Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Послухавши Медведчука, Ющенко поставив владі діагноз: "сліпа й глуха"

Середа, 16 жовтня 2002, 15:42
У своєму виступі на форумі у Варшаві лідер "Нашої України" Віктор Ющенко розповів про 5 кроків "виходу з кризи" в Україні, а також відзначив "сліпу й глуху" позицію представників влади, повідомляє прес-служба блоку.

Звертаючись до аудиторії Ющенко зазначив, що знає "22 приклади тиску влади на представників вітчизняного політикуму і бізнесу". "До них всіх висувалася одна умова – відмовитися від своєї політичної позиції", - заявив Ющенко. Лідер "Нашої України" не характеризував економічний стан в державі, оскільки "наріжним каменем є недемократичність політичної системи". "Феодальність політичної системи України гальмує її інтеграцію до ЄС", - переконаний Ющенко.

Він наголосив, що очолюваний ним блок "наполягає на п’яти невідкладних кроках виходу з кризи". Першим кроком, за словами Ющенка, має бути "політична структуризація парламенту і створення демократичної більшості". По-друге, "слід сформувати уряд народної довіри, не чекаючи змін до Конституції". Третім кроком має стати "підписання тристоронньої угоди між Верховною Радою, урядом та президентом". Ющенко також наголосив на необхідності знищити цензуру в ЗМІ, оскільки "без свободи слова немає свободи вибору, неможливо визначити політичний, економічний чи соціальний курс". На його думку, проблема вітчизняного інформаційного простору є не менш гострою за політичні негаразди.

Останнім кроком до подолання кризи лідер "Нашої України" вважає створення "постійного круглого столу як форми публічного діалогу між владою і опозицією".
Ющенко нагадав присутнім, що два роки тому, коли Україну охопила політична криза, саме президент Польщі Кваснєвський заохотив Україну до діалогу. На думку лідера "Нашої України", "це була безальтернативна пропозиція, яку українська сторона, на жаль, не прийняла".

Ющенко відзначив, що "подолання політичної кризи в Україні дасть змогу якісно змінити відносини Києва з міжнародними партнерами". Він упевнений, що цього чекають "політичні партнери в Європі, Росії, на Заході".

"Україні потрібні системні зміни. Можливо, одна із ключових проблем нашої країни - це наявність системи, яка унеможливлює діалог", - заявив Віктор Ющенко на прес-конференції у Варшаві.

Лідер "Нашої України" вважає, що було б "прекрасним взірцем, якби обидві сторони змінювали позиції". "Але, якщо у Польщі чуємо ті самі переконання, що і в Україні, це означає, що влада неадекватно оцінює укранські проблеми, лишаючись сліпою і глухою навіть на міжнародному форумі", - так Ющенко прокоментував виступ Медведчука на конференції. Він заявив, що є противником персоніфікації проблем, оскільки "необхідно робити ревізію всієї системи".

"Після виступу голови президентської канцелярії я став песемістичнішим. Однак треба дати шанс всім, зокрема і йому стати увечері мудрішим, аніж був уранці", - зазначив Віктор Ющенко.

"В Україні пробуксовують політичні механізми, а тому роль особистості зменшується. Держава нині потребує системних змін", - так Ющенко відповів на запитання про причини того, що він, найпопулярніший в Україні політик, не може зарадити політичній кризі. Лідер "Нашої України" підкреслив, що діалог в Україні буде започатковано тоді, коли влада "визнає всі політичні сили у парламенті рівними та самодостатніми партнерами у діалозі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...