Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Комісія для президента

Четвер, 17 жовтня 2002, 13:48
Більшості нарешті вдалося "проштовхнути" перше "більшовицьке" рішення: у четвер парламентарії спочатку поставили на порядок денний питання про створення тимчасової слідчої комісії щодо перевірки незаконної торгівлі зброєю в Ірак, а потім її створили.

Тож відтепер, крім президентської комісії перевірятимуть сумнівні зв'язки Кучми з Хусейном й 11 народних депутатів, серед яких – славнозвісний екс-генпрокурор Михайло Потебенько. Чим скінчилися його попередні дослідження діяльності глави держави, відомо всім.

Проект постанови щодо цього питання був внесений цікавим дуетом – "трудівником" Дмитром Табачником та комуністом Георгієм Крючковим. За включення його до порядку денного проголосували 227 народних депутатів. Минулого тижня "кращим результатом" було 225 голосів, навколо цієї цифри депутати мучалися і зранку цього четверга. За саме рішення щодо створення тимчасової комісії у четвер проголосували 221. Правда, достатньо було 150 голосів.

І коли було 227 голосів, і коли було 221, не голосували чотири опозиційні фракції.

До складу комісії з перевірки фактів торгівлі зброєю з Іраком, яку очолив есдек Борис Андресюк, увійшли:

Борис Андресюк (СДПУ(О)
Сергій Сінченко (КПУ)
Валентин Зубов (БЮТ)
Степан Бульба (СПУ)
Олександр Касьяненко ("ПППУ-Трудова Україна")
Олег Зарубінський (НДП)
Іван Курас ("Регіони України")
Іван Кириленко ("Аграрники України")
Михайло Потебенько ("Демократичні ініціативи")
Сергій Іванов ("Народовладдя")
Микола Гапочка ("Народний вибір")

У проекті постанови також залишилося вакантне місце для представника "Нашої України".

Нагадаємо, що українську урядову комісію, що розслідує разом з американськими та британськими експертами факти продажу "Кольчуг" в Ірак, очолює глава президентської адміністрації Віктор Медведчук, лідер СДПУ(О). Тож тепер "Іракгейтом" керуватимуть лицарі червоної троянди.

Лідер соціалістів Олександр Мороз розкритикував створення нового органу для розслідування оборудки Кучма-Хусейн. "Комісія працюватиме не на основі закону, а на основі окремих положень Конституції, які не дають їм можливості реалізувати свої права. Це означає, що президент буде маніпулювати роботою цієї комісії, щоб показати – ми чисті. Треба знати для чого створюється комісія – або для з'ясування суті, або щоб закумуфлювати цю справу".

"Одна справа, коли говорить депутат, який не має повноважень на основі
закону, а інша справа – коли говорить спеціальний слідчий", - вважає Мороз.

Його пропозицію, щоб разом із створенням комісії доручити Кучмі "негайно
підписати" закон про тимчасові слідчі комісії, не підтримали депутати.

Мороз визнає, що взагалі створення комісії по Іракгейту, "звичайно, є
необхідним". Водночас він вважає, що "доручити цю місію" слід було вже
існуючій комісії з розслідування торгівлі зброєю, яку очолює комуніст
Сінченко.

Не менш критично до спеціальної комісії поставився і Михайло Потебенько,
колишній генпрокурор, який потрапив до новоствореного органу. "Я стояв і
стою: поки не буде закону про комісії, то їх робота взагалі неефективна.
Будь-який правоохоронець, який себе поважає, він скаже: товариші, які ваші
повноваження? І цим все сказано".

В той же час Потебенько додав: "Комісія об'єктивно все перевірить, і ви
дізнаєтеся результати".

Сам же новоспечений голова комісії Борис Андресюк визнає, що повноваження комісії будуть "обмеженими", так само як і доступ до інформації щодо продажу "Кольчуг". "Я не говорю, що комісія розставить всі крапки над "і", але Верховна рада визначилася й доручила нам займатися цим питанням, і ми проінформуємо парламент про наявну інформацію", зазначив він.

Водочас Андресюк не думає, "що чиновники будуть відверто ухилятися від надання інформації". Депутат сказав, що готує офіційний запит щодо даних про можливий продаж "Кольчуг" і намагатиметься організувати зустріч комісії з британо-американськими експертами.

Андресюк не вважає, "що можна робити остаточні висновки про продаж радарів", але каже, що при наявній в Україні системі контролю складно одноосібно ухвалити рішення про нелегальну операцію. Він також зазначив, що "Кольчугами" торгувала не тільки Україна, і на це питання треба дивитися "ширше". "Коли був СРСР, то тоді могли бути певні аспекти", сказав він.

У свою чергу голова Верховної Ради Володимир Литвин повідомив журналістам, що доручив профільним комітетам парламенту вивчити долю закону про слідчу комісію, і після цього або розглянути його в новій редакції, або запропонувати президенту підписати вже ухвалений закон.

Як відомо, раніше Кучма наклав вето на цей документ, однак коли вже вийшли відведені на те терміни. Проте, закон так і не вступив в дію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...