"Інформаційно-ритуальний" мітинг

Субота, 19 жовтня 2002, 21:33
В ході суботніх маніфестацій опозиція не ставила наметів – вона займалася зовнішнім оформленням Банкової. Депутати-антикучмісти встановили на кам'яній огорожі Будинку письменника, на розі з Інститутською, залізну табличку. На ній - обіцянка: "На цій вулиці буде встановлено пам'ятник жертвам режиму Кучми".

Після цього антикучмісти обставили свічками пам'ятний знак – вийшло красиво, щось подібне можна було побачити по телебаченню, коли проводжали в останню путь принцесу Діану.

Учасники мітингу також виставили кілька тисяч свічок вздовж Банкової на відрізку від адміністрації президента до перехрестя з Інститутською. Вже було темно, і тому видовищно.

"Ці події, безперечно, увійдуть в історію України", - повідомив Олександр Турчинов. "Тут буде встановлено знак жертвам режиму, і тоді всі наступні керівники держави, прямуючи до своєї резиденції, будуть проходити повз і пам'ятати, чим закінчується одноосібна диктатура в Україні".

Пам'ятник буде відкрито, зрозуміло, "після усунення президента від влади". Що ж до встановленої у суботу таблички, то Турчинов не сумнівається, що до ранку міліція її прибере.

Перед усім цим опозиція на чолі з "трійкою" провела черговий мітинг у столиці, на який прийшло кілька тисяч співчуваючих. "Ніхто не ставив за мету зібрати якомога більше людей. Сьогоднішній захід був скоріше інформаційно-ритуальним", - зазначив Олександр Мороз.

На його думку, на Майдані зібралося "тисяч вісім". Йосип Вінський оцінив у "п'ять-шість". Адам Мартинюк – "не менше десяти тисяч".

Щодо наступних кроків опозиції – пікетування Верховного суду, який розглядатиме законність рішення судді Василенка про порушення кримінальної справи проти Кучми. Мітинг із залученням мас має відбутися у вівторок. У понеділок же Верховний суд пікетуватимуть депутати, зазначила Юлія Тимошенко.

Також антикучмісти збираються внести на розгляд Верховної Ради зміни до Конституції, які схвалив на цьому тижні Конституційний суд. Розроблений Симоненком, Морозом, Головатим і Матвієнком законопроект, який розглядався у КС, передбачає кардинальний перерозподіл повноважень на користь Верховної Ради. Так, зокрема, у випадку дострокової відставки президента виконувати його обов'язки пропонується не прем'єру, а спікеру.

Ще опозиційні депутати мають намір завітати до Генпрокуратури – щоб дати свідчення у рамках порушеної Василенком кримінальної справи проти Кучми.

Про швидкий успіх акцій протесту поки не говорять. "Іде розхитування підвалин режиму", - зазначив УП Йосип Вінський. "Лейбористи у Великобританії 17 років йшли до влади", - додав він.



ФОТОРЕПОРТАЖ З АКЦІЇ МОЖНА ПОДИВИТИСЯ ТУТ:

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
10:35
Франківщина, Черкащина, Київщина й Вінниччина: в ОВА розповіли про наслідки атаки
10:32
Молдова не підтверджує дані про проліт ракет своєю територією під час удару РФ по Україні
10:32
Сирський про "мобілізацію 500 тисяч": Після аудиту ця цифра суттєво зменшена
Усі новини...