Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" знову створює більшість. Кучмісти готові до "концентрації"

П'ятниця, 18 жовтня 2002, 14:03
Заступник глави фракції "Наша Україна" Юрій Костенко заявляє, що в найближчі дні можуть відновитися переговори із фракціями "Регіони України" і ПППУ-"Трудова Україна" щодо узгодження позицій по створенню коаліції.

"Зараз стоїть питання про відновлення переговорного процесу" - сказав Костенко в інтерв'ю журналістам.

Він нагадав, що у вересні між цими трьома фракціями був "майже відпрацьований" текст коаліційної угоди. Повернення до переговорів, на думку Костенка, актуальне у зв'язку з результативним голосуванням у четвер за бюджет 2003 року в першому читанні, який підтримали "Наша Україна" та ряд пропрезидентських фракцій.

Депутат відзначив, що трійка може погодити текст коаліційної угоди на наступному тижні, а потім запропонувати його іншим фракціям.

Відповідаючи на питання чи буде пропонуватися цей договір СДПУ(о), Костенко відзначив, що "документ запропонують усім", а потім уже кожна сила буде визначатися згідно зі своїми програмними положеннями.

На питання про висунення прем'єра, Костенко сказав, що в напрацьованому у вересні документі кожна фракція мала можливість запропонувати свою кандидатуру для того, щоб потім визначити претендента з найвищим рівнем підтримки.

У свою чергу лідер "Демініціатив" Степан Гавриш сказав, що вже проголошена пропрезидентська більшість у найближчі дні буде "працювати в пошуках завершальних позицій", що будуть оголошені у вівторок. "Протистояння перейшло межі політичних процедур", - відзначив він.

Гавриш назвав два можливих виходи: провести переговори з "Нашою Україною", і у випадку їхнього нерезультативного завершення "більшість буде концентруватися на максимальній самоорганізації".

Гавриш повідомив, що для розблокування переговорів у разі необхідності "Демініціативи" можуть відмовитися від квот в розподілі парламентських комітетів.

Він також сказав, що при розподілі комітетів "неможливо обійти" рішення Конституційного суду про те, що за опозицією повинні залишитися комітети з питань бюджету, регламенту та свободи слова. Таке рішення КС було оголошено в четвер. Щоправда, при цьому Конституційний суд зауважив, що ця норма має бути вписана до закону про регламент.

Гавриш назвав це рішення КС "не тільки нормативним, але і політичним". "Конституційний суд давно перетворився на конституційного медіума, втрачаючи зв'язок з текстом Конституції".

Відповідаючи на питання про втручання у формування більшості, він сказав, що немає "достатньо прозорої спільної позиції". "Гра під килимом, у кишенькову диктатуру є небезпечною для європейської еволюції України", - сказав Гавриш.

Гавриш також відзначив, що "більшість найближчим часом прийме тверде рішення щодо створення коаліційного уряду". "Цей уряд вичерпав свій ресурс", - відзначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування