Половина українських заручників залишиться в Москві

Вівторок, 29 жовтня 2002, 10:00
Невідомою залишається доля трьох громадян України, внесених у список українських заручників під час захоплення будинку театрального центру на Дубровці в Москві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Посольство України в Росії інформує, що наразі не знайшли Євгенія Демченка з Донецька, Володимира Максименка з Керчі і Наталю Шахранюк.

11 українських громадян залишаються в лікарнях і госпіталях Москви. Їхнє самопочуття не викликає занепокоєння. У стані середньої тяжкості знаходиться одеситка Олена Бурбан (її чоловік Григорій Бурбан помер).

В українському посольстві також повідомили, що родичам дозволили відвідування тих, хто ще знаходиться у важкому стані. "Співробітники посольства поїдуть до тих, у кого тут немає родичів. Або навіть якщо є родичі, поїдуть з ними, повезуть соки, яблука", - відзначили в посольстві.

Четверо з 20 виписаних напередодні з лікарень українських громадян у ніч на вівторок прибули літаком у Київ. Говорячи про відправлення на батьківщину українських громадян, виписка яких очікується найближчими днями, співрозмовник посольства відзначив, що це буде залежати від дозволу лікарів та бажання потерпілих. Багато хто з них, за його словами, хоче певний час залишитися в родичів і друзів у Росії.

Євген Марчук в інтерв'ю каналу ICTV заявив, що не всі українці-екс-заручники повернуться до України. "17 із них постійно мешкають у Москві, у них свої плани, і вони поки що, на даний момент не збираються повертатися", - сказав він.

***

Пентагон вважає, що російські спецслужби застосували при звільненні заручників у Москві снодійний газ, що містить один із хімічних різновидів морфію.

Військові посадові особи повідомили, що посольство США в Росії визначило, що цей газ, що знешкодив терористів, є якимсь похідним від опіуму. Подібні речовини здатні не тільки робити знеболюючий ефект, але й викликати стан коми і навіть смерть внаслідок зупинки дихання та кровообігу, вважають американські фахівці.

Раніше російські медики заявили, що вплив спецзасобів на заручників у будинку театрального центру на Дубровці був серйозно посилений тими факторами, що сформувалися через жорсткі умови утримання, створені терористами.

Стало також відомо, що помер один громадянин США-колишній заручник.

Президент США Джордж Буш поклав провину на терористів за загибель заручників під час їхнього звільнення в Москві.

"Президент переконаний, що звинувачувати в цьому потрібно саме терористів. Люди, що викликали цю трагедію, є терористами, які захопили людей і погрожували їхньому життю", - заявив прес-секретар Білого Дому Арі Флейшер.

Він зазначив, що "відбулася трагедія, однак президент розуміє, що провина за це покладена на терористів".

У свою чергу прес-секретар державного департаменту США Річард Баучер заявив, що "російський уряд постав перед важким вибором, обгрунтованим цією жорстокою акцією тероризму, у ході якої озброєні терористи загрожували життю стількох людей".

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування