Форум у Варшаві не став "круглим столом", але влада та опозиція нарешті змогли поговорити?

Середа, 16 жовтня 2002, 16:53
Конференція про майбутнє України не була круглим столом, проте якщо вона стала місцем для обміну думками і ниткою діалогу поміж владою та опозицією, тоді треба радіти, - так підсумував президент Польщі Олександр Кваснєвський роботу дводенного форуму "Україна в Європі", який закінчив свою роботу в середу, передає ПАТ.

За словами Кваснєвського, "немає поганого місця для хороших розмов та переговорів". Президент Польщі підкреслив, що метою варшавської конференції було влаштування середовища для перемовин про майбутнє України в контексті тих процесів, які сьогодні відбуваються у Європі.

Глава адміністрації президента України Віктор Медведчук підтвердив, що на форумі мали місце також внутрішні розмови поміж представниками влади та опозиції. "Успіхом цієї конференції є початок діалогу поміж опозицією та владою, зі структурами, які у майбутньому можуть вплинути на присутність України в ЄС", вважає Медведчук.

Глава АП також сказав, що було б "гріхом з боку України, як би ми цієї ініціативи не продовжували".

За словами лідера блока "Наша Україна" народного депутата Віктора Ющенка, основним з висновків цієї конференції є те, що "шлях для виведення України з найважчої за 11 років кризи – це шлях через діалог", хоча він додав, що у Варшаві їм не вдалося сказати всього. "Конференція була успішна, досягнуто мету – початок діалог про європейське майбутнє України", зазначив Ющенко.

Верховний представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та безпеки Хав`єр Солана запевнив, що "Євросоюз дбає про Україну. Україна для нас дуже важлива держава". Солана звернув увагу, що Україна мусить почати дотримуватися європейських принципів у себе вдома. "Спершу вам треба говорити про стандарти, а тільки потім можете починати думати про ваше місце в ЄС".

Прем'єр-міністр Швеції Горан Перссон, який також брав участь у конференції, сказав, що найближча хвиля поширення ЄС не є остаточною. Розширення буде продовжуватися, і в майбутньому знайдеться місце для України.

На думку Олександра Кваснєвського – "ця конференція підтвердила, що всі основні політичні сили в Україні, ті, які є у виконавчій владі та опозиції, вибирають єдине майбутнє для України, і воно зв'язане з європейськими структурами". Польський президент зауважив, що надзвичайно важливим є те, що він почув від гостей з України, а саме, те, що сама Україна хоче співпрацювати з НАТО та ЄС.

Кваснєвський сказав, що ця конференція була нагодою для розмов про внутрішню ситуацію в Україні. "Наші гості – Солана і Перссон – чітко заявили, що кожен, хто хоче інтегруватися з ЄС, мусить дотримуватися тих принципів, стандартів, мусить мати демократичні інститути в державі, будувати громадянське суспільство, перш за все дотримуватися принципів, а не загравати з ними, що є великою проблемою України", зауважив президент Польщі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News