Для порятунку Кучми США виставляють ідіотами

Понеділок, 28 жовтня 2002, 19:08
Вуха темників знову стирчать з екранів. Знову дуже схожі сюжети. У неділю українське телебачення дружньо розповіло про те, що експертиза записів Мельниченка неправдива. Викриття вийшло в усіх "інформаційно-аналітичних" недільних випусках: "Епіцентрі", "Подробностях недели" та "УТН-панорамі", а також у звичайних "Фактах" на ICTV.

Головний герой – це британський експерт Пітер Френч, голова Міжнародної асоціації судової фонетики. Він провів своє дослідження – але не записів Мельниченка, а… висновків компанії Брюса Кеніга "БЕК-ТЕК", який підтвердив автентичність окремих компрометуючих Кучму епізодів: по справі Гонгадзе, по замаху на Єльяшкевича та по "Кольчугам".

Файли "цілісні й не зазнавали змін. Будь-які цифрові маніпуляції із записом дуже маловірогідні, але навіть якщо вони мали місце, найвірогідніший сценарій їхнього застосування - знищення даних, а не додавання змісту або його монтаж", - неодноразово стверджував Кеніг, який досліджував оригінал записів та записуючий пристрій.

Ідея Френча (який, до речі, не відомо, що досліджував) в тому, що Кеніг не мав права на такі категоричні твердження. А відтак, підхоплюють вітчизняні пропагандисти, і Кучму звинувачувати ні в чому не можна.

Френч розповів всю правду про американського колегу, не виїжджаючи з Британії. За інформацією УП, знімати його їздили дві телекомпанії, які потім ділилися відео з колегами.

Френч стверджує, що резюме американського експерта Брюса Кеніга, який взимку цього року вказав на правдивість записів Мельниченка, не можуть бути доведені "в тій формі, в якій вони оприлюднені".

Френч критикує свою колегу так: "Висновки Брюса Кеніга фактично розділені на 2 частини. Спочатку він пише: представлений зразок - плівка номер такий-то - не зазнала ніяких змін. Трохи менш категорично він заявляє - дуже мала ймовірність використання яких-небудь цифрових маніпуляцій. Перший висновок я думаю, взагалі не витримує критики. Як такий висновок може зробити людина, якщо він не носій мови, якою зроблений запис? Навіть якщо при ньому був лінгвіст - фахівець з фонетики. І все одно плівки можна змонтувати. Цифровий монтаж не так легко розпізнати. Адже можна так змонтувати, що мова буде звучати натурально. Я думаю, це різні речі: не знайти слідів монтажу і заявити категорично - монтажу не було. І взагалі, я думаю, що зараз неможливо довести автентичність будь-яких сучасних цифрових записів" (цитується за "Подробностями недели").

"Ці висновки не можуть бути доведені в тій формі, в якій їх подано. Нема ніяких підстав стверджувати, що оригінали цих плівок було зроблено за допомогою записувального пристрою "Toshiba". Цілком можливо, що їх повністю зроблено зовсім в іншому форматі, потім відредаговано в цифровому форматі і записано на обладнанні "Toshiba" (Цитується за "УТН-панорамою").

Сам аналіз результатів експертизи надрукувала газета "2000", яка, найпевніше, і була її замовником. Спроби УП уточнити це у редакції були безрезультатні через відсутність головреда Сергія Кічігіна в Україні.

Але несподівана і одноманітна поява британського дослідника на провідних телеканалах – це півлиха. Після трикратної демонстрації фільму "ПіАр" синхронність у відбілюванні Кучми вже не дивує. Зараз хвилює інше – це тотальна фальсифікація, яка відбулася як у газеті "2000", так і на телеканалах.

Ніколи і ніхто з американських офіційних осіб не говорив, що експертизу уривка плівок Мельниченка для Держдепу США проводила компанія "Бек-Тек". Навпаки, неодноразово стверджувалося, що дослідження проводило ФБР. У "Бек-Тек" же замовляла експертизу парламентська комісія з розслідування справи Гонгадзе. Доволі складно несвідомо переплутати державні органи України і США, чи не так?

Однак і в газеті, й у телесюжетах була пряма прив'язка підозр США щодо продажу "Кольчуг" Хусейну з ініціативи Кучми до експертизи "Бек-Тек". "2000" просто так і написала:

"Американська політика щодо України останнім часом, зокрема обвинувачення в продажу нашою країною радарних систем "Кольчуга" в Ірак, посилання до нас цілого загону експертів в цивільному, широкомасштабна антиукраїнська кампанія в американській і англійській пресі ґрунтувалися - важко повірити!! - на одному єдиному "доказі" - експертизі американця Брюса Кеніга".

У понеділок посол США Карлос Паскуаль ще раз розповів про аргументи Вашингтону: "Експертиза проводилася лабораторією електронних досліджень ФБР, і ця лабораторія є однією з найкращих у світі. Аналіз проводився з використанням оригіналу запису і з оригіналом звукозаписного пристрою, і ми єдина сторона, яка володіє цими матеріалами. Аналіз запису включав ряд аудіометодик і технічних методик, які разом можуть визначити, чи була маніпуляція з цифровим записом. Три агентства США підтвердили приналежність голосів. На підставі цього ми змогли прийти до висновку, що розривів в записі не було, що не було маніпулювання цифровими файлами, не було дивних звуків, які б означали, що записом маніпулювали", - зазначив він.

Вчинок "2000" та телеканалів можна назвати просто – дезінформація читачів і глядачів, яких просто позбавили шансу розібратися і які абсолютно природно могли заплутатися серед двох експертиз.

Нещодавно Банкова вже відверто знущалася над українцями (та американськими дипломатами) - коли оприлюднила результати експертизи епізоду про "Кольчуги" з інтернету. У майбутньому можна буде вдосконалити цю технологію обману власних громадян. Визнати: так, обговорювали продаж "Кольчуг", так, з Малєвим, так, в кабінеті Кучми, але робив це не сам Кучма, а його… дублер. Он у Саддама таких є аж троє. В якості доказів можна взяти фотокартки з архіву УП, де Кучма позує до і після підтяжки обличчя.



_________________________________________________________________

Для того, щоб кожен міг зробити висновок, чи відбувалася манипуляція інформацією в сюжетах телеканалів, увазі читачів пропонується розшифровка недільних передач (за матеріалами сайту "Огляд телеефіру"):

"Епіцентр", 1+1

СТУДІЯ: Вячеслав ПІХОВШЕК. Ще трохи про один із гучних скандалів, який супроводжує українську політику. Закінчення минулого тижня принесло якісь проміжне результати цього скандалу. Мова іде про плівки. Посол Сполучених Штатів Карлос Паскуаль у тижневику "Дзеркало тижня" офіційно повідомив реакцію американців на Ноту українського МЗС від 12 жовтня, – комісію спільну утворити вони з українцями не хочуть, плівки визнають автентичними. В той же час інший експерт, британський експерт, це голова Міжнародної асоціації судової фонетики Пітер Френч заявив, що в тій формі, в які Брюс Кеніг, експерт з американської компанії "Бек Тек" зробив свої висновки, так от вони, ці висновки не можуть бути доведені у тій формі, в якій вони були надані, оскільки немає ніяких підстав для тверджень, що оригінали записів були зроблені саме на тій апаратурі, яку називає майор Мельниченко. І можливо, їх перередагували спеціально для плівки. Ситуація ще більш і більш заплутується, знов є два висновки: американці підтверджують своє, авторитетний міжнародний експерт наполягає на своєму. Наповнено, історія матиме продовження.

РЕПОРТАЖ: Автор: Артем ШЕВЧЕНКО. Всі 350 кілометрів від Лондону до Йорку надшвидкий експрес подолає за якихось 2,5 години. Затишні вулиці старовинного провінційного міста позбавлені колотнечі британської столиці. Лондон - це завжди велика політика, проте Йорк ніби створений для тихої і не клопіткої, непомітної роботи зважених англійців. У Лондоні зі дня на день має бути готова відповідь на нинішню головну зовнішньополітичну проблему офіційного Києва – чи продано в Ірак вітчизняні радарні системи "Кольчуга"? У Йорку вже готове інше експертне заключення – резонансні результати експертиз плівок Мельниченки від американської компанії "Бек Тек" – не такі вже і безсумнівні.

СИНХРОН: Пітер ФРЕНЧ, голова Міжнародної асоціації судової фонетики: "На мою думку, висновки пана Кеніга не можуть бути обґрунтованими у тій формі, у якій вони подані. "Бек Тек" вважає, що позначена частина зразка є безперервною і не зміненою. Друга їхня позиція в тому, що наявність будь-яких цифрових маніпуляцій вкрай малоймовірна. А якщо вони все ж були, то наймовірніше, це було втрата даних, а не редагування. Схоже. що перша частина висновку сильніше, ніж друга, але ми вважаємо, що такі висновки не можуть бути підтримані у більшості випадків, включаючи цей".

РЕПОРТАЖ: Можливо, це тільки здається, що американці і британці завжди разом, – і проти Іраку, і проти України, яку звинувачують у продажі військової техніки. Цього разу титулований англійський експерт, маючи на руках не плівки, а звіт, спростовує висновки свого американського колеги. Тим більше, коли обом замовляють дослідження антагоністи – до Кеніга звертався колишній голова парламентської слідчої комісії Олександр Жир, що завжди відкрито опонував президенту. Френча з знайшов газетяр Сергій Кичигін, чий тижневик "2000" з самого початку проводить власне розслідування найгучнішого політичного скандалу України і чия позиція відносно Леоніда Кучми в очах опозиції набагато стриманіша.

СИНХРОН: Сергій КИЧИГІН, головний редактор тижневика "2000": "Осенью, в сентябре – в октябре, когда в этой ситуации с Ираком вот это напряжение достигли пика. Когда американцы вот-вот обещали покарать Хусейна, вдруг они заговорили и об этой пленки, аутентичности, и о возможности поставки оружия в Ирак. Я думаю, лишь для того, чтобы не Украину даже может быть, наказать, а дать еще раз доказательство того, что Ирак опасен и агрессивен".

РЕПОРТАЖ: Цифровий монтаж розрізнити практично неможливо, – зазначено у звіті доктора Френча, відтак, коли кажуть, що ознак монтажу немає, це зовсім не свідчить, що змін не було в принципі. Також піддається сумніву оригінальність наданих Кенігу плівок, – мовляв, оригінали могли бути записані в інофірму форматі. А потім відредаговані для стандарту такої "Тошиби", яку використовував майор Мельниченко.

СИНХРОН: Джеймс ШЕРР, експерт Центру дослідження конфліктів Королівської військової академії Сенджертс: "Якщо Ви використовуєте такий пристрій виробництва "Тошиби", і з цим рекордером ви використовуєте отаку плату пам’яті. І всі файли у цифровому форматі, їх неможливо стиснути. Цифрова інформація дуже...якби сказати точніше, вам треба багато простору, щоб записати повну і високу якість. Визначити зміни майже неможливо".

РЕПОРТАЖ: Сам же майор Мельниченко, окрім експертизи Кеніга, має на руках один, але вагомий козир: підтвердження ФБР автентичності записаної розмови президента із Валерієм Малєвим. У вчорашньому інтерв’ю тижневику "Дзеркало тижня" це підтвердив Посол США в Україні Карлос Паскуаль. Вашингтон взагалі не хоче розпочинати з Києвом дискусію щодо правильності тих чи інших експертиз. І це – невтішний сигнал про прийняття принципового рішення.

СИНХРОН: Джеймс ШЕРР, експерт Центру дослідження конфліктів Королівської військової академії Сенджертс: "Ми не хочемо більше дискутувати навколо плівок. Що трапилося – те трапилося. І має бути наступна частина. Були висновки експертів, я взагалі не хочу критикувати будь-які експертні висновки. Ми маємо бути впевнені, що нічого не повториться знову. Україна має демонструвати, що декларації, наміри і поведінка послідовні".

РЕПОРТАЖ: Попри дійсно важливі результати роботи англійських фахівців, влаштовувати змаганні експертиз навряд чи було б корисно для пошуку істини. Принаймні обидві сторони конфлікту кажуть про це як про головну свою мету.


"Подробности", "Інтер"

СТУДІЯ: На минувшей неделе так и не были обнародованы выводы американских и британских экспертов, проверявших информацию о возможности продажи в Ирак украинских "Кольчуг". Правда посол США в Украине Карлос Паскуаль, в интервью еженедельнику "Зеркало недели" сообщил, что в связи с пленками Мельниченко, на которых собственно и базировались обвинения американцев, никаких юридических процедур Соединенные Штаты начинать не будут. Правда и предоставлять техническую документацию проведенной за океаном экспертизы Вашингтон тоже не собирается. Впрочем, результаты анализа вызывают сомнение не только у Киева. Напомню, МИД Украины направил США дипломатическую ноту, в которой сообщил о противоположных выводах отечественных специалистов, уверенных, что записи монтировались. На минувшей неделе в интервью украинским журналистам британский эксперт Питер Фрэнч заявил, что компания БЭК-ТЭК не имела оснований говорить о результат исследований с такой категоричностью – он проводил свое собственное исследование по заказу газеты "2000". Это сообщение показалось нам достаточно интересным. Именно поэтому мы попросили коллег предоставить фрагмент интервью, в котором Питер Фрэнч говорит о выводах американца Брюса Кенига.

СИНХРОН: Питер ФРЭНЧ, председатель Международной ассоциации судебной фонетики: "Выводы Брюса Кенига фактически разделены на 2 части. Сначала он пишет: представленный образец – пленка номер такой-то – не претерпела никаких изменений. Чуть менее категорично он заявляет – очень маленькая вероятность использования каких-либо цифровых манипуляций. Первый вывод я думаю, вообще не выдерживает критики. Как такой вывод может сделать человек, если он не носитель языка, на котором сделана запись. Даже если при нем был лингвист – специалист по фонетике. И все равно пленки можно смонтировать. Цифровой монтаж не так легко распознать. Ведь можно так смонтировать, что речь будет звучать натурально. Я думаю это разные вещи: не найти следов монтажа и заявить категорично – монтажа не было. И вообще, я думаю, что сейчас невозможно доказать аутентичность каких-либо современных цифровых записей".


"УТН-панорама", Перший національний

СТУДІЯ: Цього тижня в інтерв’ю засобам масової інформації британський судовий експерт Пітер Френч спростував висновки американської фірми БЕК-ТЕК про автентичність плівок майора Мельниченка, на які неодноразово посилалася українська опозиція. На думку британського експерта, не жодних підстав стверджувати, що запис було зроблено за допомогою цифрового магнітофона "Toshiba" як переконує всіх майор Мельниченко. Пітер Френч каже, що запис спокійно міг бути зроблений в якомусь іншому форматі, потім його могли відреагувати на комп’ютері і лише згодом прокрутити та записати на той магнітофон "Toshiba", який нібито представив колишній майор президентської охорони. Цього тижня генеральний прокурор України повернувся зі Сполучених Штатів Америки.

РЕПОРТАЖ: Автор – Ольга ЧЕРВАКОВА. За словами генпрокурор, під час візиту до Америки, йому вдалося переконати офіційних осіб, що закиди на адресу України в продажу "Кольчуг" безпідставні. Про це він говорив також, виступаючи в прямому ефірі однієї з радіостанцій та в інтерв’ю провідному часопису "Вашингтон Таймс", яке опублікували поряд з інтерв’ю американського президента Буша.

СИНХРОН: Святослав ПІСКУН, генеральний прокурор України: "Я розповів американським юристам про те, якими засобами і методами ми проводили перевірку, і вони мене зрозуміли, що Генеральна прокуратура вичерпала всі можливі їй надані законом можливості для цього. І ми з’ясували, що такої продажі не було з території України. Крапка".

РЕПОРТАЖ: Утім, зі Сполучених Штатів Піскун так і не привіз відповіді на прохання надати Україні оригінали чи бодай нотаріально завірені копії розмов з плівок Мельниченка, де йдеться про радарні системи "Кольчуга". Дві попередні експертизи плівок, нагадаємо, дали протилежні результати: американська визнала їх автентичними, а українська – монтованими. Генпрокуратура хотіла провести третю, залучивши фахівців Німеччини та Росії. США відповіли: вони проти створення спільної експертної групи з українцями, бо не вважає це питання правовим, і, взагалі, Америка аж ніяк не зацікавлена змагатися з українською стороною в експертизах. "Ми вважаємо запис автентичним і не бачимо ніякої необхідності в проведенні додаткових досліджень. Ми не хочемо йти геть від суті питання і вступати в суперечку на тему, що думають кожні експерти, а що думають інші. Відверто кажучи, ми упевненні у своєму знанні. Посол США в Україні Карлос Паскуаль з інтерв’ю газеті "Дзеркало тижня" 26 вересня 2002 року". За словами Паскуаля, експертизу плівок проводили в електронній лабораторії ФБР – одній з найкращих у світі. Американці й далі впевненні в автентичності записів – їхня експертиза аналізувала оригінал, а не копію, і вони мали пристрій, яким записував Мельниченко. Натомість Пітер Френч – британський експерт і глава Міжнародної асоціації судової фонетики, спростовує ці висновки. На його думку, нема ніяких підстав твердити, що оригінали записів було зроблено саме "Тошибою" майора. Їх могли зробити в іншому форматі, а потім відредагувати для "Тошиби".

СИНХРОН: Пітер ФРЕНЧ, британський експерт ів глава Міжнародної асоціації судової фонетики: "Ці висновки не можуть бути доведені в тій формі, в якій їх подано. Нема ніяких підстав стверджувати, що оригінали цих плівок було зроблено за допомогою запису вального пристрою "Toshiba". Цілком можливо, що їх повністю зроблено зовсім в іншому форматі, потім відредаговано в цифровому форматі і записано на обладнанні "Toshiba".

РЕПОРТАЖ: Поки експерти сперечаються чи є розмови з плівок достовірними – сама фонотека Мельниченка залишається в Сполучених Штатах. Що вона містить, окрім розмов про "Кольчуги" і Гонгадзе, поки не знає ніхто. Законники побоюються, що плівки не лише монтують, а й редагують. До припущень, що Сполученим Штатам вони потрібні як зручний засіб тиску на Україну, один крок. Щоб уникнути дальших махінацій з плівками, генеральний прокурор України намагається отримати оригінали.

СИНХРОН: Святослав ПІСКУН, генеральний прокурор України: "Знаєте для чого ми це попросили? Для того, щоб завтра не виникло якоїсь нової деталі в цих записах. Що, наприклад, і не "Кольчуга", а буде якась ще там риба чи ще якась продана завтра вдруг появляться записи. Тому треба мати оригінали або завірені копії. Ви працюєте, і ми працюємо".

РЕПОРТАЖ: На думку Святослава Піскуна, з’ясувати хто стоїть за Мельниченком допоможе розкриття вбивства Гонгадзе. Наступного тижня в Україну прибудуть американські слідчі, щоб допомогти українським колегам розслідувати цей резонансний злочин. Американці будуть консультувати з усіх версій слідства, – повідомив генпрокурор. Нагадаємо, що саме Піскун уперше заявив про існування політичної версії, спростувавши низку торішніх заяв керівників МВС щодо випадкового характеру цієї смерті. У Сполучених Штатах Піскун зустрічався із Мирославою Гонгадзе. Він назвав цю зустріч дуже корисною. Про що вони розмовляли – наразі невідомо.

"Факти", ICTV

СТУДІЯ: Сенсаційну інформацію оприлюднили провідні британські експерти з аудіозаписів. Вони твердять, що висновки американської компанії "Бек Тек" про автентичність записів майора Мельниченка – недоказові. Глава Міжнародної асоціації судової фонетики Пітер Френч із колегами проаналізував дослідження американця Брюса Кеніга, – британські фахівці переконані, що в компанії "Бек Тек" немає достатніх підстав заявляти, що надані колишнім майором Держохорони записи справжні і ніколи не монтувалися. Нагадаю, українські експерти теж неодноразово наголошували на неможливості встановлення автентичності фонограм, наданих американцям майором Мельниченком. Про це йшлося і в Ноті Міністерства закордонних справ України Держдепартаменту США, переданій 11 жовтня. Таким чином, дослідження британця Пітера Френча ставлять під сумнів і звинувачення України в продажеві Іраку радарних систем "Кольчуга".

СИНХРОН: Пітер ФРЕНЧ, голова Міжнародної асоціації судової фонетики: "Я намагався з’ясувати, яку частину записів вивчав містер Кеніг. Ми робили це разом із людиною, для якої українська мова – рідна. Однак нам було вельми важко зрозуміти, з якої саме частини записів містер Кеніг зробив висновки про їх автентичність".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...