МЕДВЕДЧУК В ДВА РАЗИ БІДНІШИЙ ЗА АХМЕТОВА

Вівторок, 22 жовтня 2002, 13:49
Польський тижневик "Впрост" надрукував дослідження під назвою "25 найбагатших людей Центральної та Східної Європи". До їхнього числа входять троє українських мультиміліонерів, повідомляє Радіо Свобода.

Авторитетний польський щотижневик, що вже протягом десяти років друкує рейтинги ста найбагатших людей Польщі, минулого тижня ознайомив своїх читачів із багатіями із сусідніх країн.

Найчисельнішу групу багатих людей нашого регіону становлять представники Росії. Друге ж і третє місця у цій національній репрезентації зайняли відповідно Польща й Україна. Щоправда, Україна представлена тільки трьома особами, але їх сумарний капітал вивів нашу країну на третє місце у цій сумнівно-почесній номінації.

Шосте місце у рейтингу найбагатших людей центрально-східно-європейського регіону, згідно з польським щотижневиком "Впрост", займає керівник футбольного клубу "Шахтар" (Донецьк) Рінат Ахметов. Своїм багатством, оціненим журналом в 1,7 мільярда доларів, Рінат Ахметов завдячує контролю над Індустріальним Союзом Донбасу, заводом Азовсталь, Алчевським Металургійним комбінатом, а також практично над усіма підприємствами, що продукують машини в Донецькій області – пише "Впрост".

На другому місці серед українців, та на десятому в рейтингу журналу, опинився Віктор Пінчук. За даними журналу, 1,3 млрд доларів Вікторові Пінчуку принесли фірма "Інтерпайп", яка контролює виробництво та продаж труб широкого діаметру, контроль над "Приват-банком", заводом Криворіжсталь, а також цілим рядом українських засобів масової інформації таких, як телеканали ICTV, СТБ, "Новий канал", газетою "Факти" та інформагентством "Українські новини".

Третій серед українців, голова адміністрації президента Кучми Віктор Медведчук зі своїми 800 мільйонів доларів посів тільки вісімнадцяте місце в рейтингу. "Контрольований ним клан соціал-демократів заробляє на продажу електроенергії, металургії, нафті та продажу машин, а також на інвестиціях у фінансовому секторі. Має також значний вплив на державне телебачення УТ-1, Інтер, студію 1+1, телеканал ТЕТ – пише "Впрост".

У редакційному коментарі до цього дослідження так охарактеризовано явище новобагатьків із бідних країн, колишнього радянського союзу.

"Комбінація молодості, прогресивності, а також знайомств і батьківських зв'язків – радянських апаратників та чиновників – у сполученні з хронічною нестачею грошей у радянському бюджеті" дозволяли сьогоднішнім багатіям із пострадянського простору заробляти мільярди швидкими темпами.

Однак, мільярди пострадянських багатіїв викликають здивування й обурення, але не захоплення. Автори цього дослідження зазначають, що у країнах, які зробили добрий поступ на дорозі до демократії і вільного ринку, наприклад, Чехії чи Угорщині, немає стількох міліардерів. Чому питають автори і самі ж відповідають: "Просто Чехія і Угорщина швидше за інших із того боку залізної завіси повернулися до нормальності. І тепер у них є заможний і чисельний середній клас".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування