Опозиція пропонує Кучмі піти геть, кучмісти – узаконити опозицію

Середа, 23 жовтня 2002, 12:42
У парламенті зарєєстровані два проекти постанов щодо політичної ситуації в Україні, внесені опозиційною трійкою та пропрезидентськими фракціями.

Пропрезидентські сили "констатують, що політична ситуація в Україні ускладнюється", та вважають, що "політичне протистояння унеможливлює розв'язання болючих соціальних проблем та ставить під загрозу позитивну економічну динаміку і загрожує найвищим надбанням демократії - правам і свободам людини".

Фракції, які підтримують президента, пропонують парламенту визнати пріоритетними законопроекти, спрямовані на проведення політичної реформи та зміну виборчої системи. Також вони "вважають за необхідне проведення виборів президента та Верховної Ради на демократичних засадах у конституційно визначені терміни". Пропрезиденські сили пропонують звернутися до Леоніда Кучми "активізувати спільні зусилля" у проведенні політичних реформ та формуванні коаліційного уряду.

Також пропрезидентські фракції пропонують у невідкладному порядку розглянути "Закон України "Про опозицію".

Даний проект постанови внесений лідерами фракцій та груп проголошеної більшості: Леонідом Кравчуком (СДПУ(О), Степаном Гавришем ("Демократичні ініціативи"), Анатолієм Толстоуховим (НДП), Сергієм Тігіпком (ПППУ-Трудова України), Іваном Гапочкою ("Народний вибір"), Іваном Кириленком (фракція "Аграрної партії") та Володимиром Пєхотою ("Європейський вибір").

У той же час проект постанови внесений Симоненком, Морозом та Тимошенко у першому пункті пропонує "звернутися до президента з пропозицією скористатися конституційним правом щодо відставки". У разі відмови Леоніда Кучми від такої ініціативи опозиція пропонує почати процедуру імпічменту.

Також трійка вважає за необхідне звернутися до Верховного Суду з вимогою завершити розгляд справи політичних в'язнів 9 березня 2001 року. За події 16 вересня опозиція вимагає також звільнення міністра внутрішніх справ Юрія Смірнова.

Також трійка пропонує "невідкладно розглянути" законопроекти про вибори на пропорційній основі та зміни до Конституції. Останнім пунктом опозиціонери вимагають надання ефіру на УТ-1 лідерам акції "Повстань, Україно!"

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування