Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Кучму посилився тиск із вимогами про відставку

Понеділок, 21 жовтня 2002, 00:00
Оригінал Kuchma under more pressure to step down

Збільшується тиск на президента України Леоніда Кучму. Вимоги про його відставку супроводжують зростаючу хвилю критики правління Кучми, що значно посилилася у зв'язку з підозрами щодо його можливої причетності до продажу високотехнологічної військової радарної установки в Ірак.

На початку цього тижня група американо-британських експертів завершить візит в Україну, метою якого є з'ясування того, чи експортувала Україна це устаткування в Ірак і чи не порушувала вона санкції ООН.

Financial Times встановила, що продаж радара збігся у часі зі спробами Іраку підсилити політичні й економічні зв'язки з Україною та її сусідкою Білоруссю. Дипломатичні ініціативи, зокрема й приїзд влітку до Києва іракського посла, супроводжуються зростанням інтересу Іраку до придбання зброї.

Згадки про можливий продаж радара з'явилися в записах, таємно зроблених у кабінеті Кучми. На них чутно, як президент обговорює можливу угоду. Кучма, який стверджує, що записи – фальшивка, запросив до України експертів, аби вони змогли перевірити ці підозри. За словами американського посла, команда продовжить роботу в Лондоні і закінчить свій звіт до 27 жовтня.

Кучма також розмірковує над відповіддю на різку заяву, яку минулої середи зробив верховний комісар ЄС з питань зовнішньої політики Хав'єр Солана, а також на обвинувачення, висунуті проти нього минулого тижня в парламенті й українських судах.

У парламенті пану Кучмі довелося мати справу з новими закликами до прозорості влади і проведення дострокових виборів. Його слабенька більшість припинила існування після того, як 5 депутатів залишили її через арешт відомого бізнесмена на підставі сфабрикованих обвинувачень.

Пан Солана критикував Кучму після зустрічі з ним на варшавській конференції в середу. "Курс, яким Україна йде сьогодні, не наближає її до європейських структур", сказав шеф зовнішньої політики ЄС. "Необхідно змінити курс".

На конференції, що проходила цього місяця у Вашингтоні, один із представників адміністрації Буша говорив про "кризу довіри" у відносинах США-Україна. Стівен Пайфер, помічник заступника держсекретаря, сказав, що у США є докази, які вони поки не готові оприлюднити, що вказують на те, що радари "Кольчуга" знаходяться в Іраку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...