Більшовики, Кучма, Литвин і Кінах в гостях у Леніна

Понеділок, 21 жовтня 2002, 21:01
Більшість, виявляється, в Україні консервативна. За якимось дивним збігом обставин члени більшості вважають за краще спільно переживати муки народження у колишньому музеї імені Леніна, тобто в Українському домі. Так було під час "оксамитової революції" 2000 року. Ситуація повторилася у жовтні 2002.

У понеділок більшість вирішила обговорити свої проблеми у тому ж приміщенні. Запросили - Кучму, Литвина й Кінаха. Причому і Кучма, і Литвин демонстративно поводилися як гості, які жодного впливу і жодного відношення до розвитку подій не мають.

Журналісти, що побували на нараді фракцій, свідчать, що з самого ранку всі лідери дев'ятки були зайняті тим, що обдзвонювали і збирали своїх депутатів в Українському домі. Ті ж свідки розказують, що вже на вході у будинок колишнього музею вождя депутатам роздавали білі конверти, очевидно із запрошеннями. За даними Литвина, на зустріч прибули всі депутати, за винятком хворих і відряджених. На початку зустрічі було зареєстровано 211 обранців, але пізніше, за даними Литвина, зібралося 220.

У результаті вся площа біля Українського дому була заставлена "крутими" машинами. До будівлі нікого не пропускали. Журналістам довелося нидіти на холоді довгих три години, щоб дізнатися, що ж такого нового навирішували депутати. Окремі особи, які виходили "покурити", були скупі на коментарі. Зустріч характеризували як "приємну", "конкретну", "корисну", "відверту розмову" і загалом успішну.

Найбільш тямущим ньюсмейкером, як завжди, був Сергій Тігіпко. "Відбулася максимально відверта розмова - більшість зафіксована, але так, як вона працює, нікого не задовольняє. Питання більшості - це не тільки питання самих депутатів, а хочемо ми чи не хочемо, це питання уряду. Якщо більшість не має спільної відповідальності разом із виконавчою владою - це не більшість. Ти говориш одне - а там може робитися щось інше…"

Отже, доля уряду - головна тема зустрічі. Як повідомила УП прес-секретар президента Олена Громницька, президент у черговий раз, вже без зайвих свідків, підтвердив, що готовий прислухатися до думки більшості і має намір запропонувати на затвердження парламенту рекомендовану ними кандидатуру на прем'єра й членів уряду.

Це підтверджує і Тігіпко: "Сьогодні ми отримали інформацію, яка нас задовольнила - ми почули, що президент знову говорить про політичну реформу, що він буде продовжувати політичну реформу і буде нас до цього заохочувати.

Друге - як і було обіцяно, він буде підтримувати створення коаліційного уряду чи уряду більшості - це також для нас надзвичайно важливо".

Однак, зі слів Литвина, це питання так і не вирішене. "Відверто скажу, не можна, щоб уряд був у підвішеному стані. На мою думку всі міністри вже звільнили свої столи, і чекають вирішення своєї долі. Тому впевненості у щоденній роботі не багато. Людина не знає, де вона буде завтра, де вона буде працювати. Ситуація все ще залишається у такому стані, але слід визначатися", говорить Литвин.

Ще одна тема розмови - парламентські комітети. Мрія більшості - відібрати й поділити - поки не реалізована. "Практично всі, хто виступав, підтвердили, що для того, щоб забезпечити механізми функціонування Верховної Ради необхідно провести перерозподіл комітетів. І про це також практично домовилися, хоч ми не ухвалювали конкретних рішень", сказав Тігіпко.

Як з'ясувалося, про розподіл комітетів у більшості вирішили поговорити пізніше, після узгодження з фракцією Ющенка. Принаймні, так вважає Олександр Волков. "Питання розподілу комітетів зависло через одну причину - у більшості розумні люди сподіваються на діалог з Віктором Ющенком", - цитує Волкова Інтерфакс-Україна.

Ця тема, переконаний неофіт СДПУ(О), відкладена на якийсь час, оскільки "усі були упевнені в тому, що Ющенко змінить свою позицію після зустрічі в Польщі".

Про діалог з "Нашою Україною" депутати багато не розповідали: "Були висловлення і про те, що треба ширше обговорювати найскладніші питання з опозицією. Цього не слід боятися – від цього виграє і демократія й суспільство", - сказав Тігіпко у відповідь на питання про плани узгодження позицій із блоком Ющенка.

"Треба шукати загальну мову з усіма, і можливість домовлятися, щоб працювати на спільний результат", - відповідає Литвин на те ж запитання.

Ну й що нового? Нічого. Дивно тільки, чому всі ці речі слід було обговорювати за закритими дверима? "Чому за закритими? Це не до мене. Мене запросили, я прийшов – побачив тут журналістів. "Вас не пустили?" запитую, "так", говорять", - розповідає "гість" Литвин.

Приблизно так само відповів ще один із запрошених – президент Кучма. Спочатку він спробував оминути представників преси, що вишикувалися перед виходом, і прошмигнути до машини, помахавши на прощання рукою. У відповідь на вигук – чому зустріч проходила в закритому для преси режимі, Кучма спочатку кинув – "я тут тільки гість". А потім, мабуть, передумавши, різко повернувся і попрямував до преси. "А ви поїдьте до Сенату або Конгресу США і там запитайте, чому вони проводять зустрічі без преси". "Розкажіть хоч щось про зустріч!", - просили розгублені журналісти, але президент уже сідав до авто.

Одне зі спостережень учасників зустрічі – жорсткий виступ Литвина. Деякі депутати навіть заявляють, що змушені тепер подивитись на спікера по-новому.

"Хіба схоже на мене – жорсткість?", - розсміявся у відповідь спікер Литвин. "Я сказав, що ми всі люди дорослі й повинні говорити про те, що відповідає нашим позиціям і поглядам. Не повинно бути ані недомовок, ані двозначності, ані ужимок, ні чогось іншого. Я просто говорив про те, як я бачу процеси, що розвиваються в країні, у Верховній Раді й у системі влади". Про те, як саме бачить усе це Литвин, спікер не розповів.

Цікавою була роль, відведена президентові. "Він більше слухав, ніж говорив. І, мабуть, виявився у незвичній для себе ситуації. Були, звичайно і виступи на кшталт "Дорогий наш Леоніде Даниловичу!", але таких було – два виступи з десяти. Решта – чіткі і конкретні", - розповідає один з більшовиків.

"Президент був незадоволений? Мені складно сказати, я не встиг запитати його про враження від зустрічі", кинув Литвин. От вам і підтвердження улюбленої приказки Кучми: "місце сидіння визначає світогляд". Але ж не так вже й давно гарний настрій гаранта був однією з головних турбот нинішнього спікера!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування