Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Падва: Григоришина арештували не через політику

Неділя, 20 жовтня 2002, 16:57
Відомий російський адвокат Генріх Падва, який приїхав до України захищати Костянтина Григоришина, вважає, що арешт його клієнта насамперед пов'язаний з економічним, а не з політичним протистоянням.

"Аналіз ситуації приводить до висновку, що швидше [в арешті] проявляються інтереси фінансово-економічні, а не політичні", - відзначив Падва на прес-конференції у Києві.

Протягом прес-конференції Падва кілька разів говорив про відсутність "політичного підгрунтя". "Костянтин Іванович [Григоришин] не політичний діяч", - сказав адвокат. Вже в кінці він уточнив, що економічні мотиви "лежать в основі", переплітаючись при цьому з політичними.

У той же час Падва відзначив численні порушення при затриманні Григоришина: "Я переконаний, що сталося щось безпрецедентне. За величезний термін [своєї адвокатської діяльності] я з такою кількістю порушень не зустрічався".

Падва зазначив, що Григоришина затримували фактично тричі. "При цьому затримувався недостатньо обгрунтовано, з порушенням прав і свобод людини, деякі факти викликають здивування і недовіру". Адвокат зазначив, що у Григоришина "навряд чи були" зброя і наркотики, і виявилися вони в кишені бізнесмена "злою волею інших осіб, з тим, щоб обгрунтувати його затримання".

Падва сказав, що порушень при затриманні "досить для розгляду міжнародними судовими органами". "У разі необхідності зробимо можливе, щоб донести і до світової громадськості", - пообіцяв російський адвокат. При цьому він назвав Європейський суд з прав людини.

У той же час Падва не уточнив наступні кроки захисту у цій справі. "Нашими спільними зусиллями ми зможемо добитися, щоб це, м'яко кажучи, прикре непорозуміння було вичерпане", - сказав він. Український захисник Григоришина народний депутат Юрій Кармазін, який був присутній на прес-конференції, висловив переконання, що справу проти бізнесмена "припинять". "Я абсолютно переконаний, що Григоришин вийде на свободу".

При цьому, на думку депутата, терміни встановлення істини залежать від того, на якому рівні "давалася команда" проти бізнесмена. "Я боюся, що рівень вище того, про який говорив Григоришин [тобто Суркіс і Медведчук] ", - сказав Кармазін і додав, що тут можуть бути задіяні представники іншої держави.

Кармазін також сказав, що "ми буде перевіряти" висловлену бізнесменом версію про те, що провокацію проти нього організували Віктор Медведчук і Григорій Суркис. "Крім виконавців злочину є співучасники і організатори. Якщо слідство вкаже на них, то будемо вимагати притягнення до кримінальної відповідальності й організаторів", - сказав Кармазін, який також очолює парламентську слідчу комісію, що розслідує інцидент з народним депутатом Сивковичем.

Кармазін також підтвердив побоювання про загрозу життю Григоришина. Сигналом тому слугувало, що на перше засідання суду бізнесмена привезли одягнутим в бронежилет. Після цього його захисники також отримували попередження. Зараз адвокатів Григоришина непокоїть, що він перебуває не в СІЗО №13, як це повинно бути згідно з рішенням Шевченківського суду, а в ізоляторі тимчасового утримання, який підкоряється системі МВС.

Зі слів Юрія Кармазіна, висунені проти Григоришина обвинувачення тягнуть за собою покарання позбавленням волі до 10 років.

Адвокат Генріх Падва повідомив, що в неділю вимушений поїхати з України у зв'язку з участю в інших процесах. При цьому він додав, що питання його повернення буде вирішуватися "залежно від необхідності".

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування