Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сам суддя Василенко не вірить, що Кучму посадять

Середа, 16 жовтня 2002, 21:40
Суддя Київського апеляційного суду Юрій Василенко припускає, що порушена ним кримінальна справа проти Кучми може не мати жодного результату для глави держави.

Відповідаючи на питання на чаті сайту "Майдан" про можливі правові наслідки відкритої ним справи, Василенко відповів лаконічно: "Звичайно, ніяких. Я відкрив, вони закриють, але не порушити справу я не міг. Бо в заяві депутатів та додаткових матеріалах до неї було достатньо підстав для порушення справи".

Водночас Василенко заявляє, що закриття справи без розслідування кримінальної дії "згідно з законом неможливо". "Тобто, повинні бути проведені відповідні слідчі дії [з боку прокуратури] - отримана відповідь на питання, чи є докази, які дозволяють пред'явити звинувачення, або доказ,и що свідчать про непричетність людини до злочину".

Василенко вважає, що "при поточному стані справ з правом та правосуддям" шанси продовження справи "майже ніякі". Проте, зараз, на його думку, "існують як мінімум 4 варіанти:

1. прокуратура закриває справу (без пояснень) - реальний варіант
2. прокуратура дійсно проводить досудове слідство (цей варіант фантастичний)
3. прокуратура зупиняє досудове слідство на невизначений термін - теж реальний варіант
4. політичні домовленості між різними політичними силами - що не є правовим рішенням".

Відповідаючи на запитання, які були юридичні підстави для порушення кримінальної справи, Василенко нагадав ст. 94-98, КПК України. "Але головне - стаття 97 КПК, згідно з якою "прокурор, слідчий, орган дізнання або суддя зобов'язані приймати заяви... про злочини, в тому числі і в справах, які не підлягають їх віданню." Тому, як каже суддя, "посилання … на статтю 4 КПК, ...що ніби справу може порушити тільки суд як установа, а не конкретний суддя, абсолютно безпідставні".

Говорячи про судовий розгляд справи, Василенко зауважив, що "президента апеляційний суд може судити тільки після імпічменту". "Але порушення кримінальної справи та судовий процес - це дві різні стадії кримінально-процесуального провадження".

Як пояснив суддя, "запобіжний захід відносно Кучми обрати не можна, тому що він як президент користується недоторканністю".

Василенко звернув увагу, що "заява про порушення справи була адресована особисто" йому, "а також на ім'я кожного судді прийшла аналогічна заява". "Коли Глос доручив всі ці заяви розглядати Балацькій - він порушив закон... Вважаю, що Глос перевищив свої службові повноваження, передавши ці всі заяви одній Балацькій".

Раніше повідомлялося, що голова судової палати у кримінальних справах Київського суду Леонід Глос доручив розглянути усі 33 заяви депутатів судді Галині Балацькій. Вона ж вирішила направити їх прокурору м. Києва, мотивуючи своє рішення тим, що їх розгляд належить до компетенції прокуратури.

Василенко розповів, що "на цей момент" його та родину "ніхто не чіпає, якщо не рахувати сфабрикованої справи проти Тетяни". (Дружина Василенка – адвокат Тетяна Монтян, яка захищає унсовців у справі 9 березня 2001 року.)

Водночас суддя заявив, що може звернутися з проханням про політичний притулок до іншої держави. "Якщо в мене не залишиться іншого вибору як захистити сім'ю, то, можливо, буду змушений шукати політичного притулку в іншій країні", сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування