Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Варшаві влада спілкувалася більше з "європейцями", ніж з опозицією - Марчук

Четвер, 17 жовтня 2002, 11:40
У Варшаві відбувся "не діалог, а скоріше розмова про це" між представниками влади й опозиції, вважає учасник зустрічі в польській столиці секретар Ради національної безпеки й оборони України Євген Марчук.

В інтерв'ю газеті День Марчук відзначив: "Діалог у нас вийшов з європейцями. І, як не дивно, він був більш успішним між представниками виконавчої влади і їхніми європейськими колегами, ніж між опозицією і європейцями".

"Виступи представників опозиції виглядали так, наче вони приїхали сюди у Польщу скаржитися, яка погана в Україні виконавча влада. Аргументи наводилися різні, справедливі в тому числі. Але крім того, що треба змінити владу, далі ці розмови практично не йшли. Не було розкрито, що ж має статися із владою, коли вона має перейти до інших людей. Це при тому, що ті, хто критикували, самі не так давно, а дехто і по кілька разів, були при владі — це стосується і Віктора Ющенка, і Олександра Мороза, і Миколи Жулинського, і багатьох інших. Судячи з розмов, у тому числі, кулуарних, така постановка питання опозицією зарубіжних колег вельми дивувала", - підкреслив Марчук.

Відповідаючи на питання про те, чи можна сподіватися, що спроба діалогу у Варшаві дає надію на рішення конкретних проблем у нинішній внутрішньополітичній ситуації в Україні, глава РНБО висловив думку, що "результати будуть позитивні". "Але конкретні кроки - це вже справа політиків, що уособлюють і опозицію, і виконавчу владу", - додав він.

За його словами, на прес-конференції "і Віктор Медведчук і Віктор Ющенко сказали, що готові до діалогу". "Отже, будемо сподіватися", - підкреслив Марчук.

"Діалог відбувається і у парламенті, говорити, що його зовсім немає, було б неправильно. Можна сказати про те, що діалог за польським "круглим столом" допоможе зняти мітинговість, звинувачувальний характер відносин між опозицією та владою, перенести розмову у конструктивніше русло", - сказав він.

За словами голови РНБО, зустріч президента України Леоніда Кучми з президентом Польщі Олександром Кваснєвським і іншими високими керівниками у Варшаві - "це також гарний знак для нашої держави". "Не хотілося б, щоб усвідомлення необхідності консенсусу сторін прийшло до нас лише після того, як ми дійдемо до крайньої точки конфлікту", - відзначив він.

У конференції, що проходила 15-16 жовтня в Варшаві, "Розширення Євросоюзу і НАТО на Схід - перспективи України" взяли участь також Кваснєвський і верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав'єр Солана, лідер Соцпартії України Олександр Мороз, лідер фракції Партій промисловців і підприємців і "Трудова Україна" Сергій Тігіпко.

На кілька годин до Польщі прибув Кучма, який не брав участі у конференції, але зустрівся з Кваснєвським і Соланою.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...