідувального співтовариства по типу розвинених держав Заходу і очолив Комітет з питань розвідки при президенті України". У вересні 2000 року Ігор Смешко несподівано був зміщений з посади і потім працював військовим аташе в Швейцарії.

Як вважають в Центрі досліджень армії, конверсії і роззброєння, призначення Смешко пов'язане, передусім, з дефіцитом кадрів в української влади, з якими американська сторона готова вести адекватний діалог.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування