Щоб видати соратників Тимошенко, на Туреччину тиснули Кучма та Кінах

Вівторок, 22 жовтня 2002, 15:52
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко заявляє, що до вирішення питання екстрадиції її соратників з Туреччини до України долучалися президент України Леонід Кучма та прем'єр Анатолій Кінах.

"Тиск був безпрецедентний, листи писали МЗС, Генпрокуратура, МВС, останніми листа надіслали президент України та прем'єр–міністр. Так брутально посадові особи втручалися в судову практику на території іншої держави", - зазначила Тимошенко на прес-конференції в Києві.

За словами Тимошенко, через позицію української влади питання видачі екс-керівників ЄЕСУ стало заручником подальших відносин між Україною та Туреччиною. За її словами, навіть "певні українські політичні кола допомагали" у передвиборчій кампанії турецьким політичним силам.

За словами лідера БЮТ, зараз доставленим з Туреччини колишнім керівникам ЄЕСУ "пропонується дати свідчення, що я була організатором всіх злочинних дій, які передбачені Кримінальним кодексом України", зазначила Тимошенко.

Вона відзначила, що вони поки відмовляються від свідчень, їм надано адвокатів, і в середу в Печерському суді має відбутися розгляд питання про санкцію на їх арешт. Тимошенко зазначила, що навряд чи судді витримають "безпрецедентний тиск", оскільки керівники районних судів призначаються та звільняються президентом. "Ніхто не хоче повторити долю Замковенка", - зазначила вона.

Водночас Тимошенко повідомила, що ці події не змусять її відмовитися від опозиційної діяльності. "Ми починаємо найближчим часом регіональну програму, і, безумовно, будемо проводити потужні акції в Києві", – наголосила Тимошенко. Також, за її словами, опозиція продовжує розсилати звернення до слідчих та судів України з вимогою порушити кримінальну справу проти Кучми.

Народний депутат також повідомила, що у регіонах опозиція розпочне акції з відкликання депутатів, які пройшли до парламенту під опозиційними гаслами, а зараз приєдналися до пропрезидентських політичних сил. Таких парламентаріїв, за її словами, "не менше 15-20".

На питання про те, що законодавчо не врегульовано механізм відкликання депутатів, Тимошенко зазначила, що вони "подумають, як потрапити в правові процедури" - це можуть бути зустрічі з виборцями, де поширюватимуть роздруківки з результатами голосування цих мажоритарників, а також збирання підписів та ініціювання місцевих референдумів.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...