Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Сила тих, кого не люблять

Середа, 23 жовтня 2002, 12:46
Але ж це зовсім не російська, а українська риса – любити й вірити скривдженим. Знову й знову надходять підтвердження, що зараз владу та тих, хто її уособлюють, не люблять. Леонід Кучма і його "принц-адміністратор" Віктор Медведчук у жовтні залишаються лідерами рейтингу недовіри: першому цілком не довіряють майже 60% українців, другому – 45%. Чому? Можливо, тому що телевізор за довгі роки радянської влади дивитися навчилися.

Ще один аргумент на користь цієї закономірності – несподівано високий рейтинг прем'єра Анатолія Кінаха (йому більшою-меншою мірою довіряють до 40% українців). Але водночас за долю його уряду зараз ніхто копійки щербатої не дасть. Утім, чи буде пам'ятати народ другого номера виборчого списку "За ЄдУ" після того, як він залишить стіни Кабміну, питання відкрите.

Цього разу думкою народу з декількох суспільно важливих питаннях цікавилася громадська організація "Українське демократичне коло" (глава експертної ради – Сергій Макєєв, виконавчий директор - Сергій Стукала). Опитування проводилося у всіх регіонах України з 4 по 13 жовтня. Методом особистого інтерв'ю було опитано 1000 респондентів у віці 18 років і більше.


Народ проти Кучми...

Якби президентські вибори відбувалися у жовтні, то, на думку соціологів, у результаті першого туру Україна б таки не одержала нового главу держава. У другому турі опинилися б досить прогнозовані фігури – Віктор Ющенко з 28% голосів і Петро Симоненко з 12%. Утім, у спину лідерові КПУ дихають ще як мінімум 3-4 політика: Анатолій Кінах, Юлія Тимошенко (обидва одержали б по 8% народної підтримки), Олександр Мороз (7%), Віктор Медведчук (6%).

Якби нинішньому гарантові Конституції спало на думку, що є сенс балотуватися на третій термін, то в цьому місяці він би одержав вотум довіри в розмірі 5% голосів виборців. Однак, навіть це досить суттєвий результат, у порівнянні з досягненнями спікера Володимира Литвина і колишнього конкурента Кінаха на прем'єрське крісло і славного парламентського більшовика Сергія Тігіпка, у кожного з яких рівно по 1% "президентського" рейтингу.

Щоб зрозуміти, який електоральний "запас" у лідерів громадської думки, можна звернутися до результатів рейтингу довіри українських політиків. Як і в попередньому випадку, найбільшу довіру респонденти відчувають до Віктора Ющенка: 27% довіряють йому цілком, а ще 26% - "скоріше довіряють" (разом – 53%). Другим за сумарним заліком йде Кінах – прем'єрові цілком довіряють 12% опитаних, скоріше довіряють ще 28% (усього – 40%).

Як завжди, досить велике коло симпатиків в Олександра Мороза. На сьогоднішній день лідеру соціалістів цілком довіряє майже кожен восьмий українець, при цьому ще чверть опитаних довіряє йому з певними застереженнями. Загальний показник – 37%.

Показник абсолютної підтримки у лідера комуністів вищий, ніж у Кінаха і Мороза, та складає 15%. Однак, людей, які йому швидше довіряють, менше – лише 17%. Сумарна підтримка Петра Симоненка складає 32%. Приблизно такі ж результати в Юлії Тимошенко, тільки з тією різницею, що їй беззастережно вірять на 1% менше – 14% респондентів. Підсумок у лідера БЮТ – 31%.

Леонід Кучма і Віктор Медведчук мають однакову підтримку населення – по 7%. Однак "швидше довіряють" голові президентської адміністрації трохи більше, ніж самому президентові – 14% і 12% відповідно.

Що стосується зворотної сторони рейтингу довіри – рівня недовіри, то, як ми вже згадували на початку статті, лідером у цій "категорії", як і раніше, залишається Леонід Кучма – йому абсолютно не довіряють 59% опитаних (рівно стільки, скільки за даними цього ж опитування, згодні з тим, що нинішній президент має залишити свою посаду), ще 17% "швидше не довіряють". На другій позиції лідер соціал-демократів – 45% йому не довіряють зовсім, ще 19% - швидше за все не довіряють. Замикає трійку лідерів рейтингу недовіри Юлія Тимошенко (її "показники" – 44% і 16% відповідно).

Соціологи також цікавилися ставленням громадян до акцій протесту, проведених опозицією останнім часом. Як виявилося, трохи менше третини опитаних акцію підтримують цілком, ще 16% - її підтримують з певними застереженнями. У такий спосіб на стороні опозиції – 45% населення України. Радше не підтримують і зовсім не підтримують "Повстань, Україну" 12% і 20% відповідно. Ще 14% узагалі нічого не чули про протестні заходи опозиції.

Щоб довідатися про ставлення респондентів до дітища Банкової - більшості на базі "дев'ятки", соціологи ставили їм питання про те, чи зможе це утворення відображати інтереси громадян України чи ні. Впевненість у тому, що більшість приноситиме користь, висловили 18% опитаних (фактично сума голосів, що їх набрав блок "За Єдину Україну" і СДПУ (О) на березневих виборах), 60% упевнені в протилежному, вагались з відповіддю 22% респондентів. Але очевидно, працювати більшовикам відсутність суспільної підтримки не заважатиме. Як і адміністрації президента з Медведчуком та Кучмою на чолі.

…і цензури

Ще один блок питань стосувався не менш актуальної на сьогоднішній день проблеми цензури. Цілком згодні з тим, в українських мас-медіа існує цензура 43% опитаних. Кожен четвертий – напевно згодний з таким твердженням. Зовсім не бачать цієї проблеми 11% респондентів. Іншими словами, дві третини громадян України сліди цензури у вітчизняних ЗМІ бачать дуже добре. Але і цей аргумент навряд чи "почують" на Банковій.

Знає народ, і відкіля в цієї самої цензури ноги ростуть. Відповідаючи на питання про те, хто переважно займається цензурою в Україні, 55% відповіли, що йдеться про адміністрацію президента. Чверть опитаних як джерело цензури назвала власників ЗМІ, а 22% упевнені, що руку до перекосів у висвітленні життя країни докладає Нацрада з питань телебачення й радіомовлення.

Телебачення українці дивляться, усвідомлюючи якість новин, що їм пропонує та чи інша кнопка. Зовсім очевидно, що власникам і менеджерам загальнонаціональних каналів настав час бити тривогу, якщо вони хоч іноді думають про завтрашній день та власний професіоналізм.

Отже, "найзашоренішими", на погляд телеглядачів, є УТ-1 (половина респондентів абсолютно згодні з тим, що цензура здійснюється в програмах новин цього каналу, ще 21% радше з цим погоджуються), 1+1 (третина опитаних абсолютно упевнені в цензурі на цьому каналі, 35% - швидше за все з цим згодні), "Інтер" (41% зовсім згодні с тим, що цензура на третій кнопці присутня, а на додаток ще 30% "швидше за все з цим згодні").

На відміну від каналів, що знаходяться в зоні впливу СДПУ (О), "пінчуківські" канали виглядають трохи привабливіше: з тим, що на Новому, СТБ і ICTV є цензура, згодні або скоріше згодні в цілому від 29 до 33% опитаних. Однак, варто зауважити, що інші респонденти аж ніяк не стверджують, що цензура на цих каналах відсутня, - практично половина опитаних просто вагалися з оцінкою їхніх новин.

Крім того, практично половина опитаних відзначили, що цензура присутня на каналах їхнього місцевого телебачення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...