ЗАХОПЛЕННЯ ЗАРУЧНИКІВ У МОСКВІ. Хроніка подій

Четвер, 24 жовтня 2002, 21:03
24 жовтня. 19:16

Заручники, що знаходяться в театральному центрі на Дубровці, очевидно, позбавлені можливості дзвонити по мобільних телефонах.

Одна з заручниць, з якою вдалося зв'язатися по телефону, заявила "Інтерфаксу": "Я одна тут, хто може говорити по телефону". Вона попросила не ставити питання, відповідь на які могла би зашкодити тим, хто знаходиться в залі.

Заручниця наполегливо заявляла про необхідність термінових дій офіційних органів влади для вирішення існуючої ситуації. "Журналісти, не телефонуйте нам з питаннями про воду і медикаменти, телефонуйте в офіційні органи", - звернулася вона з закликом до представників ЗМІ.

"Ми хочемо жити, хочемо, щоб війська були виведені з Чечні", - заявила заручниця, зв'язок з якою "Інтерфаксу" вдалося встановити по телефону звільненої раніше Марії Школьникової.

Одна з двох заручниць, що втекли з захопленого терористами театрального центру на Дубровці, швидше за все, поранена. У даний час їй надається медична допомога. Про це "Інтерфаксу" повідомило джерело в оперативному штабі на місці події.

Що стосується другої дівчини, то, як зазначив співрозмовник агентства, вона здатна ходити. За деякими даними, бандити відкрили вогонь із гранатометів по жінках, які намагалися втікти.

Крім того, джерело агентства спростувало твердження низки ЗМІ про те, що в оперативний штаб прибув глава чеченської адміністрації Ахмад Кадиров. "Я його там не бачив, а Кадирова важко не помітити", - сказав він. Співрозмовник агентства відзначив, що в даний час переговори представників громадськості з терористами завершилися.

Заступник начальника центру громадських зв'язків ФСБ Сергій Ігнатченко заявив, що терористи утримують у театральному центрі на Дубровці близько 700 заручників, з них 75 іноземних громадян.

"За допомогою представників посольств удалося визначити громадянство 37 із загального числа іноземців-заручників", - сказав він журналістам у четвер.

За словами Ігнатченка, найбільше представництво серед них має Україна - 23 особи. Ще декілька заручників мають громадянство США, Німеччини, Канади, Великобританії, Нідерландів, Туреччини, Молдавії, Вірменії й інших країн близького і далекого зарубіжжя. Ігнатченко повідомив також, що за час, що минув з початку цієї трагедії, 37 заручників звільнено, одну заручницю вбито.

Представник ЦГЗ ФСБ не підтвердив повідомлення про прибуття на місце подій голови адміністрації Чечні Ахмада Кадирова. Він заявив, що в нього немає жодних даних з приводу цього.

У той же час Ігнатченко повідомив, що переговори між терористами і представниками штабу по звільненню заручників продовжуються. У цілому ж обстановку на місці подій він назвав напруженою.

Тим часом, повідомляє кореспондент "Інтерфаксу", на вулиці Перша Дубровська, де встановлені численні камери і мікрофони, як і раніше спостерігається скупчення дозвільної публіки, у тому числі дітей.

Проте співробітники правоохоронних органів не перешкоджають їхньому перебуванню в безпосередній близькості від будинку, де ховаються терористи з захопленими заручниками.

Оточення зі співробітників МВС і внутрішніх військ знаходяться на відстані 500 м від будинку концертного залу.

19:06

Відомі 14 прізвищ українських громадян, що знаходяться в заручниках у терористів у Москві. Про це повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" начальник прес-служби МЗС України Сергій Бороденков.

При цьому він не назвав ці прізвища, згадавши лише, що серед встановлених українських громадян - троє жителів Києва, двоє - зі Львова, двоє - з Одеси, двоє - із Сімферополя, двоє – з Луганської області, один - з Донецької області, один - з Чернівців, і одна людина, що мешкає в Москві. При цьому не підтверджується інформація про те, що серед заручників знаходиться житель Сумської області.

Як повідомлялося, серед заручників у Москві знаходяться 30 громадян України. Вони розміщені окремо від усіх інших.

18:20

Терористи, що захопили Театральний центр на Дубровці, відкрили стрілянину з гранатомета по двох заручницях, яким вдалося втекти.

Як повідомив РІА "Новости" заступник начальника Управління інформації ГУВС Москви Кирило Мазурін, терористи двічі вистрілили в жінок, що бігли, із гранатомета.

Катарська телекомпанія "Аль-Джазіра" у четвер передала в ефір запис чеченських бойовиків, у якому вони повідомляють, що готові вмерти за незалежність своєї батьківщини і позбавити життя заручників, що знаходяться в будинку театрального центру в Москві, повідомляє "Інтерфакс".

"Для нас байдуже, де ми вмремо - ми вибрали смерть тут у Москві, і ми візьмемо із собою душі невірних", - сказала одна з п'яти жінок у масках, що стояли в кадрі під прапором з написом "Аллах великий" на арабському.

На іншому відеофрагменті, переданому "Аль-Джазірою", показаний один з чоловіків-бойовиків, що заявив: "Кожний з нас готовий до самопожертви заради Аллаха і незалежності Чечні. Ми прагнемо до смерті більше, ніж ви прагнете до життя". Він додав, що бойовики належать до чеченської бойової групи особливого призначення.

Про те, коли і звідки були отримані відеозаписи, катарський телеканал не повідомив.

17:40

Близько 17:20 за київським часом у районі театру на Дубровці були чутні 2 вибухи, повідомляє з місця подій кореспондент телекомпанії НТВ. Поки немає інформації про те, якого роду це були вибухи, але на думку журналіста, вони були "потужні", вибухнула "не граната". Вони не є початком штурму.

Офіційний представник ФСБ Росії Сергій Ігнатченко підтвердив факт загибелі заручниці в захопленому терористами будинку театрального центру на Дубровці в Москві. Ігнатченко сказав в інтерв'ю Першому російському телеканалу в четвер, що загиблій на вигляд 20 років, особа її не встановлена, оскільки документів при ній не було. У загиблої вогнепальне поранення грудей, зламані пальці на руці, сказав він.

Імовірно, дівчина загинула ще в середу ввечері, повідомив "Інтерфаксу" депутат Думи Сергій Мітрохін. За непідтвердженими даними, дівчину вбила терористка-чеченка, за однією версією, при спробі втечі, за іншою, - через те, що убита не виконувала наказів терористів.

Представники чеченської діаспори після консультації з постпредом президента в Південному федеральному окрузі Віктором Казанцевим прийняли звернення до терористів, що захопили заручників у театральному центрі на Дубровці в Москві.

"Ми, представники чеченського народу, звертаємося до вас з переконливим проханням оговтатися і не робити фатальну помилку: відпустіть заручників - безневинних людей і збережіть життя їм і собі", - говориться в зверненні.

"Шлях, що ви обрали, не властивий чеченцям. Ваша акція не принесе нічого, крім найлютішої шкоди. Зупиніться! Адже в кожного з вас удома батьки, дружини і діти, рідні і близькі. Знайте, що вони теж є вашими заручниками", - з таким закликом звертаються представники чеченської діаспори до своїх одноплемінників.

Автори заяви також просять росіян "не озлитися на весь чеченський народ". "Ми разом з вами глибоко переживаємо цю трагедію. Це - наше загальне горе. Ми упевнені, що настане той час, коли ми, усі разом, будемо жити, як і в колишні роки - у мирі і злагоді!", - говориться в звертанні.

16:08

Терористи неодноразово виходили на телефонний в'язок зі своїми спільниками, що знаходяться в Чечні і за кордоном. Про це повідомило у четвер джерело в оперативному штабі. Джерело уточнило, що терористи зв'язувалися зі спільниками в Об'єднаних Арабських Еміратах і Туреччині.

Депутат Держдуми Йосип Кобзон, вийшовши від терористів, повідомив, що йому не вдалося умовити терористів звільнити ще кого-небудь із заручників.

"Коли я попросив їх ще кого-небудь звільнити, вони сказали, що звільнили трьох найменших, більше не звільнятимуть нікого", - сказав Кобзон журналістам.

"Зі мною розмовляла жінка, у неї рука лежала на пульті, і вона стверджувала, що може усіх підірвати", - сказав Кобзон. Депутат також повідомив, що ще один терорист-чоловік, що розмовляв з ним, представився як Абу Бакар.

Депутат Держдуми Ірина Хакамада після зустрічі з терористами, повідомила, що в терористів є пропозиції щодо врегулювання ситуації в Чечні. "Зараз ми їдемо в Кремль, щоб повідомити про ці пропозиції", - сказала депутат Держдуми.

На її думку, терористи свідомі своїх дій та готові допустити в будинок, де утримуються заручники, лікарів, але тільки з іноземними паспортами. Хакамада сказала також, що терористи поки не погоджуються відпустити дітей.

За уточненими даними серед заручників у Москві знаходиться 30 громадян України. Вони відокремлені від решти заручників.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив перший секретар посольства України в Росії Олександр Білик з посиланням на генерального консула України Петра Мацарського.

За його відомостями, з'ясувалися прізвища ще двох громадян України, що знаходяться серед заручників - киянка Інна Головенко й український громадянин Євген Кочат. Крім того, сказав Білик, батьки Андрія й Наталії Марченко з Червоного Променя (Луганська область) припускають, що їхні діти також знаходяться серед заручників, оскільки пішли в середу ввечері гуляти Москвою і не повернулися.

Як повідомлялося раніше, у заручниках у Москві знаходяться кияни Людмила Кушко, Наталія Хомутська, одесити - Григорій і Олена Бурбал.

Таким чином, посольство має у своєму розпорядженні імена шести громадян.

Крім того, повідомлялося, що з захопленого терористами будинку культури дзвонив начальник відділу маркетингу кримського ВАТ "Завод "Фіолент" 39-річний Володимир Джумук. З ним також знаходиться його дружина.

15:53

Серед заручників у театральному центрі на Дубровці в Москві як мінімум двоє мешканців Криму - начальник відділу маркетингу ВАТ "Завод "Фіолент" 39-річний Володимир Джумук та його дружина. Про це повідомив журналістам у четвер у Сімферополі заступник голови правління ВАТ Анатолій Новиченко.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", делегація "Фіолента" знаходиться в Москві з 21 жовтня для участі в міжнародній спеціалізованій виставці електроустаткування.

Новиченко розповів, що Джумук тричі з моменту захоплення дзвонив з театрального центру. Вперше він подзвонив уночі московським дилерам "Фіолента" і повідомив про своє місцезнаходження, відзначивши, що з ним "все гаразд". Востаннє Джумук виходив на зв'язок о 9.30 ранку, коли на Дубровку прибув український посол. Начальник відділу повідомив, що громадяни України знаходяться в центрі всі разом, в одній групі.

Новиченко уточнив, що на шоу збиралися піти кілька членів делегації, що згодом відмовилися, і на спектакль пішов тільки Джумук із дружиною.

Як повідомлялося, терористи захопили в заручники як мінімум 23 громадян України. Разом з тим, за даними деяких російських ЗМІ, українців у будинку на Дубровці може бути близько 30 чоловік.

15:03

З'ясовано прізвища чотирьох українських громадян, що знаходяться серед заручників у Палаці культури будівельників у Москві.

Як повідомили агентству Інтерфакс-Україна у посольстві України в Росії, у заручниках у терористів знаходиться Людмила Кушко, що працює в медичному центрі "Оптіма Фарм" у Києві. Вона була в Москві в службовому відрядженні. Про те, що Кушко знаходиться в заручниках, повідомили в українське посольство її товариші по службі.

Крім того, серед заручників знаходиться киянка Наталія Хомутська 1957 року народження, про що посольство повідомив її чоловік.

Раніше стали відомі імена двох одеситів - Григорія й Олени Бурбал, що також знаходяться серед заручників.

В даний час посол України в Росії Микола Білоблоцький в оперативному штабі на місці події намагається разом з іншими представниками влади вийти на зв'язок з терористами й одержати додаткову інформацію.

Представник ЦГЗ ФСБ Росії заявив, що, за твердженнями терористів, усього їх у театральному центрі на Дубровці близько 50 чоловік.

Представник ЦГЗ ФСБ Сергій Ігнатченко в інтерв'ю Першому телеканалу (ОРТ) у четвер заявив, що в даний час встановлений контакт із терористами, що утримують заручників. "Від них виступає терорист, що представився як Абу-Саїд. З Ведено, як він сказав", - повідомив представник ФСБ.

За його словами, людина, що назвала себе Абу-Саїдом, повідомила, що терористів близько 50 чоловік, "усі вони шахіди, з них 25 - чоловік, 25 - жінок", що в них є вибухівка і що вони "готові піти на все".

Ігнатченко сказав, що "основна задача, що поставлена перед об'єднаним оперативним штабом, куди входять Федеральна служба безпеки, Міністерство внутрішніх справ, прокуратура й інші силові правоохоронні структури, - це задача зберегти людей, заручників".

"Тому в рамках цієї задачі вживається комплекс різних заходів. Заходи - це ведення переговорів, працюють фахівці-психологи в цьому напрямку", - сказав представник спецслужб.

13:50

Терористи у четвер удень звільнили ще п'ятьох чоловік. Заступник начальника Центру громадських зв'язків ФСБ Сергій Ігнатченко повідомив журналістам, що для переговорів з терористами до театрального центру підійшли два представники Міжнародного комітету Червоного Хреста зі Швейцарії, британський журналіст Майкл Франкеті, а також депутат Держдуми Йосип Кобзон. Через деякий час терористи звільнили кількох заручників.

Спочатку о 13:30 із будинку театрального центру два представники Червоного Хреста вивели заручника. Це підданий Великобританії на вид років 50-60, передає кореспондент "Інтерфаксу". Чоловіка перепровадили до машини "швидкої допомоги", де лікарі надають йому допомогу.

Йосип Кобзон і журналіст, що його супроводжував, вивели з будинку жінку - Любов Корнілову, жительку Павлова-Посада і трьох дітей.

В даний момент до будинку увійшли представники іноземних дипмісій.

Тим часом, ситуація у театральному центрі на Дубровці стає все більш напруженою. Терористи, що захопили заручників, починають виявляти нервозність і нетерпіння, погрожуючи розпочати розстрілювати людей.

"Ситуація розгоряється. Вимоги терористів стали ультимативними", - заявила по мобільному телефону журналістам одна із заручниць Марія Школьникова. "Вони говорять: ви сидите тут більше 10 годин, і ваш уряд нічого не зробив, щоб вас звільнити. Найголовніше - потрібен вивід військ із Чечні. Якщо не буде виводу військ, вони будуть розстрілювати людей", - сказала заручниця.

Інша заручниця, яка представилася Марією Яровою, співробітницею телеканала ГРТ, розповіла по телефону "Інтерфаксу", що серед людей, захоплених терористами, потерпілих поки що немає. Разом з тим вона сказала, що заручники знаходяться у важкій ситуації, оскільки в терористів закінчується терпіння.

Ярова підтвердила інформацію, що терористи погодилися через лідерів СПС Бориса Нємцова та Ірину Хакамаду передати свої вимоги владі.

У свою чергу прес-секретар лідера "Яблука" Євгенія Диллендорф повідомила "Інтерфаксу", що терористи готові зустрітися з Явлінським, "якщо він приїде до Будинку культури без зброї і без охорони".

"Я дав згоду", - передає слова лідера "Яблука" його прес-секретар. Вона також повідомила, що Явлінський, що знаходиться зараз у Томську на похороні лідера регіональної організації партії, готовий вилетіти до Москви.

Держдума у четвер одноголосно ухвалила заяву "Про ситуацію, що склалася у зв'язку із захопленням терористами великої групи заручників у місті Москві". Депутати звернулися "до тих, хто захопив заручників, виявити розсудливість і звільнити безневинних людей, у першу чергу дітей і жінок". Парламентарії закликали ЗМІ давати "винятково вивірену, об'єктивну і зважену інформацію" про те, що відбувається у Москві.

Тим часом московські театри не збираються скасовувати спектаклі у зв'язку із захопленням терористами в заручники глядачів мюзиклу "Норд Ост".

Продюсер мюзиклу Notre Dame de Paris Олександр Вайнштейн сказав, що продюсери найбільших столичних музичних проектів поспілкувалися між собою і прийшли до рішення, що "єдине, що ми можемо зараз зробити для хлопців (з "Норд Осту" - ІФ), щоб виявити з ними солідарність - це продовжувати грати наші спектаклі". "Інше питання - в тім, що нами будуть вживатися посилені заходи безпеки, у співробітництві з компетентними органами", - відзначив він.

У Чеченській республіці з ранку четверга в різних районах і населених пунктах проходять мітинги місцевого населення з осудом захоплення заручників у Москві.

"Ми знаходимося на постійному зв'язку з республікою. В усіх районах одностайно засуджують акцію бандитів", - заявив "Інтерфаксу" голова уряду Чечні Станіслав Ільясов, який знаходиться в Москві.

"Гнів народу викликало й те, що бандитів пов'язують з чеченською національністю. Однак серед терористів, упевнений, є люди різних національностей. Це бандити, а не чеченці", - відзначив Ільясов.

Він додав, що керівництво Чечні активно шукає можливості впливу на ситуацію. "Зокрема, ми маєь намір залучати старійшин і авторитетних людей для ведення можливих переговорів з терористами", - сказав прем'єр Чечні.

13:30

Президент Росії Володимир Путін у четвер на нараді за участю директора ФСБ Миколи Патрушева і глави МВС Бориса Гризлова заявив, що план захоплення заручників у Москві й виконавці цього терористичного акта "були сформульовані саме там, за кордоном".

"Перша інформація, з якою вийшли представники терористів, що захопили вночі заручників у Москві, надійшла з-за кордону. Це зайвий раз підтверджує, що теракт планувався за кордоном", - цитує Путіна Інтерфакс.

Президент назвав захоплення заручників найбільшим не тільки в Росії, але й за кордоном. "Ні в кого немає сумнівів в тому, що це ті ж самі злочинці, що протягом багатьох років тероризували Чечню, а зараз закликають до припинення бойових дій", - сказав президент.

12:34

Одна із заручниць у театральному центрі на Дубровці заявила, що терористи погрожують розстрілювати захоплених людей у випадку, якщо їх вимоги не будуть виконуватися.

"Ситуація нагнітається. Вимоги терористів стали ультимативними", - заявила у прямому ефірі радіостанції "Эхо Москви" одна із заручниць Марія Школьникова.

"Вони кажуть: ви сидите тут більше 10 годин, і ваш уряд нічого не зробив, щоб вас звільнити.

Найголовніше - потрібне виведення з Чечні. Якщо не буде виведення, вони будуть розстрілювати людей", - сказала заручниця.

12:16

Терористи, що захопили заручників у Будинку культури в Москві, у четвер звільнили двох чоловік, задіяних у постановці мюзиклу "Норд Ост". Про це повідомила телекомпанії НТВ співробітниця "Норд Оста" Олена Шмельова. "Інтерфакс" поки не має у своєму розпорядженні підтвердження цієї інформації з боку представників влади й з інших джерел.

Раніше повідомлялося, що терористи звільнили ще 42 чоловіка. Таким чином, кількість звільнених заручників, можливо, досягла 44, однак у руках терористів залишаються ще кілька сотень заручників.

Проте терористи, відмовляються звільнити іноземних громадян, як вони раніше обіцяли. "Вони не звільняють іноземців через зрив попередніх домовленостей", - повідомив журналістам представник апарату помічника президента РФ Сергія Ястржембського Олександр Мачевський.

Він пояснив, що домовленість була зірвана через те, що дипломати країн, чиї громадяни знаходяться у заручниках, не змогли приїхати у встановлений бойовиками час (09:00 МСК).

Олександр Мачевський також повідомив, що зараз для звільнення іноземців терористи висувають нові умови. Зокрема, вони вимагають, щоб при їх звільненні, крім іноземних дипломатів, були присутніми представники міжнародної організації "Лікарі без кордонів", а також Червоного Хреста.

"Представник Червоного Хреста зараз їдуть до місця пригоди. Але представників "Лікарів без кордонів" у Москві, на жаль, немає", - відзначив Мачевський.

Він також зазначив, що після нічного контакту з ватажками терористів досі не вдається вийти на зв'язок, оскільки їх мобільні телефони або відключені, або не відповідають.

У свою чергу, терористи, які просто охороняють заручників, ніяких дій не роблять, посилаючись на те, що їх ватажки відпочивають.

Крім того, Мачевський повідомив, що терористи висунули ще одну умову - присутність на місці пригоди журналістки "Нової газети" Ганни Політковської. Політковська відома своїми критичними репортажами з Чечні відносно федеральної влади.

Мачевський додав, що Політковської зараз немає у Москві, у зв'язку з чим охарактеризував цю умову терористів як "розтягнуту". Відповідаючи на питання журналістів про потерпілих, він сказав, що ніяких даних про це немає.

11:10

Терористи провели телефонні переговори з депутатом Держдуми від Чечні Асланбеком Аслахановим.

Як повідомила "Інтерфаксу" по телефону одна із заручниць Марія Школьникова, "переговори закінчилися недавно, однак результати їх нам невідомі".

За її словами, терористи поки не висловлюють побажання вступити у переговори з будь-ким із представників офіційної влади. Однак, зі слів Школьникової, вони готові розмовляти з журналісткою "Нової газети" Ганною Політковською. "Тут до неї є довіра, і я сподіваюся, її пропустять", - сказала заручниця.

Зі її слів, "був твердий намір випустити" іноземних громадян. Вона заявила, що це питання "ще не знято з порядку денного ", і висловила побажання, щоб представники іноземних посольств дочекалися своїх громадян, оскільки до зарубіжних офіційних представників у терористів є довіра.

Школьникова, що знаходиться зараз у заручниках, просила довести до відома російської влади слова про те, що "чеченський народ дуже втомився від війни".

"Народ Чечні дуже втомився і дуже хворий. Хворий ще і тому, що у нього є серйозні побоювання за майбутні покоління. Зі слів терористів, які знаходяться в залі, у Чечні в умовах війни ростуть діти, які з дитинства мріють стати бойовиками. Чеченці не хочуть, щоб їх діти воювали", - сказала Школьникова.

Вона також повідомила, що, заручникам необхідні медикаменти, зокрема, серцеві препарати, антидепресанти і заспокійливі засоби.

24 жовтня. 10:50

У першій половині дня у четвер терористи випустили хлопчика, у якого почався приступ астми, повідомила телекомпанія НТВ.

Також стало відомо, що терористи висувають нові вимоги. Вони погодилися відпустити громадян іноземних держав, але тільки не росіян. За даними агентства "ИТАР-ТАСС" серед заручників знаходяться співробітники ФБР.

Раніше терористи випустили 41 людину, переважно дітей. Заручниками залишаються, за різним даними, від 600 до тисячі осіб.

Тим часом мер Москви Юрій Лужков вважає, що процес звільнення заручників, захоплених у приміщенні культурного центру "Норд-Ост", може зайняти не один день. По даними Лужкова, у захопленому приміщенні досі залишаються діти.

Він розказав, що штаб по звільненню заручників минулої ночі намагався встановити контакти з бандитами по телефону. Зокрема, депутат Держдуми РФ Асламбек Аслаханов зв'язався з одним з терористів, однак, той, "почавши розмову досить спокійно, незабаром її припинив".

Подальші спроби встановити контакти з бандитами, як по міських телефонах у центрі, так і по стільникових телефонах, виявилися безрезультатними. Лужков зазначив, що після цього з терористами вийшли на зв'язок через канал REN-ТВ, який терористи дивилися всю ніч.

Загарбники погодилися вирішити питання про звільнення іноземних громадян. Їх будуть визволяти представники посольств країн Далекого Зарубіжжя і організації "Лікарі без кордонів".

Лужков підкреслив, що "головна задача звільнити заручників без крові. Звичайно, можливі крайні рішення, але ми будемо прагнути до того, щоб до них не вдаватися".

Він підтвердив, що терористи озброєні вогнепальною зброєю, обв'язані гранатами, а будівля замінована. Основна вимога терористів - вивести війська з Чечні і припинити бойові дії, повідомляє Інтерфакс-Україна.

00:56

Групу терористів, що захопили увечері у середу заручників у Москві, можливо, очолює родич знищеного у Чечні польового командира Арбі Бараєва - Мовсар.

"Їх керівника звуть Мовсар. Імовірно, він є родичем того самого Бараєва", - заявив журналістам депутат Держдуми РФ від Чечні Асланбек Аслаханов. При цьому він посилався на відомості, отримані від вже звільнених заручників.

00:39

У районі захопленого терористами Палацу культури чутно одиничні постріли, повідомляють кореспонденти Інтерфаксу з місця подій. За повідомленнями кореспондентів, було чутно 5-6 пострілів.

За свідченням звільнених заручників, у холі будинку видні великі плями крові. Однак ні убитих, ні поранених вони не бачили.

Заступник голови комітету Держдуми з безпеки Геннадій Гудков заявив журналістам з місця пригоди, що у цей час з особами, які захопили заложників у Москві, ведуться переговори.

За оцінкою депутата, "загарбники висувають нісенітні політичні вимоги". Депутат, посилаючись на слова звільнених заручників, повідомив, що у залі "знаходяться пристрої, схожі на міни". Гудков не виключає, що це можуть бути муляжі вибухових пристроїв.

Депутат Держдуми В'ячеслав Ігрунов заявив журналістам, що терористи говорять невиразно і стверджують, що ніби діють за "планом Бараєва".

Тим часом спікер Ради Федерації Сергій Миронов в ефірі телеканалу ТВС звернувся до телеканалів із закликом акуратно ставитися до інформації про захоплення заручників у Москві і сповідати принцип: "не зашкодити", оскільки нападники відстежують ефір.

Підприємець Умар Джабраїлов підкреслив в інтерв'ю ТВС, що предметом переговорів може бути тільки здача бойовиків, повідомляє Інтерфакс.

Близько 1:30 по Москві терористами була звільнена ще одна жінка, якій стало погано.

00:17

Терористи почали робити нішу в одній зі стін залу Будинку культури для закладки вибухівки. Про це повідомило "Інтерфаксу" джерело в створеному на місці події оперативному штабі з посиланням на одного із заручників, які перебувають у залі.

Джерело в штабі повідомило також, що перша з прибулих на місце події оперативних груп вступила в перестрілку з терористами.

Була підірвана граната, і один з терористів одержав поранення в руку. Йому надає допомогу жінка-лікар із числа заручниць.

Тим часом терористи звільнили 150 осіб із числа заручників, повідомив ІТАР-ТАРС офіційний представник ГУВС Москви Валерій Грибакін.

Він заявив, що палац культури захоплений приблизно 40-50 збройними людьми, серед них є жінки, повідомляє "Перший канал".

Муфтій Чечні Шамаєв у прямому ефірі радіостанції "Эхо Москвы" у ніч на четвер закликав терористів, які захопили театр у Москві, "звільнити заручників і прийти до мирного розв'язання цього питання". "Ми пропонуємо допомогу в переговорах, ми справимося з будь-якими задачами, які перед нами поставлять", - сказав він.

00:12

Директор ФСБ Росії Микола Патрушев і голова МВС Борис Гризлов доповіли президенту Росії Володимиру Путіну про розвиток ситуації навколо захоплення заручників у Москві і про засоби, що приймаються, у зв'язку з ситуацією. Про це повідомив "Інтерфаксу" незабаром після півночі прес-секретар глави Російської держави Олексій Громов.

Громов також повідомив, що у кабінеті президента у цей час знаходяться прем'єр-міністр Михайло Касьянов і керівник президентської адміністрації Олександр Волошин.

Депутат Держдуми від Чечні Асланбек Аслаханов прибув до ПК ДПЗ- 1 із тим, щоб знайти можливість виступити в якості посередника з чеченськими бойовиками, що захопили заложників.

"Я готовий зробити все можливе, щоб було менше негативних моментів. Більш того, я готовий віддати своє життя, щоб не один москвич не постраждав", - заявив "Інтерфаксу" Аслаханов.

23 ЖОВТНЯ, 23:45

В ефір компанії НТВ вийшла одна із заручниць Тетяна Солнишкіна, яка звернулася з проханням не починати штурм: "Дуже багато вибухівки. Будь ласка, не починайте штурм. Виконаєте усі вимоги". За її словами, поруч перебували жінки-терористи: "Дівчата усі у вибухівці, з автоматами".

Вона також сказала, що терористи поводяться нормально. "Нічого кримінального не відбувається", - сказала вона.

Терористи також погрожують розстрілювати по 10 осіб за кожного потерпілого з їх боку. Про це стало відомо з інформованих джерел. Нападники вимагають утриматися від штурму будинку. Цю вимогу вони передали співробітникам правоохоронних органів за допомогою мобільного зв'язку через людей, які знаходяться у залі.

Кореспондент "Інтерфаксу" із місця подій передає, що терористи стверджують, що вся будівля замінована. Самі себе вони називають "смертниками з 29-ї дивізії".

Концертний зал у Москві захопив загін чеченців-смертників на чолі з Мовсаром Бараєвим, племінником знищеного у Чечні польового командира Арбі Бараєва, повідомляють Інтернет-ЗМІ з посиланням на сайт "Кавказ.оrg".

За твердженням сайту, Бараєв заявив, що ті, хто захопив будівлю, у якій знаходяться приблизно 1000 заручників, є смертниками. Учасники акції, в якій, крім "моджахедів", беруть участь 40 вдів загиблих у Чечні бойовиків, вимагають виведення федеральних із республіки, стверджує сайт.

Згідно із сайтом, Бараєв заявив, що захоплена будівля замінована, а очолювані ним люди прийшли в Москву "не вижити, а померти". Зі слів очевидців, на всіх терористах знаходяться вибухові пристрої.

Один із звільнених хлопчиків повідомив, що вимога осіб, що захопили заложників, - "щоб закінчилася війна".

В інтерв'ю першому телеканалу хлопчик, ім'я якого не було назване, розказав також, що під час другого акту мюзиклу "Норд Ост" у зал увірвалися озброєні люди. Їх число він визначив як "чоловік п'ятнадцять". Хлопчик розказав, що нападники зробили постріл у повітря і наказали артистам сісти на сцені і не рухатися.

Озброєні люди, додала звільнена дитина, мали кавказьку зовнішність і говорили між собою "на своїй мові". Зі слів хлопчика, злочинці заявили, що збираються замінувати зал і у разі початку штурму зал вибухне.

Продюсер проекту "Норд-Ост" Олександр Цекало передбачив, що у залі у заручниках могли опинитися до тисячі чоловік. Раніше джерела "Інтерфаксу" у правоохоронних органах сказали, що за попередніми даними, у залі було не менше шестисот чоловік.

На місце пригоди одразу ж виїхали співробітники антитерористичної групи "Альфа" й УБОЗ. До ПК приїхали мер Москви, керівництво правоохоронних органів міста.

Приблизно о 23:40 радіостанція "Маяк" передала з посиланням на джерела з Московської служби порятунку, що терористи, які захопили ПК ДПЗ, обстріляли групу оперативників у центрального входу у ПК і кинули гранату. Оперативникам вдалося встановити драбину з торця будівлі і виводять по ній з гримувальних приміщень акторів.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу", бійці спецназу внутрішніх військ МВС РФ відганяють журналістів і перехожих, які стовпилися у будівлі. До будівлі стягнута спецтехніка, у тому числі великі підіймальні крани.

Понад 200 спецназівців Внутрішніх військ приблизно о 23:00 приступили до створення оточення навколо ПК, захопленого терористами, повідомив "Інтерфаксу-АВН" оперативного чергових по головному комітету ВВ МВС РФ.

О 23:45 за московський часом до будинку театру перекинена важка техніка. Зокрема, кореспондент "Інтерфаксу" побачив біля центрального входу два бронетранспортери.

22:48

Група невідомих озброєних людей захопила у заручники не менше шестисот глядачів, що зібралися 23 жовтня вечері у залі колишнього Палацу культури Державного підшипникового заводу у Москві. Захоплення відбулося під час представлення мюзиклу "Норд Ост".

Зал Будинку культури був захоплений приблизно тридцятьма озброєними людьми, одягнутими у камуфляж. Згідно зі свідченням очевидців, зовні вони схожі на осіб кавказької національності. Невідомі зробили декілька пострілів у повітря і заборонили глядачам виходити із залу. Глядачам дозволили зробити дзвінки по мобільних телефонах знайомим і близьким.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News