ТЕРОРИСТИ НЕ ВІДПУСКАЮТЬ УКРАЇНЦІВ

П'ятниця, 25 жовтня 2002, 00:00
25 жовтня

21:45

Джерело в оперативному штабі по звільненню заручників, що утримуються у приміщенні культурного центру на Дубровці, повідомило "Інтерфаксу" про звільнення ще чотирьох чоловік.

Четверо - три жінки і чоловік - вийшли із захопленої будівлі у супроводі посередника. Кадри заручників, що виходять з центру в супроводі посередника, показав Перший телеканал (ОРТ).

Офіційно цю інформацію поки підтвердити не вдалося. Таким чином, усього за п'ятницю звільнено 19 заручників, а з початку захоплення - 58. В оперативному штабі уточнили, що колишній президент Інгушетії Руслан Аушев до звільнення чотирьох заручників не причетний.

20:20

Замголови МВС Володимир Васильєв не виключає, що "пряму трансляцію" ЗМІ того, що відбувається у захопленому терористами в Москві будинку, буде припинено.

"Не повинно бути прямої трансляції з об'єкта, на якому знаходяться терористи", - підкреслив він, тим більше з оперативного штабу. "Ми зараз у штабі збираємся здійснити низку кроків і сподіваємося на розуміння", - сказав Васильєв у прямому ефірі РТР.

"Ми готові працювати, передавати інформацію, але транслювати з місця подій, у тому числі дії спецслужб і правоохоронних органів, неграмотно, непрофесійно", - сказав він.

Васильєв підкреслив, що багато людей прагнуть "будь-яким шляхом" потрапити до зони поряд з будинком, що утримується терористами, і це небезпечно.
Він розповів про один з інцидентів, "коли людина в генеральській формі, літня людина, з жінкою намагалися туди пройти". "Це викликало загострення", - сказав Васильєв, створило "досить небезпечну" ситуацію

РИА Новости

19:25

Президент Торгово-промислової палати Євген Примаков, колишній президент Інгушетії Руслан Аушев і депутат Держдуми Асланбек Аслаханов, що провели переговори з терористами, що утримують заручників у культурному центрі на Дубровці, повернулися в оперативний штаб без заручників.
Як передав кореспондент "Інтерфаксу", Примаков від будь-яких коментарів із приводу контактів з терористами відмовився.

19:01

На переговори з терористами, що утримують у театральному центрі в Москві близько 700 заручників, відправився глава Торгово-промислової палати РФ, колишній прем'єр Євгеній Примаков.

Кореспондент "Інтерфаксу" передав, що в п'ятницю ввечері Примаков увійшов у будинок театрального центру на Дубровці, щоб вступити в контакт із людьми, що утримують заручників.

Разом із ним на переговори в театральний центр направилися колишній президент Інгушетії Руслан Аушев і депутат Держдуми від Чечні Асланбек Аслаханов.

Раніше в п'ятницю в театральному центрі в Дубровці побували представники Червоного Хреста, журналіст "Нової газети" Ганна Політковська, син відомого кінорежисера Станіслава Говорухіна Сергій. Останній в інтерв'ю журналістам після переговорів заявив, що терористи практично відмовилися вести подальші переговори про звільнення заручників без виконання їхньої основної вимоги - виводу військ із Чечні, повідомляє "Газета.Ру".

За словами Говорухіна, бойовики більш не хочуть вести переговори і наступного разу при наближенні до будинку перемовників можуть відкрити по них вогонь.

Говорухін заявив, що, за його відомостями, бойовики можуть почати розстрілювати заручників вже о 10 годині сьогоднішнього вечора.

18:59

У заручниках терористів у Москві за останніми даними знаходиться 37 українських громадян, повідомив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" генеральний консул України в Росії Петро Мацарський.

В іншому, сказав він, ситуація на даний момент залишається незмінною. Провести переговори з терористами або із заручниками поки не вдалося.

На прохання прокоментувати інформацію народного депутата України Андрія Шкіля про затримку ФСБ Росії посередника, що веде переговори між терористами й представниками української влади в Москві, Мацарський сказав: "У мене немає такої інформації".

18:45 Депутат Держдуми від Чечні Асламбек Аслаханов, журналіст "Нової газети" Ганна Політковська і два представники Червоного Хреста в 18:45 МСК у п'ятницю ввійшли в театральний центр, де терористи утримують близько 700 заручників. Про це повідомив журналістам офіційний представник оперативного штабу по звільненню заручників Олександр Мачевський.

