Україна не вступить до ЄС і через 50 років?

Вівторок, 29 жовтня 2002, 13:41
Україна, поряд з Туреччиною і, можливо, Росією може одержати привілейований статус, говориться в проекті Конституції Євросоюзу, представленому в понеділок колишнім французьким президентом Валері Жіскар д'Естеном.

Відповідно до проекту Конституції національні держави залишаться основними складовими оновленого ЄС, однак, на чолі Євросоюзу має стояти президент, термін перебування на посаді якого становить п'ять років. Як можливих кандидатів на цю посаду називають британського прем'єра Тоні Блера та іспанського прем'єра Хосе Марія Аснара.

Крім того, у проекті передбачається можливість зміни назви Євросоюзу на "Об'єднана Європа", імплементація хартії про права, посилення ролі Верховного комісара ЄС з питань зовнішньої політики (зараз цю посаду обіймає Хав'єр Солана), визначення на законодавчому рівні правил виходу з ЄС країн-членів.

Серед інших ініціатив, запропонованих екс-президентом Франції, - надання сусіднім з Євросоюзом країнам, у тому числі Туреччині, Україні і, можливо, Росії, привілейованого статусу, повідомляє Financial Times.

Проект Конституції підготовлений комісією з питань майбутнього Європи, президентом якої є Валері Жіскар д'Естен. На його думку, ця Конституція може визначати життя ЄС протягом найближчих 50 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування