Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма іде назустріч опозиції

Четвер, 17 жовтня 2002, 10:49
У понеділок український президент Леонід Кучма несподівано вилетів до Варшави, де представники української опозиції брали участь в конференції, організованій польським урядом. Сам Кучма з опозиціонерами не зустрічався, проте зустрівся зі своїм польським колегою Олександром Кваснєвським (Aleksander Kwasniewski), а також з генеральним секретарем Ради міністрів ЄС Хав'єром Соланою (Javier Solana). Однак його візит до Варшави розцінюється як перший крок назустріч опозиції, до того ж у конференції, на обговорення якої була поставлена тема "Україна й Європа", взяли участь глава президентської адміністрації у Києві Віктор Медведчук, а також інші представники з урядового табору.

Квасьнєвский вже не перший тиждень намагається посадити за один стіл Кучму і представників демократично орієнтованої опозиції навколо колишнього прем'єра-реформатора Віктора Ющенка. Ще на минулому тижні Кучма відхиляв посередницькі спроби, називаючи їх "втручанням у внутрішні справи". Польща виступає за зближення України із Заходом і бачить себе адвокатом колишньої радянської республіки у західних інститутах.

На минулому тижні Кучма зустрічався в індустріальному місті Запоріжжі, що на сході України, зі своїм російським колегою Володимиром Путіним. Той відмовився від зустрічі з опозиційними політиками, в тому числі з Ющенком. У Києві це було сприйняте як підтримка Кучми, в якого виникли внутрішньополітичні труднощі. На думку опозиції, для Путіна вигідне ослаблення Києва, і тому він не зацікавлений в урегулюванні конфлікту. Проте, у минулому український президент не давав приводу говорити, що нібито він хотів мати підтримку Москви.

Поїздка Кучми до Варшави була розцінена як спроба прорвати ізоляцію з боку Заходу. Американська адміністрація підозрює його у тому, що він дав дозвіл на продаж радіолокаційних станцій Іраку і порушив ембарго Організації Об'єднаних Націй, накладене на Багдад. Однак президент не буде підданий кримінальному переслідуванню за зловживання владою і корупцію. Лояльна до Кучми Генеральна прокуратура відхилила можливість відкриття відповідної кримінальної справи. Президент, як заявила представник органів юстиції, у період виконання своїх обов'язків користується імунітетом. Проте міський суд Києва прийняв позов відносно президента і дав розпорядження почати слідство.

Переклад Inosmi.ru

Оригінал статті читайте тут
Kutschma geht auf Opposition zu

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...