Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для того, щоб стати президентом в Україні, Ющенко шукає підтримку в Росії?

Середа, 23 жовтня 2002, 18:14
Російські ЗМІ не залишили без уваги неофіційний візит до Москви лідера "Нашої України" Віктора Ющенка у вівторок. На думку деяких з них, Ющенко відвідував російську столицю з очевидним прицілом на 2004 рік.

"Время новостей" вважає, що Віктор Ющенко явно намагався "налагодити відносини з російською політичною елітою, вплив котрої на вибори українського президента завжди був визначальним".

У свою чергу, росіяни "оглядали" одну з найвірогідніших кандидатур на посаду глави сусідньої держави, відому своєю проамериканською налаштованістю. Цей факт "КоммерсантЪ" прокоментував так: "Віктор Ющенко як молодий, але вже досвідчений політик розуміє, що у випадку провалу його російського візиту цей ярлик міцно прив’яжеться до нього. А це позбавить його підтримки проросійськи налаштованих виборців. Тому ставки на час московського візиту для кандидата в українські президенти від початку були досить високі".

Оглядини Ющенка, насправді, відбувалися не в Кремлі, а лише в апартаментах Союзу правих сил, що, однак, не зашкодило лідеру "НУ" "реанімувати старі зв'язки та встановити нові контакти", пише "Независимая газета".

При цьому Москва дала зрозуміти, "що не буде домагатися дострокової відставки нинішнього глави України Леоніда Кучми, але готова заздалегідь домовитися з його наступником. Якщо той, отримавши владу, готовий враховувати російські інтереси", - додає "КоммерсантЪ". За даними цієї газети, Нємцов обмовився, що "збирається сприяти контактам Віктора Ющенка з представниками кремлівської адміністрації".

Отже, частина політичної Москви таки реально вбачає в Ющенкові майбутнього президента України, ґрунтуючись на результатах парламентських виборів, що відбулися в Україні у березні. Щоправда, повідомляючи про це читачам, російські видання зазначають, що Ющенко несамостійно й досить несподівано зорганізував відвідини Москви.

Для видання "КоммерсантЪ" "візит Віктора Ющенка від початку був оповитий імлою невідомості. Про нього стало відомо менш ніж за добу до його початку. Про майбутню поїздку до Росії журналістам повідомив у понеділок сам лідер "Нашої України". Але потім оточення пана Ющенка неначе змовилося мовчати... Вже сама таємничість візиту свідчила про його важливість для колишнього українського прем'єра".

Українські джерела "Независимой газеты" стверджували, "що візит лідера "Нашої України" готувався та планувався досить складно - про намір відвідати Москву Ющенко заявив лишень напередодні". "Минулого тижня видатний український політик пояснив кореспонденту "НГ", що "Наша Україна" має намір терміново поліпшити імідж в очах російського істеблішменту. Але про поїздку до Москви Ющенко не згадував", - пише "Независимая газета".

Це видання також зазначає, що "...ймовірно, Ющенко натякав на свої досить переконливі перспективи в президентських передвиборчих перегонах. Однак, минулого тижня в україно-російських відносинах звичаї та традиції не змінилися. Навіщо Москві, яка готується підписати з Кучмою угоду про газотранспортний консорціум, за два роки до виборів визнавати наступником українського президента людину, яку сам Кучма таким не визнає? З іншого боку, завіса таємничості, за якою переховується нинішній візит українського політика, можливо, не випадкова. Прикриваючись нею, соратники Ющенка по "Нашій Україні" можуть, принаймні, вдавати, що за ними - Москва".

А ось за неофіційними даними видання "Время новостей", організувати запрошення до Москви Ющенку лишень "допоміг колишній віце-прем'єр Віктор Пинзеник, який підтримує дружні стосунки з Нємцовим та Гайдаром ще з часів роботи в українському уряді".

Щоправда, корисним візит Ющенка до Москви може виявитися не тільки для його ж майбутнього, але й для російської столиці. Принаймні, так вважає "КоммерсантЪ": "В останні роки президент України Леонід Кучма, зіпсувавши відносини із Заходом, почав орієнтуватися чи не винятково на Росію. Орієнтація Києва підкріплювалася укладанням вигідних для Росії угод. Тому різкий поворот в політиці Москви у бік супротивників нинішнього українського президента міг би бути надто негативно сприйнятий паном Кучмою з усіма похідними наслідками. У цій ситуації Москва вирішила вбити двох зайців: не псуючи відносин з нинішнім президентом України, налагодити їх з його найбільш вірогідним наступником", - пише "КоммерсантЪ".

"КоммерсантЪ" також відзначає важливість того, що у вівторок "Верховний суд України виніс сенсаційне рішення по кримінальній справі щодо Леоніда Кучми... Тепер адвокати президента вимушені доводити в суді, що він не отримував хабарів, не порушував таємницю листування, не використовував службового становища, не перешкоджав діяльності журналістів, не загрожував політикам і не постачав зброю одіозним режимам. Отже, обвинувачення на адресу глави держави ще довго будуть на слуху у всієї нації. А це вочевидь не сприяє зміцненню його позицій", - відзначає "КоммерсантЪ".

Наостанок "КоммерсантЪ" також повідомив (мабуть, спеціально для читачів в Україні), що "частина депутатів з великої пропрезидентської фракції готова піднести главі держави сюрприз, перейшовши в табір опозиції. Це означало б створення у Верховній Раді нової більшості з поміркованих правих, центристів, поміркованих лівих і навіть комуністів. Їх усіх, за існуючих між ними ідеологічних відмінностей, могли об'єднати лише дві мети. Як мінімум - створення коаліційного уряду на чолі з Віктором Ющенком. Як максимум - зміна державного устрою з президентсько-парламентської республіки на парламентсько-президентську. За будь-якого з цих двох варіантів президент Кучма позбавиться більшості своїх повноважень і протягом двох років, що залишилися до закінчення його президентського терміну, являтиме собою весільного генерала", - вважає "КоммерсантЪ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування