Азаров став другом усіх журналістів. Крім "Обкому"

Вівторок, 29 жовтня 2002, 16:10
У вівторок у Києві підписаний меморандум про співробітництво між Державною податковою адміністрацією України і Національною спілкою журналістів.

Підписи під документом у присутності керівників низки ЗМІ і журналістів поставили глава ДПАУ Микола Азаров і голова НСЖУ Ігор Лубченко.

Звертаючись до присутніх, Азаров, зокрема, сказав: "Ніхто не просить вас писати гарно (про ДПАУ). Але коли йдеться про тенденційний, очорнюючий підхід, ви зачіпаєте не нас, ви зачіпаєте державу, перешкоджаєте збиранню податків у бюджет".

Говорячи про потенційні напрямки співробітництва, глава ДПАУ запропонував створювати в ЗМІ постійні рубрики, присвячені податкам, розробляти спільні теле- і радіопроекти.

Азаров, серед іншого, запропонував ЗМІ назвати великих власників.

За його словами, уже протягом 2 років з боку засобів масової інформації не було жодної скарги за підсумками проведених податкових перевірок і "жодного позову в суді".

Він повідомив, що торік усього було перевірено 260 ЗМІ, за підсумками перевірок у бюджет донараховано 1 млн. 129 тис. гривень. Цього року перевіркам підлягають 154 ЗМІ, на цей час перевірені 80, у бюджет за підсумками перевірок донараховано 787 тисяч грн.

За оцінками глави ДПАУ, торік обсяги рекламного ринку склали 1 млрд. 400 млн. грн., за підсумками 9 місяців цього року - 2 млрд. 700 млн. гривень (близько 500 млн. доларів США).

За даними прес-служби ДПАУ, найбільшими платниками податків серед підприємств ЗМІ в 2002 році стали, зокрема, телеканали "Інтер", "Студія 1+1", "Новий канал" національні теле- і радіокомпанії, Запорізька НТРК "ТВ-5", "Мюзікрадіо", телерадіокомпанії "Ялта", "Чорне море", "ПРО-ТВ", ТОВ "Мелорама", холдингова компанія "Бліц-інформ", газети "Високий замок", "Урядовый кур'єр", "Голос України", "Сільські вісті", "Факти і коментарі", "Команда", "Хрещатик", "Київські відомості", "Галицькі контракти", журнали "Бурда-Україна", "Вісник податкової служби України".

У цих платників податків в останні роки практично не було податкового боргу.

Відповідаючи на питання про резонанс навколо видавництва "Такі справи" і інтернет-видання "Обком", Азаров запропонував почекати завершення судових процесів.

При цьому, за його словами, "Такі справи" - "звичайна друкарня", і її включення в коло ЗМІ, як він висловився, "притягнуто за уші".

Говорячи про "Обком", він відзначив, що продовжується судовий процес "по людям, незаконна діяльність яких пов'язана з відмиванням грошей". За його словами, "справа суду - з'ясувати, випадково чи не випадково ці люди знаходилися в одному приміщенні" з редакцією "Обкому". Говорячи про твердження журналістів цього видання, що податкова не повертає їм вилучені комп'ютери, Азаров порекомендував знайти власників цих комп'ютерів, після чого вони будуть повернуті. "Усе повинно бути на балансі", - сказав він.

Як приклад ефективної взаємодії ДПАУ і ЗМІ Азаров навів той факт, що за 2 місяці після його публічного звернення влітку цього року були здані додатково ще 11 тисяч декларацій про доходи, причому багато з них - від "дуже зайнятих людей", зокрема, артистів, представників шоу-бізнесу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування