Піскун дав США рік, щоб почати судити Лазаренка

Середа, 16 жовтня 2002, 14:44
Американський суд над екс-прем'єром України Павлом Лазаренком може відбутися протягом року, повідомляє генеральний прокурор Святослав Піскун.

"Є домовленість з американською стороною, що протягом року це питання буде вирішено", - сказав він у середу в ході телефонного моста між Україною і США, передає Інтерфакс-Україна.

Кажучи про екстрадицію Лазаренка до України, генпрокурор нагадав, що між США і Україною немає відповідного договору. Тому "ми підемо іншим шляхом", сказав він, додавши: "Спочатку його буде судити американський суд, а потім - український".

Говорячи про повернення грошей екс-прем'єра з Антігуа, генпрокурор підтвердив, що готується відповідна міжурядова угода між Україною і цією країною. "Гроші будуть повернені після закінчення суду над Лазаренком", - зазначив він.

Раніше Піскун ствержував, що в Антігуа "перебуває близько $100 млн. грошей Лазаренка". "Я буду домагатися, щоб їх повернули Україні", - підкреслив Піскун.

Лазаренко перебуває в США з лютого 1999 року. У США екс-прем'єр звинувачується у відмиванні $114 млн., отриманих незаконним шляхом і переказаних на закордонні рахунки в 1994-1999 роках.

Свій візит до США генеральний прокурор України Святослав Піскун розпочав із зустрічі у Федеральному бюро розслідувань, де його прийняли кілька ключових персон, які займаються розслідуванням питань відмивання грошей українськими посадовцями та допомогою у розслідуванні резонансних злочинів.

Як повідомляє радіо "Свобода", на переговорах були присутні Гранд Ешлі - керівник відділу офісу з міжнародних операцій, Марк Джемерсон, який до останнього часу працював юридичним аташе Сполучених Штатів в Україні, Михайло Пищемука, який безпосередньо керував роботою групи ФБР у справі розслідування вбивства Георгія Гонгадзе.

На зустрічі у міністерстві юстиції США взяла участь Марта Борщ - заступник прокурора США північного округу штату Каліфорнія. Саме вона виступає обвинувачувачем у справі Павла Лазаренка. У середу ввечері Піскун мав намір зустрітися з американськими адвокатами екс-прем'єра.

"Свобода" також зазначає, що у Піскуна не знайдеться часу для зустрічі з потерпілими у резонансних кримінальних справах. Зокрема, з офіційним проханням про зустріч з генпрокурором до посольства України у Вашингтоні декілька днів тому звернувся колишній народний депутат України Олександр Єльяшкевич, який нещодавно отримав політичний притулок в США.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування