Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Всі розуміють, що країна хвора, але хто її зможе вилікувати?

Четвер, 17 жовтня 2002, 11:14
Для початку ефективного діалогу влади й опозиції в Україні необхідно усунути тиск на засоби масової інформації з боку влади і винести дискусію у публічну площину, вважає президент Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова Анатолій Гриценко.

У середу Гриценко позитивно оцінив початок діалогу між владою й опозицією на конференції у Варшаві "Розширення Євросоюзу і НАТО на Схід - перспективи України".

"Першим сигналом з боку влади, на мій погляд, було б послаблення того тиску, який в останні 100-120 днів чиниться на ЗМІ, зокрема, на телевізійні медіа", - сказав він, підкресливши, що саме влада сьогодні "має важелі для початку діалогу".

Гриценко вважає, що такий крок "дав би можливість опозиції вести публічну дискусію, винести дискусію у ЗМІ, дати можливість людям висловити свою позицію". "Це показало б, що діалоги дійсно можна провести в Україні, а не тільки за її межами", - відзначив він.

Крім того, на думку експерта, щоб ефективний діалог відбувся, у ньому повинен взяти участь безпосередньо президент України Леонід Кучма. Учасники конференції зазначали, що "першої особи тут (у Польщі) не вистачало, очевидно, розуміючи важливість його у нашій політичній системі, і те, що тільки він може приймати ключові рішення", підкреслив Гриценко.

Зі слів президента УЦЕПД, діалог влади й опозиції, який відбувся у Польщі, показав, що всі сторони погодилися з думкою про існування в Україні політичної кризи, ступінь глибини якого різні політики оцінюють по-різному. "Але, в принципі, є розуміння того, що країна хвора, і її слід лікувати", - підкреслив він.

Серед проблем, що заважають продовженню діалогу, експерт назвав, зокрема, "різну постановку діагнозу ситуації у країні, яка базується на різній оцінці одних і тих же подій і явищ". "Влада й опозиція по-різному оцінюють минулі вибори, стан свободи слова, по-різному оцінюють те, яким чином формується парламентська більшість", - сказав він.

Гриценко зазначив, що ці оцінки часто носять "полярний характер". Так опозиція "відтворює ніби реальну картину подій і малює її, передусім, у чорних тонах". З іншого боку, представники влади вказують на те, що немає судових рішень з тих злочинів, в яких звинувачують владу, немає формальних звернень журналістів, наприклад, по "темникам" або депутатів про ніби насильне втягування до парламентської більшості.

У конференції, що проходила 15-16 жовтня у Варшаві, взяли участь, зокрема, глава адміністрації президента України Віктор Медведчук, лідер блоку "Наша Україна" Віктор Ющенко, лідер Соцпартії Олександр Мороз, лідер фракції Партії промисловців і підприємців України і "Трудова Україна" Сергій Тігіпко. Від Польщі, зокрема, в конференції брав участь президент Олександр Кваснєвський. Кучма, який прибув на декілька годин у Польщу, не брав участь в конференції.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
18:36
Як формують списки військовополонених для обміну та чи є пріоритетність? Пояснення
18:31
Лише 26% заявок про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію – Мінвідновлення
18:21
Зеленський провів Ставку: увага до захисту інфраструктури, ситуація на фронті, виробництво зброї
18:20
Михальчик здобув срібну нагороду на перегонах "24 години Ле-Мана"
18:19
Зеленський сподівається, що Трамп не буде проти України
17:58
Українці зможуть лишатися у Німеччині попри протермінований паспорт
17:53
Threads має вже 150 млн користувачів на місяць: менше, ніж планував Цукерберг
17:52
Мінекономіки відкрило грантову програму на 1 мільйон доларів для підприємниць
17:51
Приватбанк завершив перший квартал із чистим прибутком у 14 мільярдів
17:51
Піхотна снайперка Білозерська про шлях від добровольця до офіцера ЗСУ, жінок на війні та особливості роботи марксмена
Усі новини...