Мачевський відзначив, що вони уже втретє відправляються на переговори з терористами, і повідомив, що цього разу переговорники взяли із собою питну воду й соки. "Зараз стоїть завдання не тільки безпечно звільнити заручників, але й максимально полегшити їхнє перебування там", - сказав представник оперативного штабу.

У свою чергу, представник Центру суспільних зв'язків ФСБ РФ Олександр Мурашов повідомив журналістам, що Аслаханов і Політковська раніше передали для заручників сумку з предметами особистої гігієни. "Терористи як і раніше відмовляються прийняти продукти харчування", - відзначив представник ЦОС ФСБ.

Що стосується переговорів Політковської з терористами, то, сказав Мурашов, про їхні результати поки нічого не відомо. Він додав, що силові структури враховують у своїй роботі інформацію про погрози терористів на адресу заручників.


17:33 Через теракт у Росії закривають ЗМІ - оновлено

Міністерство у справах преси, телерадіомовлення і засобів масових комунікацій ухвалило рішення про припинення мовлення телекомпанії "Московия". Про це повідомив перший заступник голови Мінпреси Михайло Сеславинський.

Він пояснив, що таке рішення прийняте у зв'язку з грубими порушеннями чинного законодавства про боротьбу з пропагандою тероризму в засобах масової інформації.

Сеславинський повідомив також, що міністерство відкликало звернення на адресу керівництва міністерства зв'язку про припинення роботи сайту радіостанції "Эхо Москвы". Годиною раніше таке звернення було надіслане адресатові у зв'язку з публікацією на даному сайті інтерв'ю терористів, що утримують у даний час заручників у Москві. "Эхо Москвы" зняло з сайту вказані інтерв"ю.

Мінпреси також розглядає питання про дисциплінарну відповідальність керівництва державної радіокомпанії "Маяк" у зв'язку з порушенням ліцензійних вимог і умов, відзначив Сеславинский, повідомляє Газета.Ru

17:01 Заручники отримають харчі та воду

Бойовики погодились прийняти продукти харчування та воду, що були привезені для заручників. Про це повідомив кореспондент "НТВ" з місця події з посиланням на представника оперативного штабу. Продукти харчування та вода переноситимуться до приміщення концертної зали власноруч журналісткою Анною Політковською та відомим медиком, що працював у Чечні, Рошалем. Таку умову висунули бойовики. Також повідомлено, що автомобілі з дипломатичними номерами від’їхали від будівлі.

15:48. До розстрілу заручників залишилося 13 годин

Як повідомив кореспондент "Газети.Ru", представники оперативного штабу підтвердили інформацію про те, що бойовики завтра вранці збираються стратити одного із заручників, тому що термін ультиматуму минає о 6 годині ранку, а умови бойовиків про вивід військ з Чечні не були виконані.

Раніше про погрозу розстрілу заручників повідомляли по телефону самі заручники.

13:58

Вдалося встановити особу жінки, яка загинула у музичному театрі на Дубровці. "Це Романова Ольга Миколаївна, мешканка Москви, 1976 року народження, що проживала на вулиці Дубровська", - повідомив "Інтерфаксу" прокурор Москви Михайло Авдюков.

За даними прокурора, Романова, яка працювала продавцем у парфумерному магазині, проживала неподалік від місця захоплення заручників. "Судячи зі всього, вона намагалася самостійно пройти всередину будівлі, де і була застрелена терористами", - сказав прокурор.

Авдюков повідомив, що загиблу впізнали батьки. "Встановлена причина смерті - вогнепальне поранення. Коли і з якої зброї була вбита молода москвичка, буде встановлено в ході судово-медичної і балістичної експертиз", - сказав прокурор.

13:30

Терористи поки не готові "реалізувати свою заяву про звільнення іноземних громадян", в тому числі українців. Про це повідомив держсекретар МЗС України Юрій Сергєєв, виступаючи в парламенті.

Він послався на розмову з послом Білобоцьким, який приблизно о 12:30 отримав інформацію від представника Червоного Хреста, який вийшов із захопленого терористами будинку. За словами держсекретаря, наступний "контакт" має відбутися о 16:30 за московським часом.

Сергєєв також повідомив, що у захопленому БК може бути "значно більша кількість громадян України", ніж оголошена раніше цифра у 30 осіб. За його словами, встановити точне число неможливо, оскільки терористи не йдуть на контакт із російськими чиновниками та міжнародними організаціями.

