У МОСКВІ ЗВІЛЬНЕНІ ЗАРУЧНИКИ

Субота, 26 жовтня 2002, 00:00
У ніч з п'ятниці на суботу підрозділи російських силових структур взяли штурмом Палац культури на Дубровці, який був захоплений терористами.

Спочатку було повідомлено, що у ході операції загинуло 67 заручників, серед яких немає дітей. Однак станом на вечір суботи надійшла інформація, що число загиблих заручників перевищило 90 осіб. Про це повідомило НТВ з посиланням на дані Міністерства охорони здоров'я, передає РосБізнесКонсалтинг. Все ще невідомі втрати серед бійців спецпідрозділів.

У суботу вдень була поширена інформація, що всі громадяни іноземних держав залишился живими. Загалом "понад 750 осіб вдалося врятувати", сказав заступник міністра МВС Володимир Васильєв.

За останніми даними, точна кількість убитих у приміщенні театрального центру терористів становила 50 осіб. Про це повідомляє ФСБ Росії. Серед убитих терористів - 32 чоловіка і 18 жінок, троє терористів затримані.

Васильєв також сказав, що якби терористи підірвали Палац культури, то "у приміщенні нікого б не залишилося" у живих через конструкцію приміщення.

"Зараз багато хто говорить, застосовувався газ чи ні. Я уповноважений заявити: спеціальні засоби застосовувалися. Це дозволило нейтралізувати жінок-камікадзе". У той же час Васильєв спростував інформацію, що багато заручників загинуло від застосування спецзасобів.

Як свідчать кадри Першого телеканалу Росії, терористи, судячи з їх поз, були вбиті у той момент, коли вони спали. З терористок зняли пояси з вибухівкою. Для посилення дії вибухових пристроїв вони були начинені кульками від підшипників.

Представники рятувальної служби МВС Росії, які зайшли до театрального центру на Дубровці через півгодини після штурму спецпідрозділів, побачили у залі, партері і бельетажі десятки людей у непритомному стані.

"Люди були у шоковому стані від стресу, перевтоми, обличчя їх були бліді", - сказав начальник оперативної рятувальної служби МВС РФ Анатолій Білорусов. Він підкреслив, що всередині палацу культури і навколо нього жодних руйнувань немає.

Штурм. Як це було

За даними кореспондентів НТВ, близько половини шостої ранку у приміщенні Театрального центру почулися вибухи і звуки пострілів. Це стало сигналом до початку операції, яка почалася не "за сценарієм, а по ситуації".

Спецпідрозділи, відкривши вогонь, почали звільнення з першого поверху. З дахів сусідніх будинків за ситуацією уважно спостерігали снайпери. Через короткий час спецпідрозділами був "взятий" другий поверх. Як стало відомо НТВ, Мовсар Бараєв вибіг назустріч групі захоплення зі зброєю у руках і був застрелений.

Представник оперативного штабу Сергій Ігнатченко зробив офіційну заяву про звільнення заручників:

"Незважаючи на дії, які робляться з боку оперативного штабу з проведення переговорів, щодо виконання вимог терористів, терористи почали розстрілювати людей. Було розстріляно два заручники.

Після цього група заручників спробувала прорватися. Терористи відкрили по них вогонь. Є жертви, поранені. У цих умовах група спецпідрозділу вимушена була піти на порятунок людей. Зав'язався бій.

У процесі бою група спецпідрозділу прорвалася у будівлю. Терористи ліквідовані і взяті в полон".
За даними НТВ, операція тривала 15-20 хвилин. За уточненими даними, були знешкоджені 30 вибухових пристроїв.

У залі театрального центру було закладено п'ять потужних фугасів, при підриві яких будівля повинна було зруйнуватися.

Чотири фугаси були закладені під опори, які тримають балкон і стелю, а один - в центрі залу для глядачів, повідомив "Інтерфаксу" в суботу ввечері представник штабу зі звільнення заручників.

"Терористи планували спочатку підірвати фугас у центрі залу, внаслідок чого загинула б частина людей, які перебували в приміщенні. Потім вони мали намір підірвати опори, щоб обвалити балкон і стелю", - сказав він.

Крім того, в різних частинах будівлі було виявлено ще кілька фугасів меншої потужності. Вибухівкою були обв'язані і 18 жінок-терористок.

Кільком терористам, які переодяглися в одяг заручників, все ж вдалося втекти з будівлі. Один із них пізніше був затриманий, коли намагався загубитися серед журналістів. Потім прийшло повідомлення про захоплення ще одного.

Попередній огляд трупів терористів показав, що частина бойовиків знаходилися під дією наркотиків. Про це "Інтерфаксу" повідомило джерело у російських правоохоронних органах: "Про це свідчить не тільки наявність серед їх особистих речей медичних шприців, але й характерні сліди від уколів".

Терористи також обговорювали наміри щодо заручників. Інформагентства поширили уривок розмови терориста зі спільником, який перебував поза Москвою, у п'ятницю 25 жовтня о 22:19. Як сказав один бандит іншому, "завтра начинается работа, и будем расстреливать самых сочных в первую очередь".

Штурм очима очевидців

Боєць підрозділу спеціального призначення, який брав участь у штурмі, вважає, "все було відпрацьовано, як у підручнику. Найголовніше - нам вдалося виграти психологічну війну. Був зроблений викид інформації про те, що штурм почнеться о третій годині ночі. Бойовики насторожилися, але штурму не було. Почали стріляти. Потім пішла природна реакція - розслаблення. І о п'ятій годині ми почали штурм.

Через вентиляцію був запущений сонний газ, декілька гранат було вкинено у зал. Найголовніше - нам вдалося ліквідувати жінок-смертниць, через спеціально зроблені лази наші бійці просто ввійшли до залу і впритул розстріляли сплячих терористів. У скроню. Розумію це жорстоко, але коли на людині висить два кілограми пластиду, інших засобів знешкодити їх ми не бачили. Окрім того, почалася паніка.

Тут позначився явний недолік, наш звичний недолік - неузгодженість дій підрозділів. Декілька бойовиків, які знаходилися у коридорах, почали стріляти, люди, які не спали, почали вибігати з залу і наткнулися на СОБР, який блокував виходи.

У результаті бійці у залі відкрили вогонь на знищення по балконах, але, здається, нікого не зачепили. Проте декілька бандитів через цю плутанину вибралися. До речі, зв'язних у натовпі людей біля оточення, які повідомляли мобільними телефонами терористам обстановку навколо Будинку культури, ми "вели" з самого початку. Їх було більше, не двоє, як повідомили. До речі, абсолютно не кавказців.

Але загалом, повторюю, ми задоволені. Перша оцінка - чотири з плюсом. Потрібно сказати, що це перша вдала операція за декілька років, тому настрій у хлопців піднесений", передає слова спецназівця www.newsru.com.

Тим часом співробітниця "Інтерфаксу" Ольга Черняк, яка знаходилася серед заручників у театральному центрі у Дубровці, заявила, що всі вони чекали штурму, оскільки не бачили іншої можливості вийти на свободу.

"Ми чекали цього штурму, ми були впевнені, що штурм необхідний. Бог - це Аллах, говорили нам терористи, і ми прагнемо увійти до його царства. Жінки-чеченки, які були серед терористів, говорили, що вони будуть раді знайти свободу, і серед них були такі, які збиралися підірвати себе, - розповідає Черняк. - Коли починався якийсь шум навколо будівлі, жінки-терористки відразу розбігалися по залу і розсіювалися серед заручників, що сиділи. Вони бралися за пояси і кричали, що готові підірвати весь зал і себе разом з тими, хто сиділи у ньому".

"Сьогодні ранок почався з того, що терористи розстріляли двох чоловік. Одного хлопця, який кричав щось на зразок: "Мамо, я не знаю, що робити". Куля потрапила йому в око, було багато крові. Жінці вистрілили у бік. Ми зрозуміли, що почали розстрілювати. І тут раптом ми відчули, що пішов якийсь газ", - сказала Ольга Черняк.

"До цього у залі періодично запахи з'являлися. У нас то текла труба, то ще щось відбувалося. І ми всі, і терористи до цього звикли. І тому вони, очевидно, не звернули уваги, коли почався справжній штурм. Коли я зрозуміла, що йде газ, я пригадала, що мені говорив мій дід, який пройшов всю другу світову війну і потім працював ветеринарним лікарем. Я і чоловік, який був поряд зі мною, натягли на обличчя сорочки, одяг, закрили обличчя і намагалися чим-небудь його змочити. Після цього я знепритомніла. До тями я прийшла вже у реанімації".

Ольга Черняк упевнена, що без штурму терористи, які вже втрачали терпіння, вбили б усіх заручників.

Таємничий газ

Кореспондент телекомпанії "Эхо" побував у 64-ій міській клінічній лікарні, куди привезли понад 40 осіб. Реанімаційне відділення переповнене. Пацієнтів розміщують у всіх вільних приміщеннях лікарні, поклавши на підлогу матраци, передає www.newsru.com.

"Я приймав хворих вже після їх надходження, через годину приблизно. Стан у всіх практично середньо важкий або важкий. Симптоми, з якими вони надійшли, - це важке отруєння. Я думаю, що це нервово-паралітичні гази. Як мені здається. Всі у шоці перебувають. Всі бояться, всі питають: "Де ми? Що ми? Що з нами?" Просять повідомити батькам, родичам", - заявив завідуючий першим відділенням Віталій Міхеєв.

Всі люди мають потребу у кисневому живленні. А внутрішньовенно лікарі вводять спеціальний розчин нолаксон - це дуже потужна речовина, яка миттєво може стимулювати дію дихального центру. Буквально одиниці при пам'яті і здатні говорити. Картина подій у Театральному центрі у всіх досі перед очима.

"Вони погрожували постійно, це був ніби нормальний вже стан. І з місця вони почали стріляти. Жінку поранили і молоду людину. А потім вже посипався газ, штовхнули ці шашки з газом, і вони побігли кудись стріляти, а далі вже - все, всім стало погано", - говорить одна з жінок.

Одну людину від отруєння врятував звичайний шарфик на шиї. "Всі знепритомніли, вже ніхто нічого не розумів. У принципі ті, хто встиг щось пов'язати - ось у мене хустка була - на ніс натягнув пов'язки, ще щось почули. А ось ті, хто так сиділи, вони відразу відключилися", - говорить свідок.

Інформація про штурм у бойовиків, зі слів людей з'явилася учора увечері. О 23:30 всі були вже напоготові. Злочинці не змінили своїх намірів. Вони заявили, щоб заручники чекали гіршого.

"Бойовики офіційно заявили всім заручникам: готуйтеся, о 12 буде штурм. І ось ми з 11:20 до ранку, до цього моменту ось так сиділи всі - як на голках. Але вони чекали. Вони буквально самі були на ногах, нервували, у них автомати з рук просто падали", - говорить один з колишніх заручників.

Всім було наказано зібратися у центрі зали. "Там посередині бомба стояла велика. Наказали стати ближче до бомби. І вони пояснили: якщо штурм почнеться, то всі ми вибухнемо", - згадує ще один свідок серед заручників.

Лікарі кажуть, що у людей, доставлених до лікарні, явно виражені всі ознаки отруєння газом: коматозний стан, блювота і тахикардія.

Тих, хто отримав велику дозу, могла врятувати лише термінова евакуація і миттєва медична допомога.

Отруйним газом сильної дії назвала спеціальний засіб, застосований при штурмі Палацу культури, Ольга Карпова, старший лікар відділу оперативного реагування Московської служби порятунку. "Ця отруйлива речовина, яка спричиняє призупинення і параліч дихального центру, що фіксується коматозним станом, рідкі дихальні рухи, призупинення роботи серцево-судинної системи. Це може закінчитися смертю, особисто я сама бачила - це були смертельні випадки прямо на місці. Велика доза отруйних речовин. Чоловік 15 я бачила особисто. Загалом, однозначно відповісти складно, скільки".

За попередніми даними, вже зараз зафіксовано 37 чоловік, які померли від дихавиці на місці подій. Більше 30 випадків смерті офіційно зафіксовано лікарями у лікарні. Лікарі запевняють, що роблять все можливе, щоб врятувати тих, кого ще можна врятувати.

Тим часом влада фактично вводить інформаційну блокаду про те, що стосується даних про стан колишніх заручників. Комітет з охорони здоров'я заборонив лікарям лікарень, де знаходяться потерпілі внаслідок терактів, спілкуватися з пресою. Про це повідомляє агентство "МК-Новини", за даними якого відповідна телефонограма, вочевидь, на прохання силових структур, була передана до столичних стаціонарів.

Зокрема, йдеться про заборону на поширення будь-якої інформації, що стосується стану здоров'я колишніх заручників, а також на інтерв'ю з лікарями, які зайняті реабілітацією потерпілих. Як довго буде тривати подібна інформаційна блокада, поки невідомо, але, як запевнили репортери МК, - щонайменше, до завтрашнього ранку.

Всі лікарні як і раніше закриті для відвідування, і жодної інформації про стан заручників не оприлюднюється.

Доля українців

За офіційним повідомленням МЗС Росії, серед заручників-іноземних громадян загиблих немає. За даними українських дипломатів, до штурму були дані про те, що серед захоплених 37 українців, однак це число може збільшитися після того, як ситуація проясниться.

Посол України в Росії Микола Білоблоцький сказав "Інтерфаксу" близько 11 години дня за Києвом, що посольство України поки не має даних про стан здоров'я українців.

"Наші співробітники весь час чергували біля будинку театрального центру, а зараз перебувають на постійному зв'язку з усіма лікарнями, куди після штурму надійшли звільнені заручники. Але жодної інформації про стан, за нашими оцінками, понад 30-ти громадян України, поки немає. Думаю, що така інформація надійде лише після того, як люди прийдуть до тями і зможуть нормально говорити", - зазначив посол України в Росії.

У той же час держсекретар МЗС України Юрій Сергеєв повідомив, що українські громадяни отримали травми тільки психологічного характеру. Про це він заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Сергеєв також повідомив, що українське посольство підготувало літак для евакуації українців на батьківщину.

Як повідомив народний депутат Олег Беспалов, який перебуває у Москві, він об'їжджає московські лікарні і звіряє списки українських громадян. "Однозначно визначити стан здоров'я українців складно. Багато наших громадян ще не прийшли до тями після штурму БК", - заявив Беспалов.

Депутат Андрій Шкіль, який також перебуває у Москві, повідомив УП, що у посольстві в суботу вдень закінчилася нарада за участю Євгена Марчука. "Тепер стовідсотково відомо, що серед українців жертв немає, і немає серйозно поранених", - зазначив депутат.

За його словами, до понеділка мають бути вирішені формальності з поверненням до України українських громадян.

Шкіль також повідомив, що серед іншого обговорювалась можливість проведення допитів колишніх заручників в Україні, щоб зараз їх не "травмувати психічно".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування