У МОСКВІ ЧЕЧЕНСЬКІ ТЕРОРИСТИ-СМЕРТНИКИ ЗАХОПИЛИ 600-1000 ЗАРУЧНИКІВ

Середа, 23 жовтня 2002, 00:00
Терористи, які захопили заручників у Палаці культури у Москві, погрожують розстрілювати по 10 осіб за кожного потерпілого з їх боку. Про це стало відомо "Інтерфаксу" з інформованих джерел.

Терористи, які захопили не менше 600 глядачів на показі мюзиклу "Норд-Ост" увечері в Москві, вимагають утриматися від штурму будинку. Цю вимогу вони передали співробітникам правоохоронних органів за допомогою мобільного зв'язку через людей, які знаходяться у залі.

Кореспондент "Інтерфаксу" з місця подій передає, що терористи стверджують, що вся будівля замінована. Самі себе вони називають "смертниками з 29-ої дивізії".

Концертний зал у Москві захопив загін чеченців-смертників на чолі з Мовсаром Бараєвим, племінником знищеного у Чечні польового командира Арбі Бараєва, повідомляють Інтернет-ЗМІ з посиланням на сайт чеченських сепаратистів "Кавказ.оrg".

За твердженням сайта, Бараєв заявив, що ті, хто захопив будівлю, у якій знаходяться приблизно 1000 заручників, є смертниками. Учасники акції, в якій, крім "моджахедів", беруть участь 40 вдів загиблих у Чечні бойовиків, вимагають виведення федеральних з республіки, стверджує сайт.

Згідно із сайтом, Бараєв заявив, що захоплена будівля замінована, а очолювані ним люди прийшли в Москву "не вижити, а померти". Зі слів очевидців, на всіх терористах знаходяться вибухові пристрої.

Приблизно о 21:00 МСК Група озброєних людей захопила у заручники глядачів, які зібралися у залі колишнього Палацу культури Державного підшипникового заводу у Москві на прем'єрний показ мюзиклу "Норд-Ост". Нападники випустили із залу приблизно 20 дітей, мусульман і, за деяким даними, вихідців з Кавказу.

Один із звільнених хлопчиків повідомив, що вимога осіб, що захопили заложників, - "щоб закінчилася війна".

В інтерв'ю першому телеканалу хлопчик, ім'я якого не було назване, розказав також, що під час другого акту мюзиклу "Норд- Ост" у зал увірвалися озброєні люди. Їх число він визначив як "чоловік п'ятнадцять". Хлопчик розказав, що нападники зробили постріл у повітря і наказали артистам сісти на сцені і не рухатися.

Озброєні люди, додала звільнена дитина, мали кавказьку зовнішність і говорили між собою "на своїй мові". Зі слів хлопчика, злочинці заявили, що збираються замінувати зал і у разі початку штурму зал вибухне.

Продюсер проекту "Норд-Ост" Олександр Цекало передбачив, що у залі у заручниках могли опинитися до тисячі чоловік. Раніше джерела "Інтерфаксу" у правоохоронних органах сказали, що за попереднім даними, у залі було не менше шестисот чоловік.

На місце пригоди одразу ж виїхали співробітники антитерористичної групи "Альфа" й УБОЗ. До ПК приїхали мер Москви, керівництво правоохоронних органів міста.

Приблизно о 23:40 радіостанція "Маяк" передала з посиланням на джерела з Московської служби порятунку, що терористи, які захопили ПК ДПЗ, обстріляли групу оперативників у центрального входу у ПК і кинули гранату. Оперативникам вдалося встановити сходи з торця будівлі і виводять по ній з гримувальних приміщень акторів.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу", бійці спецназу внутрішніх військ МВС РФ відганяють журналістів і перехожих, які стовпилися у будівлі. До будівлі стягнута спецтехніка, у тому числі великі підіймальні крани.

Понад 200 спецназівців Внутрішніх військ приблизно о 23:00 приступили до формування оточення навколо ПК, захопленого терористами, повідомив "Інтерфаксу-АВН" оперативного чергових по головному комітету ВВ МВС РФ.

О 23:45 за московський часом до будинку театру перекинена важка техніка. Зокрема, кореспондент "Інтерфаксу" спостерігає біля центрального входу два бронетранспортери.

23:45

В ефір компанії НТВ вийшла одна із заручниць Тетяна Солнишкіна, яка звернулася з проханням не починати штурм: "Дуже багато вибухівки. Будь ласка, не починайте штурм. Виконаєте усі вимоги". За її словами, поруч перебували жінки-терористи: "Дівчини усі у вибухівках, з автоматами".

Вона також сказала, що терористи поводяться нормально. "Нічого кримінального не відбувається", - сказала вона.

00:00

Як повідомив прес-секретар московської міліції, терористи – "40-50 осіб, є жінка". Їхньою вимогою є "вивід військ" з Чечні.

Він також відзначив, що "у залі 600 осіб". Представник московської міліції також повідомив, що терористи "звільнили громадян Грузії, закордонних країн і ісламської національності". "Близько 50 осіб випущені або їх удалося звільнити", - сказав він.

00:12

Директор ФСБ Росії Микола Патрушев і голова МВС Борис Гризлов доповіли президенту Росії Володимиру Путіну про розвиток ситуації навколо захоплення заложників в Москві і про засоби, що приймаються, у зв'язку з ситуацією. Про це повідомив "Інтерфаксу" незабаром після півночі прес-секретар глави Російської держави Олексій Громов.

Громов також повідомив, що у кабінеті президента у цей час знаходяться прем'єр-міністр Михайло Касьянов і керівник президентської адміністрації Олександр Волошин.

Депутат Держдуми від Чечні Асланбек Аслаханов прибув до ПК ДПЗ- 1 з тим, щоб знайти можливість виступити в якості посередника з чеченськими бойовиками, що захопили заложників.

"Я готовий зробити все можливе, щоб було менше негативних моментів. Більш того я готовий віддати своє життя, щоб не один москвич не постраждав", - заявив "Інтерфаксу" Аслаханов.

00:17

Терористи почали робити нішу в одній зі стін залу Будинку культури для закладки вибухівки. Про це повідомило "Інтерфаксу" джерело в створеному на місці події оперативному штабі з посиланням на одного із заручників, які перебувають в залі.

Джерело в штабі повідомило також, що перша з прибулих на місце події оперативних груп вступила в перестрілку з терористами.

Була підірвана граната, і один з терористів одержав поранення в руку. Йому надає допомогу жінка-лікар з числа заручниць.

00:30

Терористи звільнили 150 осіб з числа заручників, захоплених ними в будинку ДК у центрі Москви. Про це повідомив ІТАР-ТАРС офіційний представник ГУВД Москви Валерій Грибакін.

Він заявив, що палац культури захоплений приблизно 40-50 збройними людьми, серед них є жінки, повідомляє "Перший канал".

Муфтій Чечні А.Х.Шамаєв у прямому ефірі радіостанції "Эхо Москвы" у ніч на четвер закликав терористів, які захопили театр у Москві, "звільнити заручників і прийти до мирного розв'язання цього питання". "Ми пропонуємо допомогу в переговорах, ми справимося з будь-якими задачами, які перед нами поставлять", - сказав він.

00:39

У районі захопленого терористами Палацу культури чутно одиночні постріли, повідомляють кореспонденти Інтерфаксу з місця подій. За повідомленнями кореспондентів, було чутно 5-6 пострілів.

За свідченням звільнених заручників, у холі будинку видні великі плями крові. Однак ні убитих, ні поранених вони не бачили.

00:48

Заступник голови комітету Держдуми по безпеці Геннадій Гудков заявив журналістам з місця пригоди, що у цей час з особами, які захопили заложників у Москві, ведуться переговори.

За оцінкою депутата, "загарбники висувають нісенітні політичні вимоги". Депутат, посилаючись на слова звільнених заложників, повідомив, що у залі "знаходяться пристрої, схожі на міни". Гудков не виключає, що це можуть бути муляжі вибухових пристроїв.

Депутат Держдуми В'ячеслав Ігрунов заявив журналістам, що терористи говорять невиразно і стверджують, що ніби діють за "планом Бараєва".

Тим часом спікер Поради Федерації Сергій Миронов в ефірі телеканалу ТВС звернувся до телеканалів із закликом акуратно ставитися з інформації про захоплення заручників у Москві і сповідати принцип: "не зашкодити", оскільки нападники відстежують ефір.

Підприємець Умар Джабраїлов підкреслив в інтерв'ю ТВС, що предметом переговорів може бути тільки здача бойовиків, повідомляє Інтерфакс.

0:50

Депутат Держдуми РФ від Чечні Асланбек Аслаханов і Руслан Хасбулатов перебувають в будинку захопленого терористами будинку Палацу культури в Москві. Помічник президента РФ Сергій Ястржембський повідомив, що вони мають великий досвід ведення переговорів з терористами і в даний момент намагаються зав'язати переговорний процес.

Близько 1:30 по Москві терористами була звільнена ще одна жінка, якій стало погано.

00:56

Групу терористів, що захопили увечері у середу заручників у Москві, приблизно, очолює родич знищеного у Чечні польового командира Арбі Бараєва - Мовсар.

"Їх керівника звуть Мовсар. Імовірно, він є родичем того самого Бараєва", - заявив журналістам депутат Держдуми РФ від Чечні Асланбек Аслаханов. При цьому він посилався на відомості, отримані від вже звільнених заручників.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
16:27
Рада дозволила АРМА купувати військові облігації за арештовану валюту
Усі новини...