У ході обговорення ситуації член фракції "Наша Україна" Тарас Чорновіл повідомив, що вже сьогодні група народних депутатів збирається прибути до Москви. До цієї групи будуть входити, зокрема, член фракції "Наша Україна" Рефат Чубаров, член фракції БЮТ Андрій Шкіль, а також сам Тарас Чорновіл. Зараз у Москві вже перебуває позафракційний Олег Беспалов.

У свою чергу голова Верховної Ради України Володимир Литвин звернувся до Сергєєва з проханням сприяти народним депутатам, які висловили намір їхати до Москви.

11:25

Чеченці висувають особливі умови для звільнення українців. Українське посольство у Москві повідомило, що серед заручників є 30 громадян України. Повідомляють, що чеченці висувають передумову в обмін на видачу українців, але не зрозуміло яку.

Українських громадян "виділили в окрему групу", але не перевели в окреме приміщення. З чим пов'язана така тактика, поки що не повідомляється. Інші джерела не підтверджують цієї інформації. Вірогідно, що українці самі тримаються разом.

Речник ФСБ Сергій Ігнатченко заявив, що терористи вірогідно відпустять усіх іноземців. Невідомо лише, чи українців буде зараховано до цієї категорії.

Тим часом у Києві представники правих сил, засуджуючи насильство, вказують, що теперішня криза викликана зокрема негнучкою політикою російського керівництва на Кавказі, і вказують на потребу покласти край війні у Чечні.

Речник Міністерства закордонних справ України Сергій Бороденков раніше сказав: "Нам відомі прізвища, але не всі - і з етичних міркувань прізвища не будемо називати до того часу, поки ми не з'ясуємо їх долю і на сто відсотків не будемо впевнені, що це дійсно так."

За повідомленням російських агентств, мер Москви Юрій Лужков сказав, що у заручниках лишається "не менше 65 іноземних громадян із 18 країн", і що більшість з них - з України. Президент Кучма, перебуваючи у Хорватії, заявив, що повністю підтримує дії Кремля у боротьбі з тероризмом, повідомляє
Бі-Бі-Сі.

10:40. 25 жовтня

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що встановлені прізвища 23-х українських громадян, що утримуються у заручниках терористами в Москві.

Разом з тим, як і раніше, самі прізвища не називаються.

Як повідомив у п'ятницю керівник прес-служби МЗС України Сергій Бороденков, встановлено, що серед українських заручників знаходяться 4 мешканці Києва, 2 - зі Львова, 2 - з Одеси, 2 - із Сімферополя, 2 - з Луганської, 1 - з Донецької, 1 - із Сумської області, 1 - з Чернівців, 2 - з Феодосії, 2 - із Керчі, а також 3 чоловік, що проживають у Москві. Місце проживання ще одного українця поки не встановлено.

Генеральний консул України в Росії Петро Мацарський, із яким зв'язалося агентство в п'ятницю, говорить про 30 українських громадян, що знаходяться в будинку культури на Дубровці.

Мацарський знаходиться в антитерористичному штабі.

За його словами, "обстановка, як і раніше, серйозна". "Переговори як не велися, так і не ведуться", - додав дипломат.

Генконсул повідомив, посилаючись на слова лікаря, що побував у БК для надання допомоги заручникам, що в них "є і вода, і їжа".

***

З терористами досягнута домовленість про прямі переговори з питання звільнення заручників-українців, що знаходяться в будинку колишнього БК ГПЗ у Москві. Про це повідомив журналістам у п'ятницю вранці депутат парламенту України Олег Беспалов.

"Результатом цих переговорів може бути те, що терористи почнуть відпускати громадян України партіями по 2-3 особи", - сказав Беспалов. Тим часом відпущені вранці сім чоловік, були громадянами Росії.

Депутат сказав, що посередник, який веде переговори з терористами, зараз чекає їхнього дзвінка, щоб потім передати більш докладну інформацію Беспалову. Говорячи про мотивації дій терористів, український депутат підкреслив, що терористи виходять із того факту, що Україна не знаходиться в стані конфлікту з Чечнею.

Беспалов прибув до Москви в четвер. Він розмовляв із приводу звільнення українців з посередником, "який має однобічний зв'язок із терористами, вони виходять на нього", відзначив депутат.

Найближчим часом, за його словами, до Москви планують прибути ще кілька депутатів Верховної Ради України. За оперативними даними, у захопленому терористами БК у російській столиці знаходяться 30 українських громадян.

***

У даний час спецслужби вже установили особу більшості терористів, які утримують заручників у театральному центрі на Дубровці у Москві. Про це журналістам заявив у п'ятницю заступник керівника ЦОС ФСБ Сергій Ігнатченко.

За його словами, вже є фотографії або портрети більшості терористів. При цьому Ігнатченко зауважив: "В основному це громадяни Росії". Він додав, що вже порушено кримінальні справи за статтями Кримінального кодексу - тероризм і захоплення заручників. У рамках слідчих дій спецслужбами опитано приблизно 400 свідків. Ігнатченко повідомив, що переговори з терористами проходять складно. За словами представника ФСБ, в останні години терористи не виходили на зв'язок.

***

Міністерство закордонних справ України повідомляє, що встановлені прізвища 23-х українських громадян, що утримуються у заручниках терористами в Москві.

Разом з тим, як і раніше, самі прізвища не називаються.

Як повідомив у п'ятницю керівник прес-служби МЗС України Сергій Бороденков, встановлено, що серед українських заручників знаходяться 4 жителі Києва, 2 - зі Львова, 2 - з Одеси, 2 - із Сімферополя, 2 - з Луганської, 1 - з Донецької, 1 - із Сумської області, 1 - з Чернівців, 2 - з Феодосії, 2 - з Керчі, а також 3 чоловік, що проживають у Москві. Місце проживання ще одного українця поки не встановлено.

Генеральний консул України в Росії Петро Мацарський, із яким зв'язалося агентство в п'ятницю, говорить про 30 українських громадян, що знаходяться в будинку культури на Дубровці.

Мацарский знаходиться у антитерористичному штабі. За його словами, "обстановка, як і раніше, серйозна". "Переговори як не велися, так і не ведуться", - додав дипломат.

Генконсул повідомив, посилаючись на слова лікаря, що побував у ДК для надання допомоги заручникам, що в них " є і вода, і їжа".

***

Терористи, що захопили театральний центр у Москві, у п'ятницю рано вранці звільнили сім заручників. Про це "Інтерфаксу" повідомив заступник начальника ЦОС ФСБ Росії Сергій Ігнатченко.

Він сказав, що перший заручник був звільнений о 5:30 МСК, ще шестеро о 6:30 МСК.

"Конкретно звільнених людей ми назвати не можемо, вони знаходяться у штабі, їм надається медична допомога, і проводяться оперативні дії", - сказав офіційний представник ФСБ.

Він відзначив, що переговорний процес з терористами продовжується. "Ми сподіваємося, що терористи звільнять ще частину заручників - дітей і жінок", - сказав Ігнатченко. Разом із тим він заявив, що переговори з терористами проходять у "напруженій атмосфері".

"За ніч у заручників почався так званий "стокгольмський синдром". Заручникам роздані мобільні телефони для зв'язку з родичами, від яких вимагають організувати пікети в різних частинах Москви з вимогою припинити війну в Чечні", - сказав Ігнатченко.

***

Близько 8:30 до театрального центру на Дубровці підійшло кілька десятків родичів заручників із плакатами із закликами до припинення воєнних дій у Чечні.

Ці люди сказали, що прийшли сюди за вимогою терористів. На даний час родичі знаходяться за міліцейським оточенням. З родичами заручників зустрівся прес-секретар мера Москви Сергій Цой.

Він сказав, що "міська влада робить все від них залежне для забезпечення безпеки людей, що знаходяться навколо будинку,". "Місто робить усе можливе", - підкреслив Цой.

Зокрема, відзначив він, мітингуючим надана можливість пересуватися в районі будинку культури, не перетинаючи кордони міліції у безпосередній близькості від будинку.

Цой повідомив також, що міська влада в курсі ситуації з проривом теплотраси у захопленому будинку і зараз головним є забезпечити туди доступ ремонтників.

Тим часом в околицях театрального центру на Дубровці, де терористи з вечора середи утримують заручників, у п'ятницю ранком зберігається спокійна обстановка.

Практично не залишилося дармовисів, яких було дуже багато в перші години після новини про захоплення будинку.

У бесіді з кореспондентом агентства один із жителів прилеглих будинків повідомив, що переїздити на більш безпечні тимчасові місця проживання до родичів люди почали ще у четвер рано вранці.

"Від гріха подалі", - зауважив чоловік, який проживає в будинку, що виходить вікнами прямо на захоплений будинок. В автомобілі, у якому він виїхав, знаходилася вся його родина з трьох чоловік.

Тим часом о 8:50 МСК до будинку захопленого терористами театрального центру на Дубровці під'їхав автомобіль азербайджанського посольства. Судячи з наявності державного прапора на автомобілі, у машині, знаходиться посол Азербайджану в Росії.

О 9:00 автомобілі представництв дипломатичних місій почали прибувати до будинку один за другим. Відразу за послом Азербайджану прибув посол Білорусії.

Дипломатичним машинам доводиться пробиратися через юрбу журналістів і родичів заручників.

24 жовтня. 23:14

Британський журналіст, який побував у четвер у захопленому терористами будинку театрального центру в Москві, повідомив, що розмовляв із їхнім ватажком Мовсаром Бараєвим.

За словами кореспондента газети "Санді таймс" Марка Франкеті, він розмовляв з Бараєвим приблизно 20 хвилин. Журналіст повідомив, що "інтерв'ю Бараєв давав у масці і воно пройшло спокійно".

"Бараєв сказав, що вони не вважають себе терористами, тому що якби вони були терористами, вони б вимагали гроші, літак. Єдина їхня вимога - припинення війни в Чечні", - відзначив Франкеті.

22:50

Генеральний консул посольства України в Росії Петро Мацарський повідомив агентству Інтерфакс-Україна пізно ввечері у четвер, що українська сторона робить усе, щоб вийти на контакт із терористами, які захопили людей у Будинку культури в Москві.

За даними посольства, які ще раз підтвердив консул, у заручниках перебувають близько 30 українських громадян.

Мацарський відзначив, що "українська сторона займається тим, що робить усе, щоб визволити людей, у першу чергу, без жертв". "Цим займається і посол, і консул", - підкреслив він.

Консул повідомив, що українських громадян не перевели в окреме приміщення, "але виділили окремою групою".

У театральному центрі, захопленому терористами, перебуває близько 800 заручників, повідомив журналістам йорданський доктор Заке Ахмад, який працював протягом кількох годин у будинку центру. Він заявив, що серед заручників, як і раніше, багато дітей.

"Там дуже багато дітей, заручникам потрібні ліки, харчування і медична допомога", - сказав Ахмад.

Він повідомив, що йому вдалося побувати "у залі й у коридорі" театрального центру. "Стан людей майже спокійний. Ставлення майже нормальне", - сказав Ахмед. Разом із тим, він повідомив, що "були постріли й у залі".

22:20

Імовірно, один з тих, хто захопив Будинок культури в Москві, закликав українську сторону взяти участь в переговорах про звільнення українських заручників.

У четвер о 21.50 кореспондент агентства Інтерфакс-Україна подзвонив на мобільний телефон одесита Григорія Бурбана, який перебуває серед заручників у БК на вулиці Мельникова в Москві.

Трубку взяла людина, яка представилася Русланом, судячи за голосом, молодою людиною з явно проявленим кавказьким акцентом.

На питання журналіста, як стан справ господаря мобільного телефону, він відповів, що всі українці почуваються добре, вони забезпечені холодною водою, продуктами харчування, ніяких проблем у них немає, "все йде нормально".

На питання, коли будуть звільнені українці, Руслан відповів, що це "воля Аллаха" і він не може точно сказати дату звільнення.

"Якщо в Україні так турбуються про своїх земляків, нехай приїжджають до Москви і ведуть з нами переговори", - сказав Руслан.

Розмова тривала близько 3 хвилин. Руслан відмовився назвати свій вік.

За оперативною інформацією, серед заручників 30 українських громадян, яких терористи розмістили у окремому приміщенні.

Терористи розділили захоплених у театральному центрі на Дубровці заручників на групи. Про це повідомили джерела в оперативному штабі. Зараз у різні приміщення розведені групи: громадян України, інші іноземці, та росіяни.

З чим пов'язаний цей захід, поки незрозуміло. Швидше за все, так терористам вигідніше контролювати ситуацію, тому що з настанням ночі вони чекають штурму, сказало джерело.

Два йорданських лікарі вже протягом чотирьох годин працюють в залі театрального центру на Дубровці. Про це повідомив в ефірі першого каналу представник ФСБ Росії Сергій Ігнатченко.

Він розповів, що зв'язку з лікарями немає, їх мобільні телефони відключені, оскільки такою була умова, поставлена при їх допуску до терористів.

Читайте також:

ЗАХОПЛЕННЯ ЗАРУЧНИКІВ У МОСКВІ. Хроніка подій

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування