"Кінчайте політичну бодягу, давайте працювати"

Середа, 23 жовтня 2002, 19:16
У середу Верховна Рада нарешті зайнялася тим, чого опозиція вимагала протягом місяця – починаючи від 17 вересня, дня розгону наметового містечка. Парламент заслухав політичну ситуацію в країні, посвистів, понервував, посміявся, пообурювався. Голосувати будуть у четвер.

Розгляд політичної ситуації виявився виступом по одному представнику від імені кожної фракцій. "Трійка" агітувала за свій радикальний проект постанови, який пропонує Кучмі відправитися у відставку. Всі інші висловлювали "думки з приводу".

Найбільш емоційними вийшли промови харизматичних лідерів Ющенка та Тігіпка, а також… Володимира Бойка з "Європейського вибору", екс-директора Маріупольського меткомбінату імені Ілліча.

Бойко зізнався, що вийшов на трибуну вдруге в житті, і почав обурюватися. Він "здивований розмовами у парламентській залі", бо обирався до Верховної Ради вирішувати конкретні питання народу, а не займатися політичними дискусіями. Націонал-патріотичне крило почало потроху заводитися.

"Поїхали до нас на завод, послухаєте, як живе Україна", - звернувся Бойко до депутатів "Нашої України", які освистували його виступ.

Потім Бойко проїхався по уряду Ющенка: до його приходу в Кабмін хліб коштував 60 копійок, а при ньому – 1 гривню 15 копійок. "Наша Україна" встала на диби. Екс-директор, який і без того не є оратором, зовсім заплутався у словах. Литвину довелося навіть звертатися до Ющенка, щоб він заспокоїв розпаленого Володимира Бондаренка. Ющенко поплескав його по плечу, Бондаренко ще трохи повигукував і перестав.

"Ми не даємо працювати ні уряду, ні президенту, ні собі", - одна з небагатьох реплік, яку до кінця встиг сказати Бойко. "Я закликаю, кінчайте політичну бодягу, давайте працювати".

Перед цим зал заводив Ющенко, який, як було видно, дописував свою промову прямо перед виступом. Лідер "Нашої України" не встиг, Литвин покликав його до слова, але щоб дати виграти час, депутати почали суперечки зі спікером щодо регламенту. Литвин рознервувався, але тільки-но лідер "Нашої України" поставив крапку і пішов на трибуну, всі раптом заспокоїлися.

Виступ вийшов красномовним, але пустим щодо конкретних пропозицій. "Сьогодні Україна стоїть перед історичним викликом. Нам ніколи так близько не дихала у спину диктатура і кланова модель", - заявив Ющенко.

Він наголосив, що своєю пасивністю й байдужістю парламент тільки
наближує таку модель. "На наших очах відбувається узурпація економіки. Це не Григоришина покладено на асфальт, це нас усіх покладено. Як щодня тисячі бізнесменів кладуться обличчям на асфальт", - сказав Ющенко.

Він також звернувся до депутатів-бізнесменів, які сидять у залі: "Чому ви це терпите? Чого ви заплуталися у ганчір'ях?" Один із його пасажів був звернений до лідера фракції "Трудова Україна-ПППУ" Сергія Тігіпка: "Сергію Леонідовичу! Завтра ви будете на асфальті лежати, і на ваших штанях будуть дві масляні плями від пістолета Макарова, а у ваших кишенях знайдуть пакетики з наркотиками!"

У кінці промови Ющенко "тихо" віддав "славу" тим депутатам-бізнесменам, які у нинішній ситуації дозволяють собі займати принципову позицію.

Зал був у захваті.

Наступним виступав Тігіпко. "Поки ще не на асфальті", - почав він, чим знову викликав бурю серед депутатів. На думку Тігіпка, говорити про кризу зарано, оскільки "слава Богу, ще трошки працює економіка". При цьому зростання, додав він, вже рік відбувається без участі народних депутатів, бо парламент не виконує законотворчої функції. Тому, на його думку, краще проголосити більшість, "якою б вона не була", ніж постійні розмови про її формування.

На думку Тігіпка, виходом з ситуації має стати "солідарна відповідальність" політичних сил парламенту.

Він також висловився за ухвалення закону "Про опозицію", та проведення публічної дискусії на телебаченні щодо всіх гострих тем. "Гаслом повинно стати: більше демократії у країні", - зазначив Тігіпко.

Лідер фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук зазначив, що політична ситуація у країні "надзвичайно гостра". Однак, на його думку, "потрібно, щоб Україна прийшла стабільною до наступних виборів". Цього можна досягнути ухваленням законів та внесенням змін до Конституції, а не звинувачуючи один одного, наголосив Кравчук.

Виступаючи від імені "Регіонів України", депутат Микола Круглов закликав "дати оцінку собі, законодавцям". Основну увагу він приділив бюджету на 2003 рік, який парламент проголосував у першому читанні, повністю проігнорувавши вимоги "донецьких". "Чи зніме бюджет на наступний рік політичну напругу?", - риторично продемонстрував він невдоволення шахтарського лобі.

"Ми хочемо бути відповідальними за політично зважений бюджет-2003", - сказав Круглов.

Лояльним був виступ лідера "Демократичних ініціатив" Степана Гавриша, який причини негараздів шукав у складнощах переходу від комунізму до демократії. Він також наголосив, що проблеми треба вирішувати "шляхом консенсусу, який виведе Україну з глухого кута на дорогу європейського розвитку".

За підсумками розгляду політичної ситуації Рада має прийняти якесь рішення. Поки у парламенті зареєстровані два проекти постанов, внесені опозиційною трійкою та пропрезидентськими фракціями.

Проект постанови Симоненка, Мороза та Тимошенко у першому пункті містить цікаву пропозицію: "звернутися до президента скористатися конституційним правом щодо відставки". У разі відмови Леоніда Кучми від такої ініціативи опозиція пропонує почати процедуру імпічменту.

Також трійка вважає за необхідне звернутися до Верховного Суду з вимогою завершити розгляд справи політичних в'язнів 9 березня 2001 року. За події 16 вересня опозиція вимагає звільнення міністра внутрішніх справ Юрія Смірнова.

Ще пропонується "невідкладно розглянути" законопроекти про вибори на пропорційній основі та зміни до Конституції. Останнім пунктом опозиціонери вимагають надання ефіру на УТ-1 лідерам акції "Повстань, Україно!"

Захищали цей проект всі три співавтори. Олександр Мороз у своєму виступі наголосив, що основною метою опозиції є зміна системи влади і реалізувати це можна, починаючи від підписання Кучмою закону "Про тимчасові слідчі комісії", ухвалення закону "Про вибори" на пропорційній основі та завершуючи внесенням змін до Конституції.

Він наголосив, що зараз Україна стоїть на роздоріжжі: чи рухатиметься вона до демократії, як того вимагає народ, чи до диктатури, на позиції якої стоїть президентська влада.

Мороз зазначив, що Кучма тільки на словах підтримує парламентсько-президентську республіку, тому необхідно домагатися його відставки через імпічмент. "Імпічмент - це процедура захисту інтересів президента й держави", - наголосив він. "Влада стає хунтою", - сказав Мороз.

Замість Тимошенко виступав Олександр Турчинов, який сказав, що розв'язати політичну кризу можна або у залі парламенту, або на вулиці. "Є бажання у залі? Будь-ласка, розпочинаємо процедуру імпічменту. Підстав вистачить на 10 процедур", - сказав Турчинов.

За його словами, якщо Верховна Рада на цей крок не піде, то єдино можливим шляхом відсторонення президента є акції опозиції. Турчинов також закликав парламент висловити недовіру керівництву не тільки МВС, але й Генпрокуратури та податкової адміністрації, "які себе повністю скомпрометували".

Петро Симоненко запевнив, що КПУ "не відступить від проголошеної мети, оскільки без тиску влада ніколи не піде на поступки трудящим". Симоненко також сказав, що замість побудови ринкової економіки за роки правління Кучми було побудоване "ринкове суспільство", де все продається та купується.

Альтернативою антикучмістській постанові є документ, внесений лідерами проголошеної більшості: Кравчуком, Гавришем, Толстоуховим, Тігіпком і Ко.

Пропрезидентські сили також "констатують, що політична ситуація в Україні ускладнюється". "Політичне протистояння унеможливлює розв'язання болючих соціальних проблем та ставить під загрозу позитивну економічну динаміку і загрожує найвищим надбанням демократії - правам і свободам людини".

Ліки кучмістів – гомеопатичні. Вони пропонують парламенту визнати пріоритетними законопроекти політичної реформи та зміни виборчої системи, а також узаконити нарешті опонентів – невідкладно розглянути закон "Про опозицію".

Пропрезидентські сили пропонують звернутися до Кучми "активізувати спільні зусилля" у проведенні політичних реформ та формуванні коаліційного уряду.

І головне: вони "вважають за необхідне проведення виборів президента та Верховної Ради на демократичних засадах у конституційно визначені терміни".

Судячи з парламентських розкладів, і перший, і другий проект постанови можуть не набрати 226 голосів. У середу й представник БЮТ Олександр Турчинов, і соціаліст Юрій Луценко повідомили, що їх фракції ігноруватимуть парламентські голосування до ухвалення постанови від трійки.

Напередодні Тимошенко казала, що їм "достатньо 20 голосів". Але ж пропрезидентським останнім часом не вистачало по 2-3 голоси. І все одно рішення не приймалися. То ж четвергове голосування про політичну кризу може стати ще одним пам'ятником самій кризі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...