Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росіяни скуповують "Кучмастар"

Вівторок, 22 жовтня 2002, 12:23
Російська "Альфа-груп" вже декілька місяців володіє значним пакетом найбільшого українського оператора, компанії "Київстар GSM". Про це стало відомо з інвестиційного меморандуму "Київстару", поширеного у рамках майбутнього випуску єврооблігацій.

Таку інформацію опублікувала російська газета "Ведомости" у вівторок. Як повідомляє газета, "декілька місяців тому норвезький Telenor отримав контрольний пакет "Київстару", купивши 16,5% акцій оператора за $66,5 млн у російського фонду "Супутник".

Два місяці потому Telenor домовився про продаж 7,7% акцій "Київстару" компанії "Сторм" за $31 млн. У результаті у Telenor залишається 54,2% акцій київського оператора, а пакет "Сторма" збільшується до 40,1%. 5,7%. Інші акцій "Київстару", які залишилися, належать компанії "Омега" зі складом акціонерів, який не розкривається. Тим часом компанія "Альфа Телеком", що входить до складу "Альфа-груп", купила 50,1% акцій "Сторма". Ім'я продавця і сума операції не розголошуються.

У ході придбання "Сторма" "Альфою" з'ясувалося, що 35% акцій компанії "Сторм" належать Олександру Ярославському, президенту харківського УкрСибБанку, одного з кредиторів "Київстару". Головою ради ЗАТ "Київстар" виявився Юрій Туманов, брат дружини українського президента Людмили Кучми.

"Ведомости" також повідомляють, що у прес-службі "Київстару" відмовилися прокоментувати ситуацію з продажем пакету акцій "Сторма", пославшись на закритий характер інформації. "Швидше за все , - передбачають "Ведомости", - вартість пакету "Сторма" була визначена виходячи з ціни липневої операції по придбанню норвезьким Telenor пакету акцій "Київстару", що належали фонду "Супутник", - тоді капіталізація "Київстару" становила $405 млн.

Аналітик Об'єднаної фінансової групи Олексій Яковицький вважає, що "виходячи з ціни цих операцій, можна передбачити, що "Альфа-груп" заплатила за контрольний пакет "Сторма" від $60 до $80 млн. Тобто, "Альфа" заплатила менше $300 за абонента, що дешевше більшості придбань "Мобільних ТелеСистем" у російських регіонах".

Пояснити таємницю навколо операції можна скоріше особистістю продавця, ніж покупця. "Питання, пов'язані з оточенням українського президента, досить делікатні, тому "Альфа" своєчасно і не оголосила про операцію", - вважає аналітик "НІКойла" Володимир Богданов.

Директор російського офісу Brunswick UBS Warburg Дмитро Виноградов вважає нинішню конфігурацію акціонерів "Київстару" неостаточною і вважає, що "Альфа" спробує збільшити свою частку у "Київстарі", а Telenor може обміняти свою частку в українському операторі на частку у "ВимпелКомі", внаслідок чого у найближчі три-чотири роки російська компанія поглине українську і тандем Telenor - "Альфа" стане акціонером об'єднаного оператора.

ЗАТ "Київстар" було засноване в 1994 р. Комерційна експлуатація мережі GSM почалася у грудні 1997 р. Сьогодні компанія обслуговує приблизно 1,7 млн абонентів. Обіг компанії у першому півріччі 2002 р. становив $107 млн, EBITDA - $62 млн. Компанія планує залучити $150 - 200 млн за рахунок випуску єврооблігацій.

Читайте також:

Російські "Мобільні ТелеСистеми" купили UMC?

"Київстар" вже не "Кучмастар"?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування