Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Марчук визнав, що операція штурму була проведена "не ідеально"

Понеділок, 28 жовтня 2002, 18:09
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук підтвердив, що перша група громадян України - колишніх заручників у театральному центрі у Москві, повернеться у Київ у понеділок разом з ним на літаку.

Тим часом, як стало відомо агентству Інтерфакс-Україна, в понеділок у Київ прилетять четверо українських громадян: Володимир і Світлана Джумук з Сімферополя, киянка Людмила Кушко і Олена Ярощук з Луцька.

Разом з тим, Марчук не зміг назвати точну кількість потерпілих, які полетять у понеділок, оскільки, з його слів, "багато хто вагається і міняє рішення - летіти чи не летіти". Він передбачив, що з ним можуть полетіти "від трьох до десяти" чоловік. За його інформацією, на даний момент з московських лікарень виписані "більше 20" українських громадян.

Секретар РНБО також підкреслив, що всі бажаючі (родичі загиблих і потерпілих) можуть вилетіти на літаку, яким він сьогодні повертається у Київ, оскільки він розрахований на 150 місць. Говорячи про час вильоту з Москви, Марчук сказав, що це відбудеться у понеділок "увечері чи уночі".

Говорячи про компенсації колишнім українським заручникам, секретар РНБО нагадав, що уряд Москви "на знак доброї волі" виділив 100 тис. крб. сім'ям загиблих і 50 тис. крб. громадянам, що знаходилися у заручниках.

Він також зазначив, що "компенсації на міждержавному рівні - це проблема майбутнього". "Це буде залежати від рішення кожної людини", - додав Марчук.

Він також зазначив, що вирішується проблема повернення особистих речей і документів потерпілих, загублених під час перебування і звільнення з театрального центру у Москві. У зв'язку з цим секретар РНБО навів приклад, як "одна кримчанка у телерепортажі побачила свою сумочку з документами і сказала, в якому ряду і на якому місці вона знаходиться". "Тут не буде проблем (з поверненням особистих речей і документів)", - сказав Марчук.

Марчук також вважає успішною операцію по звільненню заручників у театральному центрі на Дубровці у Москві, оскільки "вдалося врятувати більше 500 життів".

Він також зазначив, що операція проведена "не ідеально, не на "п'ятірку". "Якщо врятовані більше 500 життів, потрібно їх (врятованих) питати - адекватна або неадекватна операція", - підкреслив голова РНБО. "Загиблі - це невимовна втрата", - сказав Марчук.

Разом з тим він підкреслив, що може судити про успішність операції
оскільки "є деталі, технології, як це (операція) - готувалася, скільки могло загинути спецназівців, що проводили операцію".

Відповідаючи на питання, який газ, на його думку, використовувався у ході операції по звільненню заручників, Марчук підкреслив, що це стане відомо тільки у разі офіційного повідомлення керівництва РФ. Разом з тим він висловив думку, що такого повідомлення не буде, оскільки дана інформація дозволить потенційним терористам забезпечити себе у разі повторного використання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...