Після обробки Кваснєвським Кучма знову готовий до діалогу

Середа, 16 жовтня 2002, 18:22
Президент Кучма в середу у Варшаві підтвердив свою прихильність до діалогу з опозиційними політичними силами.

"Я виступав і виступаю за політичний діалог із усіма силами", - заявив він на спільній прес-конференції з президентом Польщі Олександром Кваснєевським, Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єром Соланою після їхньої тристоронньої зустрічі.

Разом з тим, Кучма підкреслив, що не сприймає ультиматумів. "Я за діалог, а не ультиматуми. Ультиматум відкидав і сьогодні відкидаю", - сказав він.

Президент України відзначив, що такий діалог підкріплює "відповідними діями", серед яких назвав пропозицію провести політичну реформу в країні. При цьому він відзначив, що парламентсько-президентська республіка, створення якої припускає реформа, повинна створюватися за європейським зразком, з відповідними змінами в Конституції країни.

Кучма назвав "трагедією" те, що окремі українські політики "їдуть за кордон ", де своїми діями негативно впливають на імідж України.

Відповідаючи на питання журналістів, Кучма висловив здивування тим, що після "касетного скандалу" в Європі і світі заговорили про зміну євроінтеграційного курсу країни. "Усі в Європі й у світі говорили, що Україна йде вірною дорогою, а потім (після касетного скандалу) стали говорити, що ми йдемо другим шляхом. Я цього не розумію", - сказав президент.

Разом з тим, як відзначив президент, "до європейської демократії нам ще йти і йти, тому що ми жили і знаходилися в іншій системі, і ми в цьому не винуваті". "В Україні не було політичної еліти", - відзначив Кучма.

Там же в Польщі лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко сказав, що вважає за необхідне використовувати польський досвід "публічного і прозорого діалогу" між владою й опозицією. "Хотілося б, щоб ми привезли з Польщі в Україну умовний "круглий стіл", - підкреслив Ющенко на іншій прес-конференції у Варшаві.

Ющенко відзначив, що варшавський форум важливий тим, що польські ЗМІ донесуть інформацію про події в Україні, оскільки в Україні існує "інформаційна блокада".

Президент Польщі Олександр Кваснєвський вважає, що вимоги учасників акцій протесту в Україні щодо відставки президента Леоніда Кучми можуть привести до дестабілізації ситуації в країні.

"Якщо взяти і робити те, що говорять на демонстраціях, то був би хаос і нестабільність у майбутньому", - сказав він у ході спільної з президентом України Леонідом Кучмою і Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єром Соланою прес-конференції, після їхньої тристоронньої зустрічі в середу у Варшаві.

Кваснєвський висловив думку, що вимога відставки українського президента "не є гарним шляхом", відзначивши важливість дотримання конституційних принципів, що існують в Україні.

За його словами, у випадку відставки президента в результаті акцій протесту, кожен наступний глава держави "почував би себе непевно".
Польський президент вважає, що влада й опозиція в Україні повинні вирішувати існуючі протиріччя в ході політичного діалогу, спираючись на закон.

У цьому зв'язку Кваснєвський нагадав латинський афоризм: "Закон суворий, але це закон" і додав: "І Конституція є таким законом".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...