Маріонетку Кучму "час міняти..."

П'ятниця, 18 жовтня 2002, 11:40
Незважаючи на майже 10 років свого президентства Леонід Кучма "ввійде в історію як президент-невдаха", вважає політолога Володимир Полохало.

Причиною цього, на думку шеф-редактора журналу "Політічна думка", є те, що Кучма "досі є зв'язуючою ланкою між багатьма олігархами, з ним деякі українські клани пов'язують власні політичні перспективи". "Але при цьому Кучма вже не є ляльководом у політичному просторі України, як це було на початку його правління, а сам перетворився на маріонетку. Ним управляють і ті, хто називає себе пропрезидентськими силами на Україні, і зацікавлені російські кола, і Захід", прокоментував політичну ситуацію Полохало в інтерв'ю Незалежній Газеті.

На думку політолога, "закінчиться все це тим, що одного разу Буш і Путін сядуть і, по-дружньому розмовляючи, вирішать: "Час змінити Льоню..."

Правда, як вважає Полохало, "після Кучми мало що зміниться". "Суспільство також не може змінитися в один день, а тому сприйме будь-якого нового президента як даність згори. Навіть критично низький рейтинг Кучми серед населення не збільшує число прихильників активних дій і революційних виступів опозиції", - сказав він.

На думку наукового співробітника Інституту світової економіки і міжнародних стосунків АН України, "персоналії", які зараз виступають проти Кучми, "навряд чи зможуть співробітничати, коли досягнуть мети". "Сьогодні всі акції опозиції потрібно сприймати як чорнову роботу, вони виконують функцію розхитування українського політичного режиму, ослаблення Кучми", - відзначив Полохало.

"Хто сьогодні в опозиції? Компартія - це складова частина президентської системи. Вона, по суті, заклала фундамент нинішнього "антинародного режиму", підтримавши Кучму у 1994 році", - нагадав Полохало.

"Опозиційність "Нашої України" також визначається актуальними інтересами різних груп, що входять до складу цієї політичної партії. Однак очевидно, що Ющенко готовий у будь-який момент укласти угоду з владою. Мітинги дають йому можливість торгуватися з президентом - мовляв, "надії нації" під силу зупинити те, що відбувається, але натомість хотілося б отримати гарантії того, що він стане наступником президента", - висловив думку політолог.

Говорячи про Юлію Тимошенко і Олександра Мороза, Полохало зазначив, що "ці люди вступили у серйозну сутичку з владою. Але сили дуже нерівні, а соратники вельми ненадійні".

Крім цього, Захід "роздратований підприємницькою діяльністю Кучми і його оточення". "США з пасивною цікавістю спостерігають за тим, що відбувається на Україні, оскільки у Захода поки інші пріоритети, серед яких Україна не займає домінуючих позицій", - відзначив політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування