Захід вирішує дилему, як поводитися з керівництвом України

Субота, 19 жовтня 2002, 19:49
Британський експерт з Центру конфліктології Британської військової академії - Джеймс Шер заявив, що Захід зацікавлений не так у пошуку винних у намірах продати чи в продажу систем "Кольчуга", як у тому, щоб спільно з українською стороною знайти шляхи подолання можливих негативних наслідків імовірного продажу.

У інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі Джеймс Шер, зокрема, сказав, що скандал з "Кольчугами" дуже важливо подолати: "Це життєво важливо через два ключових моменти. По-перше, це питання виникло тепер, а не кілька місяців тому, коли були оприлюднені записи, просто тому, що питання Іраку і можливої війни стало дуже важливими саме тепер. Це не пов'язане з тим, що діється всередині України, а з тим, що діється між Іраком та рештою світу. По-друге, минуле не є важливим. Ніхто не очікує, що хтось вийде і зізнається:"Я винен у тому, що звучить на цих записах". Найважливіше -аби з цього моменту спільна технічна комісія працювала разом, аби з'ясувати, чи Кольчуги таки є в Іраку та як з ними боротися. Також слід дослідити увесь експортний режим в Україні, аби відновити довіру. Відновити довіру в цьому питанні, а також в інших, аби ми знали, що Україна розуміє, у чому полягає справжнє партнерство".

Британський експерт не вважає, що відкриття кримінальної справи проти президента Кучми в Україні зашкодить Заходу вести діалог з Києвом:
"Я так не думаю, і гадаю, що ніхто на Заході так не думає. Тепер зрозуміло: існує дуже глибока дилема щодо того, як Захід на даний момент може мати справу з державним керівництвом України. Існує дуже міцне переконання, що те, що відбувається всередині країни, мають вирішувати самі українці. Ми сподіваємося, що таке вирішення буде законним та відповідатиме Конституції. Захід не робить нічого, що мало б на меті змінити перебіг внутрішньополітичної боротьби в Україні. Дилема полягає у тому, як позначити наше справжнє занепокоєння та невдоволення так, аби це не сприймалося частиною українського політикуму як різновид політичного втручання".

"Є дві жорстких правди. Не всі на Заході ставляться із симпатією до України. Ще 5 років тому всі важливі посадовці на Заході були абсолютно за підтримку України - передусім у США. Тепер ситуація змінилася і існує багато розчарування. Коли йдеться про Україну, то зринає якийсь фаталізм, зневіра, кажуть, що розвиток не йде успішно й ніколи не піде успішно. Це все ставить Україну у складну ситуацію. Багато людей в Україні заявили, що вони прагнуть бути частиною Європи. У відповідь Європа змушена сказати, що у ЄС існують певні принципи та правила, і що Україна повинна принаймні почати до них пристосовуватися".

"Україна тепер має вибір. Україна може змінити таку ситуацію швидко і рішуче, на мою думку, цілеспрямованими продуманими діями. Тобто діями, які відповідатимуть офіційним деклараціям і зарадять реальним проблемам. Щоразу, коли Україна ставала на шлях мужніх кроків, аби посилити європейські, модернізуючі тенденції всередині країни, підтримка Заходу завжди зростала".
"Я сподіваюся на те, що в ідеалі президент Леонід Кучма мав би спробувати правити у ці два останні роки свого президентства у прагматичний і прогресивний спосіб, яким характеризувалися перші два роки його правління. Я сподіваюся, що владоможці зрозуміють, що за наступні два роки необхідна правдива і конституційна передача влади новому поколінню політиків, а не лише другому ешелонові тих, хто зараз перебуває при владі. Нарешті, я сподіваюся, що така передача влади стане чудовим прикладом для цілого пострадянського простору, що справжня і мирна передача влади може відбутися не засобами, непередбаченими Конституцією, не до завершення президентського терміну, а в час, передбачений Конституцією. Такі зміни будуть можливі, якщо вже зараз вдатися до відповідних і послідовних кроків і реалізувати усе те, що Україна проголошувала своїм головним завданням", сказав експерт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування