Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна віддаляється від Європи

Середа, 16 жовтня 2002, 17:15
Оригінал Ucrania se aleja de Europa

Президент Леонід Кучма, звинувачений у корупції, занурює країну у глибоку кризу

З президентом Леонідом Кучмою Україна, центральноєвропейська країна з 49-мільйонним населенням, втрачає перспективи інтегруватися з Заходом. У той час, коли США та ЄС повертаються спиною, український лідер занурюється у кризу, з якої Росія намагається здобути зиск, підносячи як альтернативу політичну та економічну євразійську асоціацію.

Враження, що юна українська демократія потерпає так, що у розмові з газетою ЕЛЬ ПАІС Віктор Ющенко, який вважається найвірогіднішим кандидатом, що замістить Кучму після виборчої кампанії через два роки, сказав, що заздрить Польщі, Чеській республіці та балтійським державам. "Україна віддалилася від Заходу і своїх стратегічних партнерів, так що вони нас вже не розуміють", — заявляє поміркований політик, колишній керівник уряду Кучми. Ющенко має на увазі корупцію, непрозорий механізм прийняття рішень, цензуру критики та, передусім, моральне обличчя системи.

Дотепер Ющенко уникав радикальних сутичок з Кучмою, як це зробили опозиційні політики Юлія Тимошенко, ліберал, Олександр Мороз, соціаліст, і Петро
Симоненко, комуніст. У вівторок суддя Апеляційного суду Юрій Василенко прийняв звинувачення і відкрив кримінальну справу проти Кучми за 11 злочинів, серед них вбивство опозиційного журналіста, зловживання владою та розкрадання.
Ющенко, однак, все ще вірить у консолідацію парламентських демократів у більшість, яка була б "спроможною діяти, стати центром політичного життя, моделювати економічні процеси, врешті-решт, інститутом, що демонтує темні методи формування політики, економіки та фінансів".

Майже після семи місяців після парламентських виборів 31 березня у Верховній Раді з її 450 депутатами панує застій. Навколопрезидентські партії запевняють, що мають 231 депутата і контролюють законодавчий орган. Проте більшість, про яку оголосив голова президентської адміністрації Віктор Медведчук, не є надто переконливою. При відсутності чіткої переваги, туди притягують депутатів перелітних, які прагнуть з найбільшим зиском віддати свій голос. "Наша Україна", група Ющенка, має 110 депутатів. Разом з 61 комуністом, 21 соціалістом та 20 тимошенківцями опозиція налічує 212 законодавців.

Ющенко усвідомлює одну "справжню" проблему, яку інші ігнорують. Чи не надати гарантії безпеки для Кучми, як це зробив у Росії Володимир Путін, щоб перетворитися на фаворита і спадкоємця Бориса Єльцина? "Для НУ стабільність та інтереси країни пріоритетні, а усе решта має бути підпорядкованим цим пріоритетам",— відповідає політик. "Зосереджуючись на минулому, ми можемо втратити майбутнє. Необмірковані кроки можуть відкинути нас на п’ять чи шість років",— каже він, відчиняючи двері для компромісів

Нерозважливий консорціум

Опозиція інтерпретує російсько-українську угоду про утворення консорціуму з транспортування газу на Захід як поступку Кучми в обмін на підтримку Путіна. Ющенко розглядає консорціум як "нерозважливий" у теперішніх умовах, але Москва поспішає. Ії посол в Києві, Віктор Чорномирдін, екс-голова уряду та екс-президент російської газової монополії, заявив на одному з публічних заходів, що Європа, на відміну від Росії, не чекає на Україну. ЄС це підтверджує, залишаючись глухим до заяв Кучми. В одному з нещодавніх послань президент просив європейських лідерів, щоб ті прямо сказали, чи зможе колись Україна приєднатися до ЄС. Лідери зберігають мовчання, і проєвропейці в Києві бентежаться, бачачи глибоку прірву, що розверзається на західному кордоні, і пересвідчуючись, що сусіди, з якими стояли лікоть до ліктя протягом десятьох років, готуються ставити бар’єри і вимагати віз.

Переклад: Анатолій Муляр

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування