Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Наступного українського президента виберуть у Росії

П'ятниця, 18 жовтня 2002, 12:12
"Кандидатуру нового українського президента шукають насамперед впливові російські кола, які мають великий бізнес на Україні", вважає політолог Володимир Полохало.

На його думку дострокові вибори в Україні можуть відбудуться після того, як Росія визначить кандидатуру президента, який буде лобіювати її економічні інтереси. Російська ділова еліта зацікавлена "у зміцненні своїх позицій" і є "основним політичним гравцем. Президент Путін лише захищає і реалізує інтереси російського бізнесу в Україні", відзначив в інтерв'ю "Независимой газете" Полохало.

"Саме внаслідок того, що відбір у цьому питанні найскладніший і найсуворіший, президентству Кучми ніщо не загрожує, принаймні, у найближчі декілька місяців. До того, що відбувається у Києві можна ставитися як до півреволюції, яку півопозиція затіяла проти півпрезидента", - вважає Полохало.

На думку політолога, "Захід не поспішає реалізувати лозунг "Ющенка - у президенти!". "Я думаю, не в останню чергу через те, що Ющенко не влаштовує Росію. Тому, очевидно, "Наша Україна" останнім часом стала активно шукати контакти з російським істеблішментом", відзначив він.

Полохало вважає, що "Росії потрібен "анти-Ющенко", який "буде абсолютно орієнтований саме на російський бізнес і представників цього бізнесу в Україні".

У той же час, Заходу "потрібна спокійна і прогнозована Україна", і там сприймуть "будь-якого президента, який зможе забезпечити стабільність на цій ділянці світової території", - відзначив Полохало, і додав: "Ющенко багатьох на Заході розчарував, але при цьому він залишається єдиним перспективним кандидатом на посаду президента, який не тільки декларує прозахідну орієнтацію, але може похвалитися високим рейтингом народної довіри".

У той же час, на думку політолога, після виборів президента "відбудеться перерозділ власності, але його масштаби визначаються саме кандидатурою наступника Кучми".

"Якщо це буде Ющенко, можна передбачити, що він намагатиметься враховувати інтереси російського бізнесу в Україні. З іншого боку, він спробує посилити бізнес-позиції "олігархів середньої руки", які сьогодні працюють в його оточенні", - відзначив Полохало.

Правда це "зачіпає інтереси тих трьох-чотирьох українських кланів, яким досі вдавалося залишитися на плаву". "Мабуть, тільки так звану "донецьку групу" влаштовує Ющенко, а "дніпропетровська група", не говорячи вже про бізнес, близький до СДПУ(о), ставиться до Ющенка, м'яко кажучи, з недовірою", - відзначив Полохало.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування