За Медведчуком, політичної цензури в Україні немає

Вівторок, 29 жовтня 2002, 10:38
В Україні відсутня політична цензура, написав в листі до
доповідача Парламентської Асамблеї Ради Європи Ханне Северінсен глава адміністрації президента України Віктор Медведчук.

В головному управлінні інформаційної політики адміністрації президента України повідомили УНІАН, що в листі, зокрема, говориться, що 16 жовтня ц. р. під час перебування в Києві "Ви заявили про можливість проведення Європейським Союзом аналізу українських телепрограм". Тоді ж українська сторона висловила свою готовність допомогти експертам Парламентської Асамблеї Ради Європи організувати об'єктивний моніторинг вітчизняних ЗМІ.

При цьому Медведчук зазначає, що "оскільки ми прагнемо бути максимально відкритими в питанні, що стосується свободи слова в Україні, то хотіли б надати Вам інформацію про моніторинг центральних і регіональних ЗМІ за минулий тиждень (12-18 жовтня ц. р.), проведений Головним управлінням інформаційної політики адміністрації президента України".

Медведчук поінформував Северінсен, що аналіз моніторингу ЗМІ за вказаний період показав, скільки центральних та регіональних газет, регіональних телекомпаній, центральних та регіональних радіостанцій, а також інтернет-видань критично інформували про діяльність президента, уряду та, наприклад, МВС, Генпрокуратури та ДПА.

Глава адміністрації президента України підкреслює, що наведене красномовно свідчить про плюралізм думок у вітчизняних ЗМІ, рівень свободи слова, справедливість тверджень української влади про відсутність політичної цензури в нашій державі.

Як раніше повідомляла "Українська правда", керівник управління інформполітики АП Сергій Васильєв заявляв, що результат згаданого моніторингу "... оприлюднений саме з тією метою, щоб на конкретних прикладах підтвердити, що цензури в Україні немає".

"Аналіз продемонстрував справедливість наших тверджень про відсутність цензури, а не підозр і припущень про наявність такої в Україні", - сказав Васильєв.

Нагадаємо, що у повідомленні не згадувалося про те, чи мав місце хоч би один критичний матеріал про президента або АП в сюжетах центрального телебачення – головного одержувача "темників", хоча, за словами Васильєва моніторинг проводиться щодня і охоплює понад 1,5 тис. засобів масової інформації країни. Один із основних параметрів моніторингу - критичні матеріали про діяльність президента, його адміністрації, органів виконавчої влади.

"Про яку політичну цензуру після цього може йти мова?", - підсумував тоді Васильєв і додав, що "аналіз критики на адресу керівників органів виконавчої влади, глав облдержадміністрацій разом з супровідним листом за підписом глави адміністрації президента Віктора Медведчука щотижня відправляється кожному суб'єкту критики з проханням звернути увагу і зробити відповідні висновки".

Васильєв не уточнив, яке право має глава президентської канцелярії втручатися в діяльність центральних органів виконавчої влади.